FIGYELEM! Dr. Jávorfi Tamás cikke a felnőtt 1-es típusú diabéteszesek számára íródott!

Gyakorlati ajánlás felnőtt 1-es típusú diabéteszes betegeknek

Írta: dr. Jávorfi Tamás
Összeállításában segítséget nyújtott: dr. Szekeres-Csiki Katalin
Lektorálta: dr. Kocsis Győző és dr. Fövényi József
Gyermekdiabetológiai szempontból áttekintette: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna
Megjelent: 2020.03.22.

 1. Aggodalomra nincs oka, de odafigyelésre igen
 2. Tartsa be az új típusú koronavírus megelőzésére vonatkozó általános ajánlásokat!
 3. Ismerje, hogy milyen egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulnia koronavírus betegség gyanúja esetén!
 4. Lázas betegség esetén figyeljen a magas vércukor értékekre és ismerje ennek veszélyét! Ismerje az ezzel kapcsolatos teendőket!
 5. Röviden az új típusú koronavírussal kapcsolatos általános (nem diabétesz specifikus) teendőkről

1. Az új típusú koronavírus-megbetegedés (továbbiakban: COVID-19 betegség) megelőzésére javasolt:

 • Mosson gyakran és alaposan kezet szappannal és folyóvízzel, vagy alkoholos kézfertőtlenítővel!
 • A szoros kontaktust, kézfogást, puszit a lehető legtöbb emberrel kerülje!
 • Arcát, száját, szemét ne érintse, ha ez mégis szükséges, akkor csak kézmosást követően!
 • Sebészi maszk viseléséről az ajánlások továbbra is megoszlanak. Ha viselése mellett dönt, akkor egy maszkot csak egyszer tegyen fel, felvétel után ne nyúljon hozzá, ne igazgassa! Levétel után dobja el!
 • Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget! Figyeljen a megfelelő mennyiségű fehérje, vitamin és ásványi só bevitelre!
 • A rendszeres testmozgás segíti az immunrendszert. Mozogjon otthon is rendszeresen! A szabad levegőn séta, testmozgás megengedett, ha nem jár emberekkel való szoros kontaktussal és minimálisan érint idegen tárgyakat, illetve ügyel a rendszeres kézmosásra! Kijárással kapcsolatban az érvényes hatósági korlátozásokat be kell tartani!
 • Lázas vagy légúti beteg emberekkel kerülje a kontaktust!
 • Lehetőség szerint a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen! Ha lehetséges, dolgozzon otthonról, boltba ne vagy minél ritkábban járjon, stb.!

 

2. Kihez forduljon koronavírus gyanú esetén?

 • Láz (>38 fok), és/vagy jelentős vagy fokozódó köhögés és/vagy nehézlégzés esetén mindenképpen, de akár már hőemelkedés, a minimálisnál erősebb torokfájdalom, levertség esetén is telefonon jelentkezzen háziorvosánál, háziorvosi ügyeletnél,
 • súlyosabb panaszok esetén (nehézlégzés esetén mindenképpen!) az Országos Mentőszolgálatnál!

Ismerje háziorvosának, háziorvosi ügyeletének telefonszámát! (Háziorvos neve, rendelési ideje, telefonszáma, ill. háziorvosi ügyelet telefonszáma). Enyhe esetekben az országos koronavírus zöld számot is hívhatja! 06 80 277 455, 06 80 277 456

3. A koronavírus speciális vonatkozásai diabéteszben

Amennyiben Ön koronavírussal fertőződik, komolyabb tünetek esetén valószínűleg kórházban fogják tartani, de nem ismerjük még a jövőbeli kezelési protokollokat. Elképzelhető, hogy enyhe/mérsékelt tünetek esetén otthoni kezelést fognak javasolni. Az is lehetséges azonban, hogy kórházba kerül, de kezelőorvosa az 1-es típusú diabétesz kezelésében kevésbé lesz járatos, és az Önök közti együttműködés fontos lesz majd.

Az új típusú koronavírus betegség, hogyha komolyabb tünetekkel jár (láz, izomfájdalmak, köhögés, torokfájdalom), akkor bármely más lázas betegséghez hasonlóan jelentős vércukor emelkedést okozhat. Ha erre nem reagál helyesen, akkor a magas vércukrok, a zajló fertőzés és az ezzel járó stressz együttesen súlyos állapothoz, ún. diabéteszes ketoacidózishoz vezethetnek. Nagyon fontos, hogy a ketoacidózist egy lázas betegség esetén megelőzze, vagy ha már kialakult, késlekedés nélkül orvoshoz forduljon!

4. Javaslat lázas betegség esetén:

 • Igyon bőségesen folyadékot (segít megelőzni a ketoacidózist)!
 • Mérjen gyakran, akár 3-4 óránként vércukrot, vagy ha folyamatos szöveti vércukor szenzorral rendelkezik (CGM), figyelje annak adatait! A CGM adatokat a paracetamol (acetaminophen) tartalmú lázcsillapítók torzíthatják, ilyenkor egészítse ki gyakori ujjbegyes méréssel!
 • Lázas betegség esetén, főleg ha egy elhúzódó koronavírus betegségről van szó, általában szükség van a bázis inzulin jelentős, 20-30%-os vagy még nagyobb arányú (de ez teljesen egyéni) emelésére! A bólusok emelésére is szükség lehet.
 • Ha ún. extra hosszú hatású bázis inzulint használ (U300 glargin = Toujeo, vagy degludek = Tresiba), akkor a dózis-emelés hatása csak 2-3 nap múlva kezd jelentkezni, ezért addig a vércukrokat kis dózisú korrekciós bólusokkal (kb. 3-4 óránként, vagy ritkábban) tudja egyensúlyban tartani
 • Ha a láz, levertség miatt étvágytalan, alig eszik, akkor is szükség van inzulinra! Sőt, ekkor általában több inzulint igényel, mint egészségesen. – szükség esetén adjon kb. 3-4 óránként kicsi, óvatos korrekciós bólusokat gyorshatású inzulinjából!
 • Lázas betegség esetén kívánatos az átlagos vércukorszintet 10 mmol/l alatt tartani, ezt tartósan meghaladó vércukrok a betegség lefolyását ronthatják! A megfelelő vércukor kontroll a szokásosnál több mérést és nagyobb odafigyelést igényel!
 • Inzulinpumpa esetén, ha a magas vércukor nem reagál a korrekciós bólusra, kb 2 óra elteltével, akkor technikai hiba / szerelékhiba valószínű, javasolt szereléket cserélni! Valószínű technikai hiba / szerelékhiba esetén betegségben megengedett, sőt esetenként javasolt „pen”-nel (injekcióval) bólust adni, hogy biztosan jusson be inzulin, mielőtt a szerelékcserének nekiáll.
 • Ha a szokásosnál nagyobb inzulin dózisokra szorul, készlete a szokásosnál hamarabb el fog fogyni! Gondoskodjon időben a pótlásáról! (ketoacidózis esetén vércukra szinte biztosan 14 mmol/l feletti (kivéve, ha úgynevezett SGLT-2 gátló gyógyszert szed, ekkor konzultáljon kezelőorvosával!).
 • 14 mmol/l feletti vércukor esetén, ha hasi panasza, hányingere-hányása indul, vagy jelentős levertség kezdődik, akkor a ketoacidózis esélye nagyon magas! A koronavírus járvány alatt egy ilyen helyzetben nem javasolt elindulni a sürgősségi osztályra (főleg ha Ön is beteg és potenciálisan fertőző), hanem az Országos Mentőszolgálatot (104) kell felhívni és elmondani, hogy 1-es típusú diabéteszes magas vércukorral és hányingerrel-hányással, a ketoacidózis gyanúját akár maga is jelezheti! A lázat, köhögést, légúti panaszokat is jelezze ilyenkor a mentőknek! A mentő érkezéséig fogyasszon bőségesen folyadékot, adjon óvatos korrekciós bólusokat!
 • Figyeljen, hogy mindig legyen elegendő gyógyszere, inzulinja, tesztcsíkja, tűje (pumpa esetén szereléke, eleme)! Legyen ezekből legalább 1 hónapra elég tartalék!
Rendszeresen szed gyógyszereket? - Így váltsa ki most!

Az 1-es típusú diabéteszes betegeknek ma még kisebb része az, aki rendelkezik ún. vizelet-keton (vagyis vizelet-aceton) tesztcsíkkal, esetleg vérből keton szintet mérni képes vércukormérővel. Legalább vizelet keton-tesztcsík beszerzése most mindenképpen javasolt, bármely patikában recept nélkül kapható. A diabéteszes ketoacidózis megelőzésében nagy segítség! Lázas betegség, 14 mmol/l feletti vércukor esetén mérjen gyakran keton szintet! (állapotromlás és/vagy emelkedő vércukor esetén akár 3 óránként, ha betegsége stabil és vércukrai szelídülnek, akkor akár csak naponta 1-szer). A keton-szintek értelmezéséhez a jegyzet végén mellékelünk rövid gyakorlati útmutatót.

Ha a fenti szabályokat követjük, az 1-es típusú diabétesz nem jelent drámai rizikó emelkedést egy koronavírus megbetegedés lefolyása során.

További információért forduljon kezelőorvosához!

A koronavírus tipikus tünetegyüttese

A koronavírussal kapcsolatos, nem diabétesz-specifikus teendőkről, megelőzésről, betegutakról az alábbi oldalakon tájékozódhat, a magyar kormány koronavírus tájékoztató oldalán és a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

Melléklet

Rövid útmutató a ketonszint mérések értékeléséhez

 1. Ha vizelet-keton (vizelet-aceton) szint negatív, vagy vér keton kimutatás (béta hydroxybutyrate) < 0.6 mmol/l: Normál eredmény.
  1. Továbbra is odafigyelés szükséges! A mérést normál eredmény esetén is 2 óra múlva meg kell ismételni, ha vércukra még mindig 14 mmol/l feletti, vagy panaszai fokozódnak!Erba
 2. Ha vizelet-keton enyhén emelkedett (vagyis + (egy kereszt) pozitív), vagy vér keton kimutatás (béta hydroxybutyrate) 0.6-1.5mmol/l Figyelmeztető jelként kell értékelni, a ketoacidózis kialakulásának veszélye emelkedett!
  1. Lehetőleg telefonon értekezzen kezelőorvosával! Az állapot még orvosi beavatkozás nélkül visszafordítható, de nagyon szoros figyelmet igényel!
  2. Fogyasszon bőségesen folyadékot! Ha inzulin pumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20-30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve!
  3. Figyeljen, hogy az inzulinpumpánál nincs-e technikai hiba, biztosan bejut-e az inzulin! Ha szükséges, cseréljen szereléket!
  4. Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és emelje a bázis inzulin dózisát!
  5. Mérjen vércukrot másfél-két óra múlva, vizelet vagy vér keton szintet 3 óra múlva! Ha nem csökken, hívjon mentőt (vagy kórházi kezelés során értesítse osztályos orvosát!) Ha állapota romlik, hányinger-hányás, nagyfokú levertség jelentkezik, ne várja meg a kontroll vércukor -vagy keton szint mérés eredményét, hanem sürgősen hívjon mentőt!
 3. Fenyegető diabéteszes ketoacidózis (DKA): vizelet keton közepesen emelkedett (++), vagy vér keton-szint 1.5-3mmol/l
   1. Hívjon mentőt! (Vagy kórházi kezelés során értesítse orvosát!)
   2. A mentő érkezéséig: fogyasszon bőségesen folyadékot!
   3. Ha inzulinpumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20-30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve!
   4. Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és emelje a bázis inzulin dózisát!
 4. Valószínű diabéteszes ketoacidózis (DKA): vizelet keton jelentősen emelkedett (+++), vagy vér keton-szint >3 mmol/l
  1. Sürgősen hívjon mentőt! (Vagy kórházi kezelés során sürgősen értesítse orvosát!)
  2. A mentő érkezéséig: fogyasszon bőségesen folyadékot!
  3. Ha inzulinpumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20-30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve-, de elképzelhető, hogy az orvosi team a pumpa átmeneti levétele és vénás inzulin adása mellett dönt majd.
  4. Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és az orvosi team-mel egyeztessen a bázis inzulin vonatkozásában!

FIGYELEM! Dr. Jávorfi Tamás cikke a felnőtt 1-es típusú diabéteszesek és nem gyermekek számára íródott!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!