Köszöntő

 

Kedves Diabéteszes Gyermeket Nevelő Családok!

Kedves Diabéteszes Gyerekek és Fiatalok!

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Útjára indul egy új szervezet, mely a diabéteszes gyermekek minél zökkenőmentesebb óvodai, iskolai befogadását, a diabéteszes gyermeket nevelő családok mindennapjainak segítését és az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos releváns információk terjesztését tűzte ki célul.

Miért, hogyan is jött létre ez a szervezet, annak személyes okai vannak:

3,5 éves, óvodás kislányunk, Juditka válságos állapotban került kórházba, a diagnózis gyermekkori diabétesz. A hír sokkolta az egész családot, rokonságot. – Hogyan kaphat egy kisgyermek ilyen nehéz terhet a sorstól? – ez a kérdés dübörgött éjjel-nappal a fejünkben.
Ismereteket szereztünk a betegségről, megtanultuk a kezelését, legnagyobb félelmünket is legyőzve beadtuk az inzulininjekciót, vércukrot mértünk… A gyakorlás és az idő meghozta az eredményt, az először lehetetlennek tűnő feladat napi rutinná vált. Kislányunk szuper jó állapotban volt, boldogok voltunk Aztán láttunk más diabéteszes gyerekeket, nem tűntek másnak, mint kortársaik. Családokat, úgy tűnt, normálisan élnek. Felcsillant a remény, hogy újra mi is „hétköznapi” életet élhetünk.
Nyitottunk, merészek voltunk, úgy éreztük, képesek vagyunk, visszaengedni Juditot szeretett óvodájába, kis barátai közé, ahová már nagyon vágyakozott vissza. Csak egyre nem számítottunk, hogy ebben az óvoda vezetője nem lesz a partnerünk, számára túl nagy felelősség lett volna egy diabéteszes gyermek az óvodában. A törvényi előírások nem érdekelték. Sem észérvek, sem tények nem tudták őt meggyőzni, egy diabéteszes gyermek pontosan olyan, mint egy másik kis óvodás, csak ahhoz, hogy valóban így is élhessen az óvoda részéről egy picit több figyelemre és elfogadásra lenne szüksége.

Az elutasítása mélyen érintette családunkat és legfőképpen kislányunkat. Így született meg a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet, hogy a kis diabéteszesek ne kerüljenek kirekesztésre a gyermek-közösségekből, az oktatási, nevelési intézmények életében ténylegesen ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt, mint “egészséges” társaik. Célunk, hogy az intézmények félelem és előítélet nélkül, tárt karokkal fogadják be diabéteszes gyermekeinket.

Ehhez kérjük a Ti segítségeteket, legyetek részesei az alapítvány munkájának!

Kocsisné Gál Csilla Type1Mum:)

kuratóriumi elnök és az alapítvány képviselője