Deliága Éva, tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta: Ki a főnök a családban?

“Gyermekpszichológusi praxisom során gyakran találkozom olyan családokkal, ahol a szülők időnként eszköztelennek érzik magukat. Fejükre nőtt a gyerek, és észrevétlenül átvette az irányítást a család felett. Pedig lehet, hogy még csak pelusos…
Gyereke kapcsán nem várt nehézségekbe ütközhet a felnőtt, melyek megtépázzák kompetencia érzetét.
Az olyan családokban, ahol legalább az egyik gyerek gondozása, nevelése valamilyen szempontból – például tartós állapota miatt, ami lehet diabétesz, ételintolerancia, tanulási nehézség – kissé speciális, hatványozottabban merül fel ez a jelenség, hiszen a szülő önkéntelenül is igyekszik kompenzálni speciális gondozást, figyelmet igénylő gyermekét.

  • Egyes szülők azt fogalmazzák meg, hogy félnek gyermekük indulatos kitöréseitől, ezért inkább mindent ráhagynak.
  • Más szülők féltik, sajnálják a gyereket, emiatt halmozzák el, nem csak figyelemmel és szeretettel, hanem tárgyi ajándékokkal is.
  • Mi lesz később?! Ami rövid távon megoldásnak tűnhet, az hosszú távon ártalmas lehet a gyermek személyiségfejlődésére.
  • Hogyan érezhetné magát biztonságban egy gyerek, ha ő irányítja a szüleit?

Az előadás során a jelenség kialakulásának okait és kezelésének lehetséges módjait járjuk körül, növelve a szülői magabiztosságot, hatékonyságot. Ajánlom minden olyan szülőnek, aki több eszközt, tudatosságot és kontrollt szeretne a kezében tudni diabétesszel élő, vagy más szempontból különleges, speciális igényű gyereke nevelése során. Lesz szó:

  • szülői nevelési stílusokról,
  • gyermekkori indulatkezelési sajátosságokról,
  • a szülői tekintély helyreállításáról,
  • a gyermek érzelmi biztonságának növeléséről,
  • a családi élet harmonikusabb kialakításáról.”
A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért által 2020. őszén szervezett Újratervezés estek előadása.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!