Vércukormérés – vércukorérték

Vércukormérés ideje: a reggeli étkezés előtt vagy bármely étkezés után 1,5-2 órával

Vércukormérés módja

• eszköze: ujjbegyes vércukormérő (pl. Dcont vércukormérő készülék, Accu-chek vércukormérő),
  • az otthoni használatra szánt vércukormérő készülék bármelyik patikában orvosi vény nélkül beszerezhető
  • a kezet a vércukormérés előtt alaposan meg kell mosni szappannal

Magas vércukorértéknek számít és gyermekkori cukorbetegségre utalhat

• reggeli étkezés előtti 6 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték és a tünetek (sokat iszik, sokat pisil)
  • étkezés után 1-1,5 órával mért 10 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték
  • a vércukormérő kijelzőjén a “HI” nagyon magas – a vércukormérő készülék mérési tartományánál magasabb – értéket jelez (33 mmol/l fölötti) , ekkor mossátok meg  szappannal alaposan gyermeketek kezét és ismételjék meg a mérést, ha a jelzés ugyanaz, AZONNAL hívjátok fel a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost

Normál vércukorértékek egészséges gyerekeknél

• Éhomi vércukorérték: 3,6-6,0 mmol/l
  • Étkezés utáni normál vércukorérték 7,0 mmol/l értéknél kisebb, mérni az étkezést követő 1,5-2 órával kell!

Vizeletcukor vizsgálata

Vizeletcukor mérés ideje: A mérés a nap folyamán bármikor elvégezhető, és ismételhető. Nem szükséges reggeli első vizelet hozzá.

Vizeletcukor megállapításának módja:

• A tesztcsík patikában recept nélkül kapható. Olyan tesztet érdemes vásárolni, ami a vizeletből csak cukrot és acetont határoz meg. Nincs szükség és jóval olcsóbb, mint a 10-12 paramétert meghatározó testcsík.
  • A mintavételi edény egy bili, kimosott befőttesüveg vagy műanyagpohár is lehet. A méréshez legjobb, ha át tudjuk önteni a vizeletet egy hosszú, keskeny csőbe (kémcsőbe). Ilyenkor kis mennyiségű vizelet is elegendő a méréshez és a vizelet egyenletesen hozzá tud érni a reagens csíkhoz. A mérés kivitelezéséhez mindenképpen el kell olvasni a tesztcsík használati útmutatóját.
  • Mártsuk be a tesztcsíkot a vizeletbe és nedvesítsük át a reagenst tartalmazó párnát. Vegyük ki a tesztcsíkot és vízszintesen tartva egy papír zsebkendőre fektessük rá, mert ez felszívja a feleslegben lévő és lefolyó vizeletet a tesztcsíkról, vagy óvatosan rázzuk le a felesleges vizeletet a csíkról.  Az eredmény kiértékeléséhez általában 1 perc eltelte után a tesztcsík dobozán levő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

Vizelet cukortartalma: ha a tesztcsík elszíneződése azt jelzi, hogy van cukor a vizeletben, azonnal hívjátok a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost.

Jó tudni!

• Minden házi gyermekorvosi és ügyeletes orvosi rendelő kötelező felszerelése a vércukormérő készülék és a vizelettesztcsík!
  • Ha a koronavírusos időszakban orvosotok ragaszkodik ahhoz, hogy azonnali mérésre kerüljön sor és/vagy otthon nincs se vércukormérőtök, se vizeletcukormérő tesztcsíkotok, akkor – a személyes kontaktus elkerülése végett – javasolt, hogy vizeletet vigyetek az orvosotok számára a gyereketek nevével és a telefonszámotokkal ellátva.
  • Nem azonnali mérés, hanem több napot igénybe vevő laborvizsgálat kérése esetén főleg a kisebb, bölcsis, ovis korú gyerekek állapota nagyon gyorsan romolhat az eredmény megszületéséig, ezért inkább ragaszkodjatok az azonnali eredményt adó vércukor-méréshez vagy vizeletcukor vizsgálathoz, illetve a megfelelő kórházba történő sürgős beutaláshoz. Itt találjátok a Gyermekdiabétesz Centrumokat működtető kórházakat>>>GYERMEKDIABÉTESZ CENTRUMOK
  • Az alábbi tünetek együttes fennállása (rengeteget iszik, folyamatosan WC-re jár, esetleg bepisil, hirtelen lefogy és fáradt) esetén  szinte 100%, hogy a gyermeknek 1-es típusú cukorbetegsége van és azonnal kórházba kell mennie akkor is, ha se vércukrot, se vizeletcukrot nem tudnak mérni neki bármilyen okból!
  • Ne késlekedjenek és legyenek határozottak!

SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY,

SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI!

Ne felejtsd el az e-SZJA bevallásod elfogadásánál az adó 1%-odat felajánlani.
Szánj rá, kérlek az életedből kis időt, mert egy-egy felajánló 4500-5500 Ft összegű 1%-a a Szurikáta Alapítvány számára nagyon nagy összeg!

• Ha van ügyfélkapud, akkor az adóbevallástól függetlenül is tudsz az 1%-ról rendelkezni május 20-ig, itt>>>NYILATKOZOM
  • Ha nincs ügyfélkapud, akkor az 1%-os nyomtatványt a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért  adószámával: 18524710-1-13 kell ellátni, egy borítékba tenni, és vagy személyesen leadni egy NAV kirendeltségen vagy postázni a számukra :Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 1373 Budapest, Pf. 561. Itt tudod letölteni leadandó vagy postázandó  1%-os nyilatkozatot>>>Szurikáta nyomtatvány

Köszönjük, hogy Te is az 1-es típusú diabétesz korai felismerését támogatod adód 1%-ával!

Még ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnotok az 1-es típusú vagy gyermekkori cukorbetegségről

Emma története

Nemtörődöm, felelőtlen szülők!?

Megelőzhető-e az 1-es típusú diabétesz?

Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának okai és szakaszai