Tudj meg többet az 1% felajánlásáról vagy akár ajánld fel itt és most online! MÁR NÉZEM IS >>>
Talán a húsvét az az időszak az évben, amikor a legtöbb tojást fogyasztjuk – főve, salátába, töltve, kenyérfeltétként. Dietetikusaink összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a tojással kapcsolatban, bónuszként egy receptet is mutatnak.
Miért jó táplálék a tojás?
A tojás teljes értékű, könnyen emészthető fehérjéket és zsírokat tartalmaz. Tápértéke igen nagy, hasznosulása szervezetben majdnem tökéletes.
A tojássárgája kiváló A, D és E-vitamint forrás. Az A-vitamin a bőr, nyálkahártyák és szem épségérért felel, míg a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Az E-vitamin egy antioxidáns, ami sejtek és bőr védelmezője.
A tojásban emellett számos értékes ásványi anyag és B1, B2-vitamin és pantoténsav is megtalálható. A B-vitamin csoport tagjai az idegrendszer és izmok egészséges működéshez járulnak hozzá.
Tojás mint vitatott élelmiszer
Magas tápértéke ellenére a tojás az egyik legvitatottabb élelmiszerünk. A tojássárgájában átlagosan 200 mg koleszterin van, melynek következtében túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták az érelmeszesedés kialakulásával. Azonban a vér koleszterin szintjének megemelkedésében örökletes hajlam és más táplálkozási tényezők is szerepet játszanak.
Egészséges fiatalok esetében átlagosan napi 1 tojás javasolt, idősebb felnőttek számára heti 3-4 db megengedett. Ezeknél az ajánlásoknál számolni kell az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével is.
Mennyi ideig fogyasztható a tojás?
- 5 és 18 °C között tárolva a nyers, ép héjú tojás 3 hétig fogyasztható, a tojásrakást követően legfeljebb 28 napig áll el.
- A tojás megmosásával eltávolítjuk a pórusokat védő hártyát, így hozzáférhetővé válik a romlást okozó mikroorganizmusok számára. A mosott tojást ezért azonnal fel kell használni.
- A keményre főtt tojás, héjában és héj nélkül is hűtőben tárolva egy hétig fogyasztható.
- A terített asztalon ne hagyjunk fogyasztásra szánt tojást 2 óránál tovább.
Húsvét után is érdemes tehát színesíteni családunk étkezését tojásételekkel. Ehhez szeretnénk ötletet adni a következő recepttel.
Hagymás tojáskrém
Hozzávalók 2-4 személyre
- 6 kemény tojás finomra vágva
- 1 csokor újhagyma finomra vágva (vagy metélőhagyma/medvehagyma)
- 2-3 evőkanál lágy sajt vagy majonéz
- csipetnyi ecet
- só és frissen őrölt bors (ízlés szerint)
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük az egészet hűtőbe. A majonéz/sajt helyett el lehet készíteni mustárral vagy olívaolajjal is.
Jó étvágyat kívánva,
Illés Beáta és Ezerné Mátyás Borbála dietetikusok
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!