Lángos! A magyar „pizza”. „Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár, mert azért van itt ő…” …és a pancsoló kislány is tudja, hogy nem az igazi a strand LÁNGOS nélkül… Viszont, ha az ember lánya diabos, biztos nem tapos a lábadra a lángosos bódé előtt sorban állva. De! Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mi nem is ehetünk lángost! Mi is ez a könnyűnek egyáltalán nem mondható, olajtól tocsogós, mégis oly népszerű, isteni finom, nyári eledel?

„A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.”

Persze jobb lenne megvenni bármelyik bódéban, mert a lángos is olyan, mint a rántott hús, akkor a legfinomabb, ha más izzad mellette, és nekünk csak enni kell. A házi lángos készítésére tudnék nagyon cifra és bonyolult receptet írni, de kipróbáltam most valamit, amiből jobb sült ki, mint az eredeti, így nem fogom túlmisztifikálni! Fújjátok fel a matracot, vegyétek elő a kacsaúsztatót, és hűtsétek be a sört, mert mindjárt sül a lángos!

Hozzávalók (9 db)

  • 500 g Dia-Wellness burgonyás lángos por
  • 4 dl tej
  • Fél csomag száraz élesztő
  • Kb 2 dl olaj(sütéshez)

Elkészítés

Akinek van kenyérsütő, vagy dagasztó gépe, ne féljen használni! Keverőtálba élesztő beleszór, langyos tejjel felönt, lisztet utána borít, DOUGH(kelesztő) programot elindít. Ha nincs, (mielőbb szerezzen be egyet), az élesztőt langyos tejben felfuttat, és a liszttel tésztává dagaszt. Kb 30-35 °C-on 30 percig keleszti. Ha a tészta megkelt, 9 egyforma darabra szaggatja. Konyharuhával letakar, majd további 30 percig békén hagyja. A megkelt tésztát kézzel, vékony kör alakúra nyújt, majd bő, forró olajban aranybarnára süti mindkét oldalát. Sütés után tetszés szerint kenegeti, szórja (fokhagymás olajjal, tejföllel, sajttal például).

Lehetőség szerint a sütési ceremóniát a szabadban végezzük, mert a forró olajszag a lakásban még 2 nap múlva is, nem annyira menő. (Én erre a célra egy kis elektromos főzőlapot kuncsorogtam el, a kedves szomszédtól.)

Nem szoktam anyagiaskodni, de a ch mellett kicsit utánaszámoltam, hogy mennyi az annyi. A Balaton déli partján egy sima lángost 600 és 800 Ft között falhatunk, amíg (ha már lúd, legyen kövér lúd) a minden hájjal (sajttal és tejföllel) megkent rokonát 1000 forintért. A házi lángosunk (ami ugye speckó lisztből készül) darabja sajttal és tejföllel kb 300 Ft-ból kijön! (túlárazva!) A sima liszt kilója kb. 215 Ft, a dia wellness lángos liszt kilója kb. 1888 Ft.
Akkor vajon mennyiből is jöhet ki egy SIMA lángos?

Ch(1 db lángosban, sajt es tejföl nélkül): 22,5 g

Csak mondom, hogy a fiúk sem tudtak 2-nél többet megenni belőle!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!