A diétában a legsarkalatosabb és legkényesebb kérdés mindig a pékáru.
Ha az ember időnként és alkalmanként diétázik, akkor ideig óráig simán kibírja nélküle, vagy az ilyen olyan „szerű” dolgokkal, de azt gondolom, hogy, ha egy életen át kell tartani magunkat bármilyen okból, bármilyen diétához, célszerű megtalálni, vagy kikísérletezni azokat az ételeket, amik nekünk jók.
Ezért ma egy gyökérkenyérrel készültem, amit alapvetően sima lisztből készítenek, de ez nem ok arra, hogy számunkra ehetetlen legyen.
Kétféleképpen is kipróbáltam, egyrészt teljes kiőrlésű verzióban, másrészt a már megszokott kenyérlisztből, amit használok. Nekem az utóbbi jobban bejött, és csudálatos, hogy ugyanabból az alapanyagból, egy teljesen más végeredmény lett, mint eddig.
A gyökérkenyér az, amit tényleg bárki el tud készíteni. Tudom, általában mindig, mindenre ezt mondom, de tényleg olyan egyszerű, hogy ezt simán rá merném bízni Apára is, akinek – mint köztudott – se rutinja, se kedve nincs a konyhai hókuszpókuszokhoz.
Nincs futtatás, kelesztés, dagasztás, csak borogatás, kevergetés és a végén egy kis csavarás, a többi meg történik magától.
Ha reggelire szeretnéd meglepni a családot, akkor este keverd ki a tésztát, ha inkább vacsorára kellene, akkor pedig elég reggel.

Hozzávalók

Teljes kiőrlésű gyökérkenyér

  • 420 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 80 g búzasikér
  • 2 teáskanál só
  • 12 g friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
  • Kb. 5 dl hideg víz
  • 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)

Hozzávalók

Gyökérkenyér Diabestar fehérkenyér lisztből

  • 500 g Diabestar fehérkenyér liszt
  • 12 g friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
  • kb 5 dl hideg víz
  • 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)

Opcionális:

  • olívabogyó
  • szárított paradicsom
  • pirított hagyma
  • tökmag

Elkészítésük

Teljes kiőrlésű gyökérkenyérnél száraz hozzávalókat magasfalú tálba borítjuk, összekeverjük(kenyérlisztben minden benne van az mehet simán a tálba), közepére beszórjuk az élesztőt, ráöntjük a vizet. Ez azért kb, mert lisztenként eltérő lehet, így kezdjük 4,5 dl-el és igény szerint fokozatosan adagoljuk hozzá a többi vizet, amíg nagyon-nagyon sűrű nokedli állagot nem kapunk.
Ragadnia kell, de ne legyen folyós.
Falkanállal összekeverjük, és lefedve betesszük a hűtőbe. Minimum 6 órát hédereljen, de 12-nél ne többet.

Hűtőből kivéve mindent is beszórunk liszttel. A tésztát, a pultot és a kezünket is. Igen, ez lesz a legutálatosabb része… és úúúgy ragad, mintha muszáj lenne neki.
Tésztát megfelezzük (éles késsel elvágjuk), egyik felét félrerakjuk. Vagy a másikat.
Itt mehet rá az opció (olívabogyó, szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag).
Tészta két végét lisztes kézzel megfogjuk, és lazán megtekerjük párszor, mintha rongyot csavarnánk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük , a papír alá vizet spriccelünk , így a papír is szépen a tepsire ragad és gőz is képződik majd a sütőben.
A tetejét is megszórjuk liszttel, majd a másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Ha az is kész, konyharuhával letakarjuk, 40 percig a pulton kelesztjük, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alul felül sütésen), és kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ch t.kiőrlésű lisztből teljes mennyiségben: 257 g
100 g 25,7 g
Ch Diabestar fehérkenyér lisztből teljes mennyiségben: 250 g
100 g 25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!