Nagy vonalakban írtam már arról, hogy diabosként mit eszik/ehet az ember reggelire. De most, hogy tudom, az újévi nagy életmódváltó fogadalmak miatt többekben felmerül majd a kérdés, hiánypótló írásként álljon ma itt, egy első körben felmerülő problémára a válasz. Mert egészséges életmód ide vagy oda, mi van, ha az ember lánya/fia továbbra is kenyeret AKAR enni? Hát… szívás! Persze csak viccelek. Vannak az alternatív kenyérSZERŰ dolgok. Nyugi, azok itt sem játszanak. Annyira nem rosszak, de jók sem.

Igen, a kovászos kenyér sokkal szebb és finomabb bárminél… De!  Moldova György szavait idézve: „A dolgok értékét akkor tudod igazán megbecsülni, ha nem az „ilyen” vagy „olyan”, hanem a „van” vagy a „nincs” között kell választanod.” Mivel tavasszal mindenki kitanulta a pék szakmát, a kenyérsütés gyerekjáték lesz! Pláne, ha van otthon kenyérliszted…

Diabestar Prémium minőségű Sütőkeverék Fehérkenyérhez

(csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják)

Hozzávalók (850 g kenyérhez)

  • 500 g Diabestar Lisztkeverék
  • 380 ml langyos víz
  • 15 g friss élesztő

Elkészítés

A vízben oldjuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszthez. Dolgozzuk össze, és dagasszuk a tésztát kb. 8-10 percig.
Letakarva kelesszük langyos helyen fél órát, majd dolgozzuk át és süssük készre 220 fokon 30 perc alatt.

Az így kapott kenyér átlagos tápértéke:
Energia: 200 kcal
Fehérje: 20,7 g
Szénhidrát: 26,7 g
Zsír: 1,2 g
Élelmi rost: 7,3 g
Nátrium: 0,74 g

Ugyan ennek a gyártónak van magos kenyere, amiben 12,46 g szénhidrát van 100 g-ban. (Egy zsemlében (ami 50-54 g kb) 30 g van… miheztartás végett)

Diabestar Géniusz Kenyér Lisztkeverék

(Csökkentett szénhidrát tartalmú, rostban gazdag lisztkeverék fogyókúrázók és cukorbetegek részére)

Hozzávalók

  • 500 g GÉNIUSZ Lisztkeverék
  • 370 g langyos víz
  • 14 g friss élesztő

Elkészítés

A vízben oldjuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszthez. Dolgozzuk össze, és dagasszuk a tésztát kb. 8-10 percig. Langyos helyen kelesszük a duplájára. Alakítsuk a kívánt formára (kenyér, bagett, zsemle, kifli stb.) Előmelegített sütőben süssük 220 fokon 10 percig, majd vegyük vissza a hőfokot és 190 fokon süssük további 45 percig. A zsemlét, kiflit, bagettet elég 25 percig sütni 190-200 fokon. Ez a kenyér (jó magos kenyér lévén) nagyon finom, viszont tömörebb szerkezetű. De nagyon menő kiflit lehet belőle sütni!

Az így kapott kenyér átlagos tápértéke 100 g-ban:
Energia: 275 kcal
Zsír: 13,14 g- ebből telített 1,74 g
Összes szénhidrát 12,46 g- ebből cukor 0,84 g
Fehérje 21,48 g
Élelmi rost 10,41 g
Só 1,2 g

Mindkét kenyér kenyérsütőgépben is elkészíthető!

A liszteket a nevükön neveztem, hogy tudjátok mit keressetek. Nem reklám! Nekünk ezek váltak be.

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!