Szükség esetén megnyugtató, hogy gyorsan, egy helyen megtalálunk mindent. De mi is legyen benne egy jól összeállított gyógyszeres dobozban?

Fájdalom- és lázcsillapítás

Fájdalom- és lázcsillapító szer (pl.paracetamol, vagy ibuprofén hatóanyaggal), aminek a kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy hány éves a kezelendő beteg. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók akut, rövid ideig tartó fájdalmak, többek közt fej- fogfájás, ízületi gyulladások, hátfájás, menstruációs fájdalmak és műtétet követően jelentkező fájdalmak csillapításában segítenek.

A láz- és fájdalomcsillapítók az agy fájdalomközpontjára hatnak és csökkentik a fájdalom helyén a fájdalmat kiváltó vegyületek termelését. Mivel egy fájdalomközpontunk van, a fájdalomcsillapítók nem tesznek különbséget fej-, hát-, fog-, lábfájás…stb között. A lázcsillapító hatásukat a hipotalamuszban lévő hőszabályozó központra hatva fejtik ki. Bizonyos hatóanyagok egyaránt alkalmasak a láz, fájdalom csillapításán kívül a gyulladások csillapítására is. Pl: Nurofen, Algoflex, Advil, Ibustar, Voltaren Dolo, Aleve

Nátha, megfázás

A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben. Ebben a cikkünkben a torokfájás kezelésére alkalmas helyi készítményekről olvashatnak. Amíg torok- vagy mandulagyulladással orvoshoz nem fordul a beteg, jótékony hatásúak a szopogatós tabletták, amelyek fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatással rendelkeznek.

A kisgyermekek leggyakoribb megbetegedése a nátha. A náthát vírus okozza ennek kezelésére gyógyszer nem áll rendelkezésre, amennyiben erre bekövetkezik egy bakteriális felülfertőződés, abban az esetben szükség lehet antibiotikum alkalmazására. Mutatjuk a megoldást: orrcsepp vagy spray orrdugulás esetére.

Csípések, sebek

Szúnyogcsípés, allergia okozta bőrviszketés egyaránt kezelhető a Fenistil géllel. A csípés okozta duzzanatot csökkenti a kalcium.

Égési sérülésekre (napégés vagy vasalás, főzés közbeni kisebb „balesetek”okozta égési sebek) hűsítő, pantenoltartalmú habokat ajánlott otthon tartani. Égés esetén a legfontosabb az égett terület azonnali hűtése, melyre legcélszerűbb a hideg víz. Ne tegyünk rá jeget illetve tojásfehérjét!

Sebfertőtlenítés céljára sebre önthető, fertőtlenítő oldatot, illetve spray-t érdemes beszerezni Pl: Betadine, Dettol Med, Octenisept. Kaphatók azonban olyan készítmények, amelyek fertőtlenítővel együtt tartalmaznak a sebek gyógyulását elősegítő anyagokat is. Pl: Bepanthen Plus, Curiosa gél, Neogranormon Piros. Ezek közvetlenül a sebre kenhetők, nem csípnek, csökkentik a seb égő érzését.

Kötözőszerek közül a különböző formájú, méretű, esetleg vízálló, vagy a gyermekek számára tetszetős, mesefigurákkal díszített sebtapaszok szintén hasznosak enyhe háztartási baleseteknél. Kisebb rándulások orvoslására rugalmas pólya (fásli) és fájdalomcsillapító hatású kenőcsök alkalmazhatók. Pl: Voltaren emulgel, Flector krém, Diclac, Diclofenac, Algoflex gél

Tárolás

Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk a házipatikánkat. Ha van gyermek a családban, akkor mindenképpen zárható legyen, vagy a gyerek számára nem elérhető helyen tartsuk. Tartsa a gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban, a használati útmutatóval együtt, így nehezebb összekeverni a pirulákat. Mindenképp olvassa el a gyógyszerek használati utasítását, leginkább a használat előtti fontos tudnivalókat (mely esetekben nem szedhető), a tárolási feltételeket és az eltarthatóságra vonatkozó részeket.

2014. december

Radóczi Edit

Gyógyszerkiadó szakasszisztens, a Szurikáta Alapítvány Gyógyszerek és diabétesz rovatának szerzője. Fia, Krisztián 2008-ban, 4 évesen lett diabéteszes.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!