Csak megérkezett az ősz nem szeretem része is… a párás, nyirkos, gyorsan sötétedős, bekuckózós hétköznapok és hétvégék, amikor az embernek már nincs kedve kimozdulni otthonról. De enni azért van.
Annyi édes sütemény volt már, hogy most csakazértis valami sóssal készültem. Nem lesz se hosszú, se bonyolult, mégis tökéletes arra, hogy befogjuk vele a család száját, vagy szimplán kényeztessük magunkat egy esős, összebújós, tévénézős délután. Szerintem ez a legfinomabb sósropi, amit legjobb akkor sütni, ha nem várunk vendéget, mert akkor megehetjük mind, és nem kell senkivel osztozkodnunk!
Hozzávalók
- 25 dkg zsírszegény tehéntúró
- 25 dkg vaj (fele lehet zsír is!)
- 25 dkg dia-wellness -50% liszt
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- Tetejére
- 1 tojás (sózzuk!)
- reszelt sajt
Elkészítés
Ha mégis vendégvárónak sütnéd, szólj nekik, hogy legyenek kedvesek jöttüket (Kelet felől) előző nap jelezni, hogy a hozzávalókat időben összegyúrhasd (és folpackba csomagolva egy éjszakát a hűtőben pihentethesd). Ha mégis hirtelen támadna rád a vendégsereg (vagy a sósehetnék), akkor is 1 órát hagyd békén a hűtőben!
És, ha pirkad… Tésztát hűtőből kivesszük, lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egyszer. Majd félbe hajtjuk és kinyújtjuk még egyszer…majd félbe hajtjuk, és kinyújtjuk még egyszer… Majd… (na jó, azért mindennek van határa…) 2 cm-es vastagságúra nyújtjuk. Ne akard megúszni a hajtogatást (mindig ugyanabba az irányba nehogy elszédüljön), mert attól lesz tökéletes „leveles” a tészta! Kinyújtott tésztát tetszőleges méretre felcsíkoz, tojással megken, sajttal megszór. Sütőpapírral bélelt tepsire áthelyez (én a képen látható módon szoktam), majd 180 C fokos sütőben aranybarnára süt. (Kb 25-30 perc)
Ch tartalom (a teljes mennyiségben): 148 g
Kb 35-40 db rúd lesz belőle
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!