Tudj meg többet az 1% felajánlásáról vagy akár ajánld fel itt és most online! MÁR NÉZEM IS >>>

Talán a húsvét az az időszak az évben, amikor a legtöbb tojást fogyasztjuk – főve, salátába, töltve, kenyérfeltétként. Dietetikusaink összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a tojással kapcsolatban, bónuszként egy receptet is mutatnak.

Miért jó táplálék a tojás?

A tojás teljes értékű, könnyen emészthető fehérjéket és zsírokat tartalmaz. Tápértéke igen nagy, hasznosulása szervezetben majdnem tökéletes.

A tojássárgája kiváló A, D és E-vitamint forrás. Az A-vitamin a bőr, nyálkahártyák és szem épségérért felel, míg a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Az E-vitamin egy antioxidáns, ami sejtek és bőr védelmezője.

A tojásban emellett számos értékes ásványi anyag és B1, B2-vitamin és pantoténsav is megtalálható. A B-vitamin csoport tagjai az idegrendszer és izmok egészséges működéshez járulnak hozzá.

Tojás mint vitatott élelmiszer

Magas tápértéke ellenére a tojás az egyik legvitatottabb élelmiszerünk. A tojássárgájában átlagosan 200 mg koleszterin van, melynek következtében túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták az érelmeszesedés kialakulásával. Azonban a vér koleszterin szintjének megemelkedésében örökletes hajlam és más táplálkozási tényezők is szerepet játszanak.

Egészséges fiatalok esetében átlagosan napi 1 tojás javasolt, idősebb felnőttek számára heti 3-4 db megengedett. Ezeknél az ajánlásoknál számolni kell az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével is.

Forrás NÉBIH

Forrás: NÉBIH

Mennyi ideig fogyasztható a tojás?

  • 5 és 18 °C között tárolva a nyers, ép héjú tojás 3 hétig fogyasztható, a tojásrakást követően legfeljebb 28 napig áll el.
  • A tojás megmosásával eltávolítjuk a pórusokat védő hártyát, így hozzáférhetővé válik a romlást okozó mikroorganizmusok számára. A mosott tojást ezért azonnal fel kell használni.
  • A keményre főtt tojás, héjában és héj nélkül is hűtőben tárolva egy hétig fogyasztható.
  • A terített asztalon ne hagyjunk fogyasztásra szánt tojást 2 óránál tovább.

Húsvét után is érdemes tehát színesíteni családunk étkezését tojásételekkel. Ehhez szeretnénk ötletet adni a következő recepttel. 

Hagymás tojáskrém

Hozzávalók 2-4 személyre

  • 6 kemény tojás finomra vágva
  • 1 csokor újhagyma finomra vágva (vagy metélőhagyma/medvehagyma)
  • 2-3 evőkanál lágy sajt vagy majonéz
  • csipetnyi ecet
  • só és frissen őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük az egészet hűtőbe.  A majonéz/sajt helyett el lehet készíteni mustárral vagy olívaolajjal is.

Jó étvágyat kívánva,
Illés Beáta és Ezerné Mátyás Borbála dietetikusok

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!