2023-ban is 100 csodás pedagógust díjazunk, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket bölcsődében, óvodában, iskolában, sportegyesületben, zeneiskolában.

A Varázspálca díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjátadó ünnepséget május 14-én, az Elméleti Orvostudományi Központban (Budapest, IX. ker., Tűzoltó utca 37-47.) tartjuk, amelyre az elismert pedagógusok mellett várunk minden diabéteszes családot, valamint a diabéteszellátásban dolgozó szakembereket. Ünnepeljük együtt a diabéteszes gyermekek számára biztonságos közeget teremtő pedagógusokat!

A sajtó itt tud kapcsolatba lépni velünk: media.szurikata@gmail.com

Tudj meg többet az 1% felajánlásáról vagy akár ajánld fel itt és most online! MÁR NÉZEM IS >>>

Varázspálca díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség 2023.

Nagyban függ a pedagógusok hozzáállásától, hogy a diabéteszes gyermekek hogyan tudnak be- illetve visszailleszkedni a gyerekközösségekbe, hogyan folytatódnak a mindennapjaik a diagnózis után. A Varázspálca díjat azzal a céllal alapítottuk 2022-ben, hogy lehetőségeinkhez mérten minden évben köszönetet mondjunk azoknak a bátor és felkészült pedagógusoknak, akik biztonságos közeget teremtenek a diabéteszes gyermekek számára. Szülői jelölések alapján idén is megtaláltuk azt a 100 pedagógust és gyermekintézményt, akiket ünnepelhetünk” – mondta Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője a pedagógusok munkájának elismeréséről.

Szülői javaslatra idén is 100 egyéni jelöltet – pedagógust, óvónőt, kisgyermekgondozót, pedagógiai asszisztenst, edzőt, táncoktatót –, valamint gyermekintézményt tud elismerni az alapítvány Varázspálca díjjal, akik az ország kisebb-nagyobb településein segítik a cukorbeteg gyermekek integrációját. Azokat a pedagógusokat, akik felvállalták egy-egy diabéteszes gyermek napközbeni ellátását – a rendszeres vércukorméréseket, az étkezések előtti inzulinbeadást, az alacsony- és magas vércukor kezelését –, ezzel őrködve a kis diabéteszesek egészsége felett. Ők azok, akik hozzájárulnak, hogy a cukorbeteg gyermekeknek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint társaiknak: részt vehessenek az óvodai, iskolai programokon, kirándulásokon, versenyeken, táborokban; hogy ne maradjanak ki a születésnapi ünneplésből, Mikulásnapi ajándékozásból. Ők azok, akik hozzáállásukkal példát mutatnak a gyermekközösség és a pedagógustársak számára. Szívet melengető az a sok történet, amivel a szülők jelölték diabéteszes gyermekük pedagógusait, gondozóit, sok esetben az egész munkaközösséget, intézményt méltatva.

Felemelő történetek

  • Armand és Zsolt bácsi

A miskolci Armand tanító bácsiját azért jelölték a szülők a Varázspálca díjra, mert mindenben segíti a fiút, és soha semmiben nem kivételezik vele. Zsolt bácsival a beiratkozás előtt személyesen találkoztak, hogy elmondják a helyzetüket, félelmeiket, negatív tapasztalataikat. Kérés nélkül elvégezte a pedagógustovábbképzést, majd a tanév 4. napjától átvette a vércukormérés és inzulinbeadás feladatát. Folyamatos telefonos kapcsolatban van a szülőkkel, és akkor is intézi a gyermek inzulinbeadását és étkezését, amikor szabadságon van. Dolgozatírás közben, hogy le ne maradjon a gyermek, akár a lábából is megméri a vércukrát. Idén ottalvós kirándulást szervez az osztálynak, és magától értendő számára, hogy Armandot is elviszi magával.

  • Ádám és Kata néni

A komáromi Ádám osztályfőnöke, Kata néni pótanyukájaként vigyáz a rábízott két diabéteszes gyermekre. Többször érdeklődött Ádám állapotáról, míg kórházban volt. Mire a fiú újra iskolába ment, már elvégezte a Diabétesz Tanoda pedagógusképzést, meglátogatta és kikérdezte a családot, és minden fontos információt átadott a tanári kar többi tagjának. Olyannyira odafigyelnek az iskolában, hogy akár az óra közepén is kimegy az egész osztály fogócskázni, ha valamelyik gyereknek magas a cukra – mert azóta az egyik osztálytársról is kiderült sajnos, hogy diabéteszes. Kata néni az osztályterembe mikrót szerzett, így meg tudják melegíteni a gyerekek az ebédjüket, amit akár óra közben is elfogyaszthatnak, ha a helyzet azt kívánja. Bár nagyon vigyáznak rájuk, mégsem éreztetik velük, hogy ők mások lennének. Minden programon, kiránduláson, színházlátogatáson részt vehetnek, soha fel sem merült ennek az ellenkezője.

  • Linett és Timi néni

Példaértékű, hogy Timi néni minden programot, mozgásos tevékenységet úgy alakít, hogy a gyömrői kiscsoportos Linett részt vehessen rajtuk, és semmiből se maradjon ki. Katartikus volt az első óvodai inzulin beadás, amikor a kislány Timi néni kezébe kapaszkodva nem sírta el magát, és mindenki megtapsolta a csoportjában. Volt olyan alkalom is, hogy Timi az ölében etette falatonként, csak hogy elfogyjon az ennivaló. Az egészséghetet is úgy alakították az óvodában, hogy megkóstolhassa az ételeket, ahogy a többiek.

  • Zsófi és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola

A bonyhádi Zsófi iskolakezdés előtt lett diabéteszes, a szülők sok félelemmel és aggodalommal indultak neki az iskolának, de az intézmény részéről nagyon pozitívan és segítőkészen álltak hozzájuk. A szülő lehetőséget kapott, hogy az iskolakezdés előtt átbeszélje az intézményvezetővel és a leendő tanárokkal a lány körüli teendőket, a napirendet. Hihetetlen rugalmasságot tanúsítva Zsófi miatt átvariálták az ebédnél az osztályok sorrendjét, hozzá igazították osztályon belül a tízórai időpontját. Az sem jelent akadályt, hogy a szülő, ha gond van, óra alatt hívja fel gyermekét. Éppen ezért a szülők a Zsófit segítő pedagógiai asszisztensen kívül az egész iskolát is jelölték a Varázspálca díjra.

Díjátadó ünnepség május 14-én

A Varázspálca díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjátadó ünnepségre május 14-én, az Elméleti Orvostudományi Központban (Budapest, IX. ker., Tűzoltó utca 37-47.) kerül sor, amelyre az elismerésben részesülő pedagógusok mellett az alapítvány vár minden diabéteszes családot, valamint az ellátásban dolgozó szakembereket. Ismerkedjünk, osszuk meg egymással a pozitív tapasztalatokat, és ünnepeljük együtt a diabéteszes gyermekek számára biztonságos közeget teremtő pedagógusokat!

Itt megmutatjuk az elmúlt év díjátadó ünnepségét:

Itt elolvashatod a tavalyi díjátadó ünnepségről írt beszámolónkat, és megnézheted egy-egy díjazott bemutatkozó kisfilmjét >>>

Szurikáta Alapítvány a diabéteszes gyerekek integrációjáért – túl a Varázspálca díjon

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért 2014 óta dolgozik azon, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés a diabéteszes gyermekeket állapotuk miatt, és ugyanolyan jogok illessék őket, mint kortársaikat. Bár 2021 óta a köznevelési törvény 62. §-a rögzíti, hogy a diabéteszes gyermekeket el kell látni az óvodákban, iskolákban, azt lehet tapasztalni, még sok az előítélet, az információhiány miatti félelem a cukorbeteg gyerekek fogadása kapcsán. Éppen ezért a szurikataalapitvany.hu weboldalon létrehoztak egy tudásbázist cikkekkel, videókkal kifejezetten óvodapedagógusok és pedagógusok számára, hogy hiteles forrásból tudjanak tájékozódni a diabéteszről.

A Szurikáta Alapítvány DiabTanoda néven pedagógusképzést szervez a Bókay Gyermekklinika szakembereivel együttműködve, hogy eloszlassák a pedagógusok tévhiteit, és felkészítsék őket a cukorbeteg gyermekek fogadására. A képzésnek Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában címmel jelent meg a tankönyve, amelyet minden diabéteszes gyermeket fogadó intézménybe eljuttat az alapítvány. A Szurikáta Foglalkozással a gyermekközösségeket látogatják meg, hogy a diabéteszes gyermekek csoportjában, osztályában diabétesz edukációs és érzékenyítő foglalkozáson keresztül mutassák meg, mivel jár cukorbetegnek lenni, milyen kihívásokkal néz szembe egy diabéteszes, milyen étkezési szabályokat kell betartania, egyáltalán hogyan étkezzünk egészségesen? A tapasztalat az, hogyha őszintén lehet beszélni, kérdezni, a gyerekek megnyílnak, és empátiával fordulnak egymás felé.

A Szurikáta Alapítvány tevékenységével, programjaival mankót kínál a diabéteszes gyermeket fogadó közösségek számára, ugyanakkor a pedagógusokon múlik, hogy egy elfogadó, biztonságos közeget teremtenek a diabéteszes gyermekeknek, vagy sem. Varázspálca díjunkkal szeretnénk megköszönni a munkáját azoknak a pedagógusoknak, akik felkészülten, szeretettel fogadják a diabéteszes gyermekeket. www.szurikataalapitvany.hu

Főtámogató

 

Támogatók 

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!