Sportos és segítőkész szívek dobbantak egyszerre az Eisberg Jump To Help Kangoo Flashmobon a Margit-szigeten. A jótékonysági eseményen Sifter Tímea (Sifi) 150 fős kangoo csapata és a hozzájuk csatlakozó lelkes jelentkezők összesen 300.000 Forintot gyűjtöttek össze a diabéteszes gyerekeket segítő Szurikáta Alapítványnak. Az esemény után a szervezet megálmodója, Kocsisné Gál Csilla cukorbetegségre figyelmeztető jelekről, diszkriminációról és nagy változásokról is mesélt nekünk.

Szerző: Bojnár Anita
2021. október 5.

Szeptembertől már nem halogatható a cukorbeteg gyerekek fogadása

Kocsisné Gál Csilla történetét tavaly írtuk meg, ami rávilágított arra, hogy a diabéteszes kisgyerekeknek bizony nem könnyű az élete –, de nemcsak nekik, hanem a szüleiknek sem. Korábban ugyanis sokszor találkozhattak azzal a jelenséggel, hogy az adott óvoda vagy iskola nem fogadta őket, mert az intézmények féltek attól, hogy megfelelő szakértelem hiányában a gyerekek esetleges rosszullétét nem tudják kezelni a pedagógusok. Ez a helyzet azonban ősztől megváltozott.

– Szeptembertől már nem tehetik meg sem az óvodák, sem az iskolák azt, hogy nem fogadják a diabéteszes gyerekeket. A Köznevelési törvény 62. §-ának életbe lépésével a felelősség már nem áthárítható többé. A jogszabály szerint ráadásul az intézményekben innentől kötelező segíteni a diabétesz ellátásukban a gyerekeket. A feladatot felvállaló pedagógusoknak ezen kívül részt kell venniük egy, az oktatási hivatal által előírt képzésen.

Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy nem a tanfolyamon való részvétel miatt láthatják el a cukorbeteg gyerekeket a tanárok vagy óvónők, hanem azért, mert a szülő ehhez hozzájárul, vagyis átengedi az inzulinbeadás, a vércukormérés jogát az intézménynek – mondta Csilla.

Időben észre kell venni a vészjósló jeleket

Mit jelent az élet az 1-es típusú diabétesszel, és miért nagyon fontos, hogy korán felismerjük a tüneteket a gyerekeken? Ezt is megosztotta velünk a Szurikáta Alapítvány vezetője:

– 1-es típusú diabétesszel egy gyermek sem születik. Ez ugyanis egy autoimmun betegség, amely fokozatosan alakul ki. Amikor már jelentkeznek az enyhe tünetek, vagyis gyakran pisil a gyerek, sokat iszik, fáradt, fogy, akkor már jellemzően közel van ahhoz, hogy a maradék inzulintermelés is leálljon a hasnyálmirigyében. Ha ilyenkor a szülők nem fordulnak azonnal orvoshoz, és nem járnak utána a problémának, akkor rövid időn belül súlyosbodnak a figyelmeztető jelek és hányás, zavartság, eszméletvesztés, rendellenes légzés is felléphet.

– Azonnali és élethosszig tartó inzulinterápia nélkül ezek a gyerekek nem maradnának életben, ezért hangsúlyozzuk, hogy az 1-es típusú vagy gyermekkori diabétesz – ami egy másik betegség, mint a felnőttek 2-es típusú cukorbetegsége – nem várhat másnapig!

A cukorbeteg gyerekekért sportoltak együtt az Eisberg Jump To Help Kangoo Flashmobon

Mire kell odafigyelni a pedagógusoknak?

– Az alacsony vércukorszint az, amire a pedagógusoknak kiemelten figyelnie kell és arra, hogy ekkor a diabéteszes gyerek gyorsan felszívódó szénhidrátot kapjon, tehát gyümölcslevet, tejet vagy szőlőcukrot. Ilyen helyzetben nem tanácsos őket egyedül hagyni, ne küldjék ki őket egyedül a mosdóba vagy az orvosi szobába, hanem pont akkor legyenek egy hozzáértő pedagógus szeme előtt! Így minden rendben lesz.

Testnevelésórán is előfordulhat alacsony vércukorszint, mert az intenzív mozgás lefelé mozdítja az értékeket.

– Itt az óra előtti plusz szénhidrát jelenti a megoldást, illetve az, hogyha a gyerek jelzi, gond van, akkor abbahagyhatja a mozgást, megmérheti a vércukrát és szükség esetén szénhidrátot fogyaszthat – magyarázta Csilla, majd hozzátette:

– Lényeges, hogy a gyerekeknek kötött napirendje legyen, amiben kulcsszerepet játszanak az étkezések, a vércukormérések és az inzulinbeadások időpontjai – ezek betartását szem előtt kell tartaniuk az óvónőknek vagy tanároknak akkor, ha diabéteszes kisgyerek van az osztályban/csoportban, és így az érintettek nem érzik magukat betegnek, lehetnek ugyanolyan igazi gyerekek, mint a nem diabéteszes társaik – magyarázta Csilla.

A Szurikáta Alapítványnál rendszeres képzéseket tartanak és készítettek egy könyvet is “Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában” címmel, amibe minden tudást belefoglaltak, amire egy pedagógusnak szüksége lehet.

Kell a kontroll

A gyerekek nagyon ügyesek, de szükségük van a nap nagy részét velük töltő pedagógusok segítségére. Ráadásul minden korosztálynál eltérő az, hogy milyen feladatokat tudnak ellátni.

– Az óvodások már meg tudják mérni a saját vércukorszintjüket, azonban számfogalmuk nincsen. Így ebben a korban minden esetben szükség van egy pedagógusra, aki figyelemmel kíséri a folyamatokat, és adott esetben segít beadni az inzulint is. Az alsós korú gyerekek már képesek arra, hogy az inzulint is maguk adagolják, ám a tévedések elkerülése végett, itt is fontos, hogy jelen legyen a folyamatnál a tanár, mert ha 2,2 egység helyett 22 egységet ad be a gyerek, az nagyon veszélyes lehet.

Csilla szerint a Köznevelési törvény módosításával már most érezhető a változás, vagyis a jövőben sokkal könnyebb lesz a diabéteszes kisgyermekek és szüleik élete.

Még több információ az 1-es típusú diabéteszről, a pedagógusoktatásról, valamint a tankönyvről ITT érhető el.

Fotók: Pexels és Add Communications Reklámügynökség

Eredeti megjelenés itt.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!