A diabéteszes retinopátia a vakság fő oka a 20-64 év közötti felnőtt lakosság körében az Egyesült Államokban. “Noctura 400” alvómaszk segít a diabéteszes betegeknek látásuk megőrzésében.

A diabétesz előrehaladtával a vérkeringés romlik, ami a retina oxigénellátásának csökkenését is jelenti. A retina különösen éjszaka szenvedhet oxigén hiányban, mivel a retina fényérzékelésére szolgáló speciális fotoreceptorai, a pálcika sejtek, amelyek elsősorban a fényviszonyokhoz, sötétséghez való alkalmazkodást segítik, több oxigént igényelnek, mint a fény által aktivált csapok. Válaszul erre az iszkémiára, további erek képződése indul meg ebben a térségben, azonban ezek az új vérerek nagyon gyengék, és hajlamos a mikroaneurizmákra (kidudorodások az ereken, amelyek elpattanhatnak) és bevérzésre. Ezek a bevérzések retinális ödémához, végül pedig makulaödémához vezethetnek, amely a beteg látásvesztését eredményezheti.

Noctura szemmaszk

PolyPhotonix kifejlesztett egy megoldást, amellyel beavatkozik ebbe a folyamatba azáltal, hogy megakadályozza a szem sötétséghez való alkalmazkodását mialatt a beteg alszik. A Noctura 400 alvó maszk folyamatosan megvilágítja a csukott szemhéjakat. A fényerejét és a színét (hullámhosszát) a fényforrásnak úgy választották meg, hogy sikeresen megakadályozza, hogy a pálcikák a sötéthez alkalmazkodjanak, de nem stimulálja a csapokat vagy más fényérzékelő sejteket, ezáltal megakadályozva, hogy a kezelés hátrányosan befolyásolja a betegek alvásminőségét.

A Noctura 400-at úgy programozták, hogy 12 hétig minden éjszaka egy éjszakai dózist biztosít a beteg szemei számára. A maszk használatával egyidejűleg adatokat is gyűjtenek, hogy az orvosok jobban ki tudják értékeli a terápia hatékonyságát az adott beteg esetében. A készülék CE jóváhagyott és jelenleg folynak a 3. fázisú klinikai vizsgálatok.

Hogyan kell használni? Kiderül az alábbi kisfilmből

2015. január

A_Kinga, orvosi biotechnológus

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!