A mozgás kiemelt jelentőséggel bír a diabétesz kezelésében, segít a vércukorszint optimalizálásában, testi-lelki-szellemi szinten támogatja a szervezet működését. Az 1-es típusú diabétesz nem jelent akadályt a sportolásban. A tények magukért beszélnek: számos diabétesszel élő hobbi- és versenysportolót találunk szerte a világban.

A fizikai aktivitás során fontos az edzésterv összeegyeztetése az inzulinterápiával, a táplálkozás edzéshez történő hozzáigazítása, valamint az edzés alatt folyamatos vércukorkontroll szükséges. Az egyes mozgásformák különbözőképpen befolyásolják a vércukorszintet, ennek megértéséhez tekintsük át az energiaszolgáltató folyamatok működését a szervezetben.

Energianyerés formái

Az izomösszehúzódáshoz energiára van szükség. Az energia (ATP, adenozin-trifoszfát) előállítása háromféle módon, anaerob alaktacid, anaerob laktacid és aerob úton történik.

  1. Az anaerob alaktacid energianyerés oxigén jelenléte és tejsavképződés nélkül zajlik. Ebben a folyamatban az energia nagy energiájú foszfát vegyületekből (ATP, ADP, kreatinfoszfát) származik. Ez az energia kis mennyiségű, pár másodpercnyi izom-összehúzódáshoz elegendő.
  2. Az anaerob laktacid energianyerés (oxigén jelenléte nélkül, tejsav képződés melletti folyamat) során az energia főként szénhidrátokból, glükózból és glikogénből származik. Ebben a folyamatban már több energia keletkezik, de csak néhány percre biztosítja az energia-ellátottságot.
  3. Az aerob folyamat oxigén jelenlétében történik, szénhidrátból, zsírból, ritkán fehérjéből történik az energia biztosítása a mozgáshoz. Ez az energiamennyiség több óra fizikai aktivitáshoz elegendő.

Az egyes sportágakban az energiaszolgáltató folyamatok mindegyike működik, csak nem egyforma mértékben.

A mozgás hatása a vércukorszintre (Colberg, 2020)

Mozgástípusok

A különböző mozgástípusok, a mozgás időtartama és az intenzitás mértéke is befolyásolja a vércukorszintet.

  • Az anaerob jellegű mozgás (pl. súlyemelés, 400 m sprint) során a szervezetben hormonok (pl. adrenalin) hatására inzulinrezisztencia alakul ki, csökken az izom glükózfelvétele a vérből, amely a vércukorszint emelkedését eredményezi.
  • A vegyesen anaerob-aerob mozgás (pl. futball, kosárlabda, tenisz, intervall edzés, Cross-Fit edzés stb.) során a vércukorszint viszonylag stabil, illetve egyenletes mértékű az emelkedés.
  • Az aerob jellegű mozgás (pl. séta, kocogás, futás, kerékpár) esetén fokozódik az inzulinérzékenység, az izomsejtek inzulinfüggő és inzulinfüggetlen módon is felveszik a glükózt a vérből, csökken a vércukorszint. 30-45 percen belül korai hipoglikémia, 7-11 órával később, akár 6 órán keresztül kései hipoglikémia alakulhat ki.

A táplálkozásterápia, az inzulinkezelés és az edzésmunka összehangolásával stabil vércukorszintekkel sportolhatsz. Ne mondj le a mozgás szeretetéről, küzdj bátran az álmaidért, céljaidért!

Sok sikert, jó egészséget és jó cukrokat kívánok Mindenkinek!

Irodalomjegyzék:
Szőts, G. (2010). Az energiaszolgáltató folyamatok részesedése az izomműködés közben. Magyar Edző,13 (4),31-33.
Colberg, S. (2020). The Athlete’s Guide to Diabetes. Champaign,USA:Human Kinetics.

Podcast a sportról

A Szuri Sztorik podcastsorozat sportról készült adásában belgyógyászt, edzőket, sportolókat szólítottunk meg, arra keresve a választ, milyen sportok ideálisak a diabétesz szempontjából.

Meghallgatom

Dormánné Szabó Brigitta

Dietetikus, sport-specifikus dietetikai szakember. Érintett szülő. Brigitta Egészség dietetika weboldalát itt találjátok.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!