Végre nyár!
Persze-persze… kábé pont annyian nem örülnek a melegnek, mint amennyien szidták két hete az esős időt. Az időjárás remek tükre annak, mi hogyan vagyunk. Aki jól érzi magát a bőrében, annak tök mindegy, hogy épp süt a nap, vagy esik az eső, aki nem, annak meg így se, úgy se jó. Húszas éveimben időnként elhagyott a lendület, olyankor előszeretettel lapozgattam motivációs könyveket. A „Hogyan öljük meg a férjünket?” volt a kedvencem, de most Dale Carnegie-t idézném inkább, ami végigkísér azóta is hosszú, kalandos életemen át:
„Nem az a tény tesz boldoggá, hogy mid van, ki vagy, hol vagy, mit csinálsz – csakis az, hogy mit gondolsz minderről.”
Mondjuk speciel, az bármikor boldoggá tud tenni, amikor szomszédasszony beállít bármi ehetővel, amiről aztán küldi a képanyagot receptestül, pláne júniusban, amikor a mi családunkban minden egyszerre történik, és a legkevésbé van időm újdonságokkal kísérletezni. Mire megjelenik a recept, addigra pont lehűl annyira az idő, hogy legyen kedvetek bekapcsolni a sütőt és összedobni ezt a könnyű vasárnapi reggelit, ami – mielőtt rám sütné bárki, hogy más tollával ékeskedek, újra leírom lasssssan és érthetően – a szomszédból érkezett. 🙂
Hozzávalók (4 adag)
- 60 dkg cukkini
- só
- őrölt bors
- 1 db vöröshagyma v. zöldhagyma
- 1 db fokhagymagerezd
- 25 dkg túró
- 3 db tojás
- 10 dkg sonka
- 15 dkg mozzarella sajt
- 8 dkg dw -50% liszt
- fél csomag sütőpor
Elkészítés
Cukkinit durvára reszeljük, megsózzuk, állni hagyjuk. Sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben egy kb. 24 cm-es sütőformát olajjal kikenünk.
Cukkini levét kinyomkodjuk, és egy keverőtálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és a cukkinihez adjuk. Mehet hozzá a túró (akár feleségül, bánom is én), a tojások, a reszelt sajt harmada, a felkockázott sonka, óvatosan sózzuk, borsozzuk, végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alaposan összekeverjük, és az előkészített formába öntjük. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük, akkor mehet a tetejére a maradék sajt, amit rápirítunk a tetejére.
Ch teljes mennyiségben: 72 g
Ch 1 adagban: 28 g
Csodás nyarat mindenkinek!
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!