Mi mindenre képes a tudatlanság, ha  félelemmel párosul? Megtudhatjátok Samuel, a 14 éves inzulinpumpával kezelt osztrák nagyfiú párizsi nyaralásának történetéből.

Samuel a veszélyes inzulinpumpás "terrorista" Fotó: Samuel családjának felvétele

Samuel, a veszélyes inzulinpumpás „terrorista”. Samuel családjának felvétele

Szigorúan ellenőrzött  turisták

Samuel 14 éves 1-es típusú diabéteszes osztrák fiú, aki családjával 2016. augusztus közepén Párizsba utazott. Nyaralásuk fénypontjaként az Eiffel-toronyból szerették volna élvezni a francia főváros csodálatos látványát. Franciaország fokozta biztonsági készültségét a turisztikai látnivalók környékén és az állami intézményekben a párizsi,  több mint 100 ember életét követelő terrortámadás miatt, ezért az Eiffel-toronyba való belépés előtt minden látogató csomagját biztonsági okokból átvizsgálják.

„Bedrótozva”, testre erősített „időzített” inzulinpumpával

Samuel hátizsákjának átvizsgálása előtt meg szerette volna mutatni a biztonsági őrnek a nemzetközi diabétesz kártyáját, de az őr kiütötte a kezéből és franciául kiabált valamit  „válaszként”. A biztonsági őr Samuel hátizsákjának átvizsgálásakor a vércukormérőjét, ujjbegyszúróját és tesztcsíkjait elkobozta.
Ekkor a fiú felhúzta a pólója ujját, hogy megmutassa az inzulinpumpája kanüljét, illetve az ahhoz tartozó inzulinpumpáját, hogy diabéteszét igazolja, de ezzel csak még nagyobb ijedelmet keltett a biztonsági őrben. Közben a hátizsákban az őr még az életmentő glucagon injekciót is megtalálta, bontatlan csomagolását feltépte, majd döntött: Samuel nem léphet  Párizs legismertebb turistalátványosságának, az Eiffel-toronynak a területére.

Nem terrorista, diabéteszes!

Az édesanyát, Bettinát annyira megviselte az eset, hogy sírni kezdett és a biztonsági őrnél azonnal sérelmezte, hogy fiát terroristaként kezeli és kizárja a torony meglátogatásából. Hazatérve az osztrák külügyminisztériumnál és Franciaország osztrák nagykövetségénél tett panaszt, hogy ne történhessék meg újra egy diabéteszessel, hogy terroristaként kezelik a diabétesze ellátásához szükséges eszközök miatt.
A dolog további érdekessége, hogy a Louvre-ban, a Notre Dame székesegyházban és a Versailles-ban a  biztonsági személyzet ugyanezeket az eszközöket nem találta veszélyesnek.

Mi a tanulság?

  • Mondjátok el, mutassátok meg minél több embernek, hogy milyen eszközöket és miért használunk?
  • Mondjátok el, hogy ezek életmentő eszközök, melyeket senki nem kobozhat el Tőlünk vagy gyerekeinktől és különösen nem rongálhatja meg semmilyen indokkal.
  • Ha külföldre mentek, az adott ország nyelvén vigyétek magatokkal diabétesz kártyátokat és rövid leírást arról, hogy milyen eszközök szükségesek számotokra a diabétesz ellátásához.

Forrás:
www.thelocal.at, www.kurier.at, www.dailymail.co.uk

Budapest, 2016. szeptember
Kocsisné Gál Csilla

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!