“Varázspálca” díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség

100 csodás pedagógus a diabéteszes gyerekekért

Lehet, hogy a te gyermeked pedagógusa lesz az idei egyik Varázspálca díjas!

Most tavasszal különleges programmal készülünk: azokat a pedagógusokat, gyermekintézményekben dolgozókat jutalmazzuk, akik példamutatóan fogadták be és látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermeket. Díjat alapítottunk, hogy kifejezzük nagyra becsülésünket kiemelkedő munkájukért. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért 2022. május 21-én adja át először annak a 100 pedagógusnak és intézménynek a díjat, akik csodákra képesek a diabéteszes gyerekekért.

Sokféle módon folytatódhat az 1-es típusú diabéteszes gyermek története a diagnózis felállítása után, hiszen például sokféle családi háttérből érkezhet, sokféle megküzdési stratégiát választhatnak a szülei, ahogyan az is eltérő lehet, mennyi időt vesz igénybe, hogy az új helyzethez alkalmazkodva alakítsák ki mindennapjaikat. Az azonban valamennyiük estében kulcsfontosságú és meghatározó jelenükre és jövőjükre nézve, az intézmény, melybe visszatér a diabéteszes gyermek, vagy melynek éppen először lépi át a kapuját, hogyan fogadja őt.

Hogy az a kapu nyitva áll-e számára, melyen belépve elfogadást, befogadást és támogatást tapasztal-e. Hogy szülei bizalommal fordulhatnak-e az ott dolgozók felé, hogy majd gyermeküket biztonságban tudva bízhassák rájuk őt.

Minden gyermeknek joga van szárnyalni

Hallunk szomorú történeteket félelmekről, előítéletekről, félreinformáltságról, és mindezek eredőjeképpen elutasításról, azaz arról, hogy a bölcsőde, óvoda, iskola kapuja zárva marad az 1-es típusú diabéteszes gyermek és családja előtt. Vagy éppen az előbbiek miatt olyan lehetőségektől fosztják meg, melyek segíthetnének felkelteni érdeklődését az életünk legkülönbözőbb, de azt mindenképpen gazdagabbá tevő területei iránt, legyen szó például művészetekről, sportágakról vagy tudományos témákról. Pedig mindehhez joga van a diabétesszel élő gyermeknek is, hogy a választott intézmény és közösség tagja lehessen, hogy kibontakoztathassa tehetségét, hogy szárnyalhasson…

Illusztráció a Horváth-Kocsisné-Dr. Luczay-Dr. Tóth-Heyn-Zeher Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában, a diabéteszes gyerekek pedagógusai számára készült tankönyvből

Éppen ezért, mi a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért képviseletében úgy döntöttünk, azokat a jó gyakorlatokat és művelőiket gyűjtjük össze és ismerjük el, lehetőségeinkhez mérten, akik velünk együtt hisznek abban, hogy a diabéteszes gyermekeket ugyanolyan jogok illetik meg, mint társaikat, és ezért nap mint nap tesznek, következetesen, kiemelkedő színvonalú munkát végezve.

Amit ismerek, attól nem félek

Alapítványunk régen indult el azon az úton, hogy az érintett szülők és családtagok megsegítése mellett támogassa az 1-es típusú diabéteszes gyermekek beilleszkedését és a velük foglalkozó pedagógusok, nevelők munkáját.

A Szurikáta foglalkozásainkon a gyermekek felé fordulunk, hogy mindig életkorukhoz igazodva érzékenyítsük őket társuk helyzetére. És ahogyan minden érzékenyítés, úgy ezek az alkalmak is mindig egy kicsit többről szólnak, mint a diabéteszes kistársuk elfogadásáról, mert utat nyithatnak annak a szemléletnek, amely a másság elutasítása helyett segít a megismerést és megértést választani. Hiszen foglalkozásainkon megéljük, hogy a gyermekek nyitottak. Nyitottak az új ismeretekre éppúgy, mint annak elfogadására, hogy a különbségek nem távolságot teremtenek közöttünk, hanem lehetőséget a kapcsolódásra egymással és valami újjal.

DiabTanodánk (amelynek tudástára már kiadványunk formájában is elérhető), pedig azoknak a pedagógusoknak nyújt képzést, akiknek már van a csoportjukban, osztályukban, cukorbeteg gyermek, de azoknak a gyermekekkel foglalkozó munkatársaknak szintén segítségére lehet, akik közvetlenül nem tanítanak diabéteszes gyermeket, de szeretnének felkészülni. Képzéseinken az is célunk, hogy ne eltagadjuk a diabéteszes gyermek ellátásával kapcsolatos félelmeket, hanem éppen ellenkezőleg, szakértőink minden kérdésre őszintén válaszolnak, hiszen, amit ismerünk, amiről biztos tudásunk van, attól már nem kell tartanunk.

Varázspálca a varázslatos pedagógusoknak!

Alapítványunk munkájának egyik legörömtelibb része és fontos megerősítése, hogy rendszeresen kapunk szülőktől visszajelzéseket, tájékoztatást arról, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekük bölcsődei, óvodai, iskolai életében harmóniában telnek a mindennapok, ők maguk pedig a legjobb szívvel bízzák legféltettebb kincsüket az ott dolgozókra, mert tudják kiváló színvonalon látják el a cukorbetegséggel kapcsolatos teendőket.

Így a Szurikáta Alapítvány elérkezettnek látta az időt arra, hogy egy díjat alapítson, mindazoknak a példaértékű erőfeszítéseknek az elismeréseképpen, melyet pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadásáért és napi ellátásáért.

A Varázspálca díjEisberg. Elbűvölő frissesség elismerést azzal a hagyományteremtő szándékkal osztjuk ki, hogy a jövőben is, évről évre 100 kitüntetettje legyen, akiket diabéteszes gyermekek szüleinek a javaslatára választunk ki, és köszönjük meg kiemelkedő munkájukat.

És már rögtön az első évben, az idei díjkiosztó ünnepségünk alkalmával találkozóra is hívjuk első száz Varázspálca díjasunkat, hogy ismerjük meg egymást, osszuk meg egymással tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól. Hiszen valamennyiük tudása, gyakorlata értékes és támasz, segítség, megerősítés lehet, hogy ezt a kiváló munkát folytathassák.

Együtt ünnepelünk a MagNet Közösségi Házban

A diabéteszes gyerekek szülei segítségével megkerestük azt a száz magyarországi tanítót, tanárt, óvodapedagógust, dajkát, pedagógiai asszisztenst, gyógypedagógust, sportedzőt, művészeti tanárt, foglalkozásvezetőt, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót, aki példaértékűen végzi a rábízott 1-es diabétesszel élő gyermek gondozását napi feladatainak ellátása mellett.

Vannak olyan nagyszerű óvodák és iskolák, ahol az egész intézmény, oktató vagy gyermekekkel foglalkozó szakmai közösség minden tagja együtt dolgozik és áll a diabéteszes gyermek mellett példamutató munkájával. Így a díjazottak között ott lesznek magyarországi bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, tantestületeket, intézményeket, szervezeteket, munkaközösségeket, sportegyesületeket, zeneiskolákat is. A Varázspálca díjátadóra a MagNet Közösségi Házban (Budapest, VI. kerület Andrássy út 98.) kerül sor 2022. május 21-én, melyen a díjazottakon kívül meghívást kaptak azok a családok, akik jelölték arra érdemes pedagógusukat vagy intézményüket és átadni is ők fogják számára a “Varázspálcát”.

Főtámogatónk Eisberg Hungary Kft.

EGYÉNI JELÖLTEK

Keressük azt a 100 pedagógust, kisgyermeknevelőt, dadus nénit, pedagógiai asszisztenst, edzőt, oktatót, zenepedagógust, stb. Magyarországon, akik példaértékűen végzik a Rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyerekek diabétesz gondozását a napi feladataik mellett.

KÖZÖSSÉGI/SZERVEZETI/INTÉZMÉNYI JELÖLTEK

Keressük továbbá azokat a magyarországi intézményeket, szervezeteket, melyek közössége együtt példaértékűen fogadja és segíti a diabéteszes gyerekeket, lehet ez egy óvoda nevelőtestülete, egy sportegyesület vagy zeneiskolai munkacsoport, stb.

Kik tehetnek javaslatot?

• 1-es típusú diabéteszes gyermekek szülei
  • felnőtt 1-es típusú diabéteszesek

Meddig fogadjuk a jelöléseket?

• 2022. április 19. (kedd) éjfélig, a határidő után lezárjuk a jelölő űrlapokat

Mikor és hol lesz a díjátadó?

• 2022. május 21-én, szombaton 10.00-14.00 óra a Magnet Közösségi Házban Budapesten a VI. ker. Andrássy út 98. szám alatt.
  • (El)várjuk a jelölést adó szülőket és a diabéteszes gyerekeket a díjátadón!

Hogyan tudsz jelölni?

Külön-külön űrlapon tudsz jelölni EGYÉNI jelöltet, illetve KÖZÖSSÉGI jelöltet. Ha több EGYÉNI jelölted is van, akkor mindegyik jelölt számára külön űrlapot kell kitöltened.

Itt találod az EGYÉNI jelölt űrlapját>>> https://forms.gle/D36QSERW17NSdUNb6

Itt pedig a KÖZÖSSÉG jelölésének űrlapját>>>> https://forms.gle/asJcWCq9JSm1KeXC8

Köszönjük szépen a jelölésedet!