Légy tájékozott szülő vagy pedagógus! Tudj meg többet az 1-es típusú vagy gyermekkorban kezdődő diabéteszről! Ha a gyerek sokat pisil, sokat iszik, farkasétvágy mellett fogy… Nem várok holnapig!

Ha lázas a gyerek, ha elesett, és vérzik, ha test szerte kiütéses, ha nehezebben veszi a levegőt… Nyúlunk a telefonért, orvosságért, rohanunk az ügyeletre… Tehát nem kérdés számunkra, azonnal cselekednünk kell. Van egy gyermekkori betegség azonban, amelynek az első tüneteinél nem szólal meg a szülők fejében a vészcsengő. Pedig ez sem várhat másnapig. Az 1-es típusú cukorbetegségről van szó.

Az 1-es típusú vagy más néven gyermekkori cukorbetegség korai felismerését nehezíti, hogy a tapasztalt tünetek „ártalmatlanabbnak” tűnhetnek, így olykor nem késztetnek bennünket cselekvésre. De segítség lehet a tudás, ha a lenti panaszok együtt és egy időben jelentkeznek, hogy még aznap házi vagy ügyeletes gyermekorvoshoz forduljunk. Nem várjuk meg a holnapi rendelési időt, főleg nem azt, míg mi a saját orvosunk visszatér a szabadságáról, vagy míg tudunk gondoskodni a másik gyermekünk felügyeletéről…

MIKOR KEZDJÜNK GYANAKODNI?

▼ SOKAT KEZD INNI
A kulcs abban rejlik, hogy a megszokottnál iszik többet óvodás vagy iskoláskorú gyermekünk. Akár naponta 3-4 liternyi folyadék is lecsúszik. Ahogyan leteszi a poharat, szinte azonnal újra szomjas. Csecsemőnknél is ezt tapasztaljuk: ha anyatejesen tápláljuk, „újra és újra kétségbe esetten követeli a szoptatást, bár én úgy látom, korábban ennyi szopott mennyiség után órákig béke volt.” Vagy éppen tápszerből, vízből, teából, gyümölcsléből nem tudjuk elégszer kínálni.

▼ SOKAT KEZD PISIL
Itt is az lehet segítségünkre a felismerésben, hogy szinte egyik napról a másikra változnak meg a gyermek szokásai. Az óvodás, iskolás napközben szinte állandóan vécére jár, foglalkozások, tanórák alatt szintén ki kell kéredzkednie. És egy olyan program, melyet korábban zökkenőmentesen tudtunk lebonyolítani, például bevásárlás, játszóterezés, edzés, most nehézség, hiszen a gyereknek nagyon hamar, ismét és ismét újra ki kell mennie a mosdóba. „A fiam éjszaka is felkelt pisilni, míg ez korábban nem volt jellemző, akkor sem, amikor elkezdett a biliről a vécére átszokni.” Már szobatiszta kisdedünk újra bepisil, vagy észrevesszük, napközben elcsöppen a vizelete. A kisbaba pelenkája elnehezül a nagy mennyiségű vizelettől, több fogy belőle a szokásosnál, rendre eláztatja a rugdalózót, a kiságy matracát, az autósülést, a babakocsit.

▼FARKASÉTVÁGY MELLETT FOGY
Mindig éhes. A nagyobb gyerekek többsége maga fogalmazza meg, ez az éhségérzet „oly parancsoló, hogy nem tudok másra figyelni, másra gondolni”, és nem tud várni a szünetig, a következő étkezésig, vagy amíg haza érünk, ennie kell. S miközben egyre több evéssel próbálja ezt a folyamatos, kínzó éhséget csillapítani, mégis fogyni kezd. Szülők számolnak be arról, hogy az érintett gyermekek tíz nap alatt akár 2-3 ruhamértet is fogytak. Hogy csecsemőjüknek nem tudtak annyi anyatejet, tápszert adni, hogy kellő ideig elegendő legyen, hogy szinte sohasem látták már azt a jóllakottságában ellazuló babát, melyet korábban igen – mindeközben a gyermek súlygörbéje átment zuhanórepülésbe.

▼ FÁRADT, ALUSZÉKONY – LÁTSZÓLAG MINDEN OK NÉLKÜL
Az örökmozgó kisgyermekünket, az energikus, még sportoló iskolásunkat is folyamatosan fáradtnak, kimerültnek látjuk. Ő maga is mondogatja, „olyan gyenge vagyok”. A legkisebb fizikai aktivitás, mely korábban meg sem kottyant neki, most annyira lemeríti, hogy akár le is kell feküdnie. A legváratlanabb vagy tőle teljesen szokatlan időpontokban, napszakokban elbóbiskol, elalszik. Az iskolai teljesítménye romlik. Csecsemőknél is megfigyelhető az aluszékonyság, s az a baba, aki már igényelte a foglalkozást, boldogan kommunikált, szinte csak szunyókál egész nap, túl csendessé válik.

DE MIÉRT EZ A NAGY SIETSÉG?
Ahogyan már beszéltünk róla, ha az 1-es típusú cukorbetegség tünetei együttesen jelentkeznek: a gyermek sokat iszik, sokat pisil, farkasétvágya ellenére fogy, és mindehhez még rendkívül fáradékony, nem várhatunk másnapig, még aznap orvoshoz kell fordulnunk. A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek ugyanis csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskoláskorosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak. Ezek:
▼ hasfájás
▼ hányás
▼ gyakori, mély ki- és belégzés, úgy nevezett Kussmaul-légzés
▼ kiszáradás
▼ tudatzavar
▼ kóma
Szembe kell néznünk a ténnyel: a gyermekkori cukorbetegség azonnal kórházi terápia nélkül végzetes lehet!
Tehát késlekedésnek nincs helye!

További információk

Kérdésetek van? Bizonytalanok vagyok, mit tegyetek? Lépjetek kapcsolatba velünk!
Hívjatok minket! Mob: +36 30 6063405
Írjatok nekünk! E-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!