A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben.

A köhögés maga nem betegség, hanem tünet: akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellett, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során, nagy mennyiségű levegő nagy sebességgel áramlik ki. Az így keletkezett nyomásnövekedés, pedig hirtelen kinyitja a hangrést. Célja, hogy a légutakba került anyag (köpet vagy idegen test) eltávolítsa. A köhögés tüneti kezelésekor alapvetően azt kell mérlegelnünk, száraz vagy produktív (hurutos) köhögésről van szó, illetve a köhögés mennyire kínzó.

Száraz köhögés

Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor a beteg úgy érzi a szája, torka kiszáradt, valami van a torkán, és azt próbálja fölköhögni eredménytelenül. Ez a köhögés típus nagyon megviseli a beteget, sokszor az erőteljes inger végül hányáshoz is vezethet.

Mindezekből következik, hogy feltétlenül csillapítani kell! Fontos tudni, hogy nem azt nevezzük száraz köhögésnek, ha nem szakad fel a váladék! Az elsődleges és legegyszerűbb a bőséges folyadékbevitel. Minden esetben használható és ajánlott a régi, jól bevált, inhalálás, ezt kamillával javasolt végezni. Gyógyszeresen is be lehet avatkozni, ha szükséges.

Produktív vagy hurutos köhögés

Ebben az esetben különböző mennyiségű váladék felköhögése jellemző. Ezt a váladékot mindig ki kell üríteni, mert kórokozót is tartalmazhat. Csecsemők, kisgyermekek esetében sajnos ez nem kerül ki, ezért a gyomor irritálásával hányást, a bélbe lejutás révén hasmenést is okozhat. Kezelésében legfontosabb az elfolyósítás. Ebben is nagy segítséget jelent nagyobb az inhalálás és a bőséges folyadék bevitel, de itt már fontosabb szerep hárul a nyákoldó gyógyszerekre is. Hurutos köhögés esetében, maga a köhögéscsillapítás káros lehet, ugyanis a köpet távozása nagyon fontos az alapbetegség gyógyulása szempontjából. Ugyanakkor, ha a köhögés nagyon erőteljes, a beteg számára kínzó, szükséges annak a csillapítása, elsősorban éjszakára.

Száraz köhögés elleni készítmények

1. Isla Cassic Plus C-vitamin szopogatós tabletta

3 éves kortól adható. Cukrot nem tartalmaz, szorbit és maltit felhasználásával készül.(0,00275g Ch/db). Hatóanyagai, mint egy balzsam helyezkednek el a torok és a gége nyálkahártyáján. A védőhatás miatt az irritált nyálkahártya gyorsan rendbe jön, különösen az olyan esetekben, mint köhögésinger és rekedtség, a hangszálak erős igénybevétele (sok beszéd, éneklés), száraz levegő (fűtött, klimatizált légtér), korlátozott orrlégzés.

2. Izlandi zuzmó köhögés elleni szirup gyermekeknek

1 éves kortól adható, alkoholmentes, cukormentes, édesítő szerként maltit szirupot tartalmaz. Felbontás után 14 napon belül felhasználandó.

3. Robitussin Junior szirup

2 éves kortól alkalmazható, enyhíti a gyermekek makacs, száraz köhögését, cukormentes, édesítőszerként szorbitot és maltitot tartalmaz. A dobozon feltüntetett lejárati időig felhasználható.

4. Dr Theiss lándzsás útifű szirup, Jutavit lándzsás útifű szirup

A köhögési inger csillapítására, a letapadt nyálka oldására, a légúti megfázásos tünetek kezelésére, 1 éves kortól. A Dr Theiss alkoholos kivonat, a Jutavit nem tartalmaz alkoholt.

A készítmények szacharózt (cukorrépaszirup), valamint glükóz és fruktóz keverékét (invertcukor szirup) tartalmazzák. 5ml-ként 3,11g szénhidrát, amit cukorbetegség esetén figyelembe kell venni. Felbontás után hűtőszekrényben tárolva a dobozon lévő lejárati ideig felhasználható.

5. Dr. Theiss Lándzsás útifű szirup – Jó éjszakát

3 éves kortól adható. Lándzsás útifű-, kakukkfű-, kamilla-, citromfű-kivonatot és C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, használata kifejezetten este ajánlott. Édesítőszerként szorbitot és maltitszirupot tartalmaz.

6. Prospan szirup (Borostyán levél kivonat)

A Prospan szirup 2 éves kortól alkalmazható köhögéssel járó heveny légcsőhurut (gyulladás) és idült gyulladásos légzőszervi panaszok tüneti kezelésére. Oldja a nyákot, a hörgők görcseit, csillapítja, megszünteti a köhögést. Édesítőszerként szorbitot tartalmaz. Felbontás után 3 hónapig használható fel.

Nyákoldó hatású készítmények

Oldják a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegítik a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyítik a légzést. Ezek a készítmények olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgálnak, amelyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, az influenza. Nyákoldó hatásukat, a bőséges folyadékbevitel javítja.

1. ACC granulátum/pezsgőtabletta

A 100 mg-os vátozatok gyermekeknek, 2 éves kortól alkalmazhatók. Az ACC 100 mg granulátum 2,83 g szacharózt tartalmaz, amit cukorbetegeknek figyelembe kell venni. A pezsgőtabletta változat viszont nem tartalmaz cukrot, szacharin-nátrium és mannit felhasználásával készül.

2. Mucopront szirup

A szirup 2 éves kortól adható, édesítő szerrel, szorbit felhasználásával készül. Felbontás után 4 hétig szabad felhasználni.

3. Rhinathiol köptető szirup gyerekeknek

2 éves kortól adható, cukorbetegek kezelésekor figyelembe kell venni a készítmény szacharóz-tartalmát (3,5 g szacharóz van 5 ml – 1 adagolókanálnyi szirupban). A szirup felbontás után 30 napig tárolható, legfeljebb 25 °C-on.

4. Paxirasol oldat

A Paxirasol oldat a kórosan sűrű nyák- és köpettermeléssel járó heveny és idült légúti megbetegedések kezelésére szolgáló, köptető hatású készítmény. A hörgőkből és a légcsőből a váladék eltávolítását megkönnyíti, illetve meggyorsítja, mivel a sűrű nyákot elfolyósítja. A nyák oldását elősegíti az orr-, garatüreg gyulladásaiban. A száraz köhögést közvetlenül nem csillapítja. A Paxirasol oldat előnye, hogy fokozza egyes antibiotikumok (ampicillin, amoxicillin, cefalexin, eritromicin, oxitetraciklin) átjutását a hörgőváladékba. Alkalmazása nincs korhoz kötve, sem cukrot, sem édesítőszert nem tartalmaz. A dobozon feltüntetett lejárati időn belül felhasználható.

5. Ambroxol/Ambrobene szirup

2 éves életkor alatt csak orvosi javallat alapján alkalmazhatók! Édesítőszerként szacharint és szorbitot tartalmaz. Felbontás után 1 hónapig tárolható hűtőszekrényben (2-8 °C-on).

6. Robitussin Expectorans szirup

2 éves kortól adható, édesítőszerként szorbitot és maltitot tartalmaz. A dobozon feltüntetett lejárati időig felhasználható. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől való védelem érdekében.

7. Sinupret belsőleges oldatos cseppek

Alkalmazható az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére, antibakteriális kezelés kiegészítésére.

A hatóanyagok gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürítését. Csecsemő kortól alkalmazható. Sem cukrot, sem édesítőszert nem tartalmaz. A cseppkészítmény gyermekeknek a keserű íz elfedése céljából gyümölcslébe, teába keverve is adagolható. Felbontás után 6 hónapig használható fel.

Tudj meg még többet a köhögés és diabétesz kapcsolatáról a Gyermekbetegségek és diabétesz rovatunkból!

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Radóczi Edit

Gyógyszerkiadó szakasszisztens, a Szurikáta Alapítvány Gyógyszerek és diabétesz rovatának szerzője. Fia, Krisztián 2008-ban, 4 évesen lett diabéteszes.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!