A Szurikáta Alapítvány ősz óta több klubeseményt tart havi rendszerességgel a Bókay Gyermekklinika mellett működő irodájában. A Tűvel – mást kézimunkakör és az Apaklub vezetőivel, Szakmáry Erikával és Andrással beszélgettünk.

Érintett szülőként régóta segítitek a Szurikáta Alapítvány tevékenységét, milyen feladatokat végeztek a szervezetnél?

András: Mivel nekem segítő hivatásaim vannak, évek óta vállalok ingyenes pszichológiai konzultációkat. Amíg voltak nagyrendezvények, előadásokat is tartottam.
Erika: Sokáig dolgoztam rendezvényszervezőként, így én az események lebonyolításába tudtam bekapcsolódni. A pandémia alatt kezdtem működtetni egy kézimunkakört, és úgy gondoltuk Csillával (Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány vezetője), hogy ilyen alkalmakra a diabos közösségben is szükség lenne.

Fotó: Diabetes lap archívuma

Milyen a hangulat, milyen témák merülnek fel a Szurikáta-irodában tartott Tűvel – mást és Apaklub programon?

Erika: A Tűvel – mást foglalkozásnak alapvetően az a célja, hogy megtanuljunk egy kicsit lekapcsolódni a diabról. Barátságos, nyugodt légkörben egyszerre három-négy generáció alkot egy asztalnál: a kisebbeket anyuka vagy nagymama kíséri, a nagyobbak tesókkal jönnek. Mindenki maga választhatja ki, hogy aznap mivel szeretne foglalkozni. Olyan anyagokat viszek a foglalkozásokra, hogy könnyen kialakulhat a kézimunka szeretete. Nagyon örültem, amikor januárban azzal büszkélkedtek a gyerekek, hogy ki hány puffy fonalból készített munkát ajándékozott karácsonyra.

András: Az a tapasztalat, hogy az apukák nem igazán járnak diabos eseményekre, ezért nincs meg az a társaság, fórum, ahol beszélni tudnának a problémáikról. Az Apaklubban anélkül, hogy nagyon észrevennénk, sok lehetőség adódik az érzelmek feldolgozására. A résztvevők előre el szokták küldeni, hogy mi foglalkoztatja őket, és a Szurikáta-irodában szabadon beszélgetünk ezekről. Felmerülnek teljesen praktikus, a diabéteszkezeléssel kapcsolatos kérdések és mélyebb témák is.

2022-ben hogyan folytatódnak a klubjaitok?

Erika: Továbbra is havi egyszer találkozunk. Januárban elkezdtünk megtanulni horgolni, húsvétig pedig el kéne jutnunk egy alap-amigurumiig (horgolt vagy kötött kitömött játékfigurák készítésének technikája), és az egy darab kötött négyzetből készített nyulat is szeretném megtanítani. Arra vezetem rá a résztvevőket, hogy a kézimunka nem nagy ördöngösség, csak le kell ülni, megpróbálni.

András: Az Apaklubba egyelőre öt apuka jár alkalomról alkalomra. Ettől függetlenül nyitott a lehetőség, hogy bárki csatlakozzon. S ha úgy hozza a járványhelyzet, online is tudjuk folytatni a munkát. Már felmerült, hogy az igazi klubhangulat kedvéért sörözéssel és pizzázással is kiegészülhetne, ez ugyan túlmutat az Apaklub keretein, de mutatja, hogy jól érzik magukat a résztvevők.

100 segítő óra

Az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett tanácsadásokat a Szurikáta-irodában tartjuk. Egy-egy alkalomra a YCLIENTS időpontfoglaló-rendszeren keresztül lehet jelentkezni.

  • Pszichológiai konzultáció (személyes vagy online) Révész Renáta Liliána gyermekpszichológussal, illetve Szakmáry András pszichológussal
  • Technikai oktatás (pumpa, szenzor, inzulinbeadás) Sándor Andrea ápolónővel
  • Dietetikai tanácsadás (szénhidrátszámítás, diéta) Ácsné Bittner Márta élelmezésvezetővel
  • Iskolai és óvodai problémák, jogok átbeszélése Kocsisné Gál Csillával és egy jogász szakértővel
  • Terápiás szobánk használata egy nyugodt beszélgetésre a még kórházban tartózkodó, frissen diagnosztizált gyerekek családjainak

Ezen kívül várjuk az érdeklődőket a Szurikáta-irodában klubeseményeinkre, a DiabFalatkák sütős-főzős alkalomra, a Tűvel – mást kézimunkakörbe, illetve az Apaklubba. Figyeljétek a facebook.com/szurikataalapitvany oldalt a további információkért!

Szöveg: Tóbiás Lilla

Az eredeti cikk a Diabetes lap 2022/1. számában jelent meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!