Egy film- és egy könyvbemutatóval készült a Szurikáta Alapítvány a debreceni Gyermekdiabétesz Kongresszusra, ahol Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány vezetője beszélt a „Nem vagytok egyedül!” kórházlátogató programról is, amelyet országossá szeretnénk bővíteni a diabéteszcentrumok együttműködésével.

„Nem vagytok egyedül!” program

A gyermekdiabetológusok számára meghirdetett tudományos konferencián lehetőséget kaptak az alapítványok is, hogy bemutassák a tevékenységüket. Kocsisné Gál Csilla két előadással szerepelt a civil szervezetek szekciójában: bemutatta az alapítvány legújabb kötetét, valamint beszélt a járványhelyzet miatt egy évvel elhalasztott „Nem vagytok egyedül!” országos kórházlátogató programról, mely a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán hat éve sikeresen működik segítve a frissen diagnosztizált gyermekek családját.

A debreceni kongresszuson részt vevő szurikátás csapat balról jobbra: Tóbiás Lilla, Mari Zsófia, Kőnig Nóra, Arnaud-Bali Ágnes, Kovács Dalma és Kocsisné Gál Csilla

Már tíz elhivatott szülő jelentkezett, hogy szívesen részt vesz a Szurikáta Alapítvány által biztosított képzésen, és vállalja, hogy legalább egy éven keresztül felkeresi a gyermekdiabétesz centrumának frissen diagnosztizált gyermekeit, illetve családjukat a kórházban töltött időszak alatt. A képzés hamarosan indul, de a látogatói programhoz keresünk még olyan szülőtársakat, akik már túl vannak a gyászfolyamaton, és legalább egy éves gyakorlatuk van a diabéteszes élet menedzselésében. A kongresszuson lehetőségünk volt személyesen felvenni a kapcsolatot a gyermekdiabétesz centrumokkal, és bízunk abban, hogy lehetőséget kapunk az együttműködésre.

Bemutattuk a Diabétesz Tanoda tankönyvét

Szeptemberben sok pedagógushoz eljutott már a nyomdából frissen kikerült kötetünk, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában. A kongresszuson a gyermekdiabetológus közösség számára is megmutathattuk a Bókay Gyermekklinika pedagógusképzése alapján írt hiánypótló tankönyvet, mellyel a gyermekek óvodai, iskolai ellátásának javulását szeretnénk elősegíteni.

A tankönyv bizonyos szempontból meghaladja a pedagógusképzés tananyagát: a gyermekek diabéteszkezelésével kapcsolatos több információ először jelenik meg összefoglaló táblázatokban, Baracsi Gabriella illusztrátor szemléletes képein. Továbbá a tankönyvben támpontokat adva a mindennapi alkalmazáshoz, értelmezéssel együtt szerepel a diabéteszes gyermekek fogadására vonatkozó hatályos köznevelési törvény és a közétkeztetéssel kapcsolatos szabályok, állásfoglalások.

A Szurikáta Alapítvány vállalta, hogy minden olyan bölcsődébe, óvodába, iskolába eljuttatja a Diabétesz Tanoda tankönyvét, ahová diabéteszes gyermek jár. Eddig közel 500 könyv talált gazdára, és 102 család kért saját maga számára a rendszerezett ismereteket nyújtó kiadványból.

Egy űrlap kitöltése után postán küldjük el a Diabétesz Tanoda tananyagát a cukorbeteg gyerekek szüleinek.

Filmvásznon Hanna, egy szenzoros lány

A szenzor csak egy aprócska tapasz – gondolhatjuk mi, szülők. Ugyanakkor sok esetben ez az, ami láthatóvá teszi egy gyermek diabéteszét. Annusnak edzője nézte rossz szemmel karján viselt szenzorját. A kislány csapattársai egyszerű megoldást találtak a problémára, amit az edző elfogadott, így Annus is be tudott illeszkedni a mazsorettcsapatba. A pozitív történet, amely a Szurikáta Alapítvány weboldalán olvasható (itt), immár a filmvásznon is megjelenik Pantyi Petra rendező jóvoltából, Trokán Anna és Sárközi-Nagy Ilona szereplésével. Az igaz történet alapján forgatott Hanna című filmet a Medtronic Kék lufi kampányához kapcsolódóan mutattuk be a kongresszuson, és most már a nagyközönség is láthatja az Alapítvány weboldalán, itt >>>

Pantyi Petra, a Hanna c. Szurikáta érzékenyítő kisfilm rendezője

Köszönet a szervezőknek!

A Szurikáta Alapítvány képviseletében a debreceni Gyermekdiabétesz Kongresszusra Kocsisné Gál Csillával tartott Arnaud-Bali Ágnes, a kórházlátogató program koordinátora, Kovácsné Mari Zsófia, a Diabétesz Tanoda oktatásszervezője, a Szurikáta Foglalkozás két vezetője, Köníg Nóra és Kovács Dalma dietetikus hallgatók, valamint Tóbiás Lilla, kommunikációért felelős önkéntes. Ezúton is köszönjük a debreceni Gyermekdiabétesz Kongresszus szervezőinek a színvonalas szakmai konferenciát és a tartalmas közösségi programokat!

Tóbiás Lilla cikke a Diabetes 2021/5 lapszámában jelent meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!