Mese az Ír kenyérhez…

– Anyaaa, Te most tényleg nem mentél el kenyeret venni?
– Hát, most mondd meg…, úgy tűnik tényleg nem.

Mondhatnám, hogy elfelejtettem, de minek szépítsem!? Szimplán lusta voltam. Aztán persze egyből elkezdett furdalni a lelkiismeret, hogy szegény gyerek miattam hal éhen reggel (dacára annak, hogy vasárnap mindig kap tőlem pénzt egész hétre kajára, hogy hátha leszokik az itthoni menzáról, de eddig hiába… A pénzt mindig köszöni szépen, aztán pont ugyanúgy azt eszi, amit főzök.)

Sok választás nem maradt, vagy irány a pékség, vagy sütök valamit most azonnal. Szeretem a dagasztás nélküli gyökérkenyeret. Szeretem, amikor 12 órával előbb eszembe jut, de este kilenckor nem volt arra idő.

Az ugye alap, hogy minden, ami legjobb tudásom szerint kellhet a kenyérsütéshez, pont nem volt itthon, de nem vagyok az a kétségbeesős fajta, pláne mióta tudom, hogy a palacsinta pont olyan vízzel (tej nélkül), mint vele, és a nokedliból se hiányzik a tojás, ha éppen úgy alakul. Szóval, ha elfogy a kenyér, bezárt a bót, vagy a gyerek este kilenckor találja ki, hogy másnap miattad hal éhen, akkor jusson eszedbe, hogy öt perc kever-kavart megér a lelki békéd, no meg a csend, amikor mindenki megnyugszik végre.

Aki nem diabos, és csak szórakozni jár ide, az se marad kenyér nélkül, simán süti liszttel.

Hozzávalók

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg finomliszt (nem diabosoknak ebből mehet mind)
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál negyedannyi (nem diabosoknak 1 teáskanál cukor)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
  • 2 dl víz

Innen indul az 5 perc!

Elkészítés

A sütőt 200 fokra felmelegítjük.
A száraz hozzávalókat keverőtálba szórjuk, majd beleöntjük a kefirt és a vizet. Tessék-lássék módon lágy tészta állagig kavargatjuk, majd beleborítjuk egy sütőpapírral kibélelt jénaiba.
Mondjuk én azóta nem teszek jénait a felfűtött sütőbe, mióta egyszer csúnya véget ért az akkurátusan összerakott rakott krumplim, de Ti csak nyugodtan, ha szoktátok.
Vizes kézzel simogasd el a tetejét, majd vágj késsel rá egy ✖️ (ikszt), hátha nevére írat Téged is Elon Musk.
A végére is értünk a feladatnak, innen már a sütőn a világ szeme!
Mehet is befele.
Bő 30 perc múlva kész is az illatozó, aranyszínűre sült cipó.

Gyerek reggel 6-kor felkelt, megkávézott, megcsinálta a szendvicset, majd sietve távozott.
Nélküle.

Ch teljes mennyiségben: 325 g
Ch 1 szeletben (nekem téglaformában sütve 20 ujjnyi vastagságú szelet lett): 16,25 g

Segítsd a Szurikáta Alapítvány munkáját minden hónapban egy kenyér árával, hogy még több tartalommal, szakmai anyaggal tudjuk segíteni a diabéteszes családok mindennapjait!

Támogatom

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!