Az életben nem vagyok túl spontán. Szeretek mindig, mindent előre tervezetten csinálni – saját korlátom, szeretem – és nagyon nehezen viselem(de már elfogadom), ha közbejön valami, ami összekuszálja a jól eltervezett programom.
Egyetlen kivétel ez alól a főzés… Egy ideig azt is tervezetten műveltem, közvéleményt kutattam, vásároltam, főztem, majd egyre sűrűbben fordult elő az, hogy reggel arra ébredtem, hogy nem volt kedvem ahhoz, amit előirányoztam…

Aztán amikor rántott csirke helyett töltött káposzta volt, jött a „jajanyanemár”…  Így egy ideje nem kérdezek… minden délben KINDER SURPRISE az ebéd. Főznöm ma saaajnos nem kellett, mert jól neveltek a gyerekeim – megeszik a másnapos kaját is – így más elfoglaltságot kerestem. Mivel végre tavasz van, és jön a gyümölcsszezon, eljött az ideje a granola készítésnek is! A granola az egészséges étrendbe tökéletesen beilleszthető, finom, tápláló, egészséges reggeli (és nassolnivaló).

Hozzávalók

  • 3 bögre zabpehely
  • 3 púpos evőkanál extra szűz kókuszzsír
  • 2 tojásfehérje
  • 1 ek fahéj
  • ½ dl agavé szirup
  • 1 bögre dió (aprítva)
  • 1 marék török mogyoró
  • ½ bögre napraforgó mag
  • Szezám mag, szeletelt mandula, kókusz reszelék ránezésre, igény szerint
  • ½ bögre vörös áfonya (opciós)

Elkészítés

Kókuszzsír mikróban felovaszt, tojásfehérje felver. A zabpehelyhez az aprított dió, mogyoró kókuszreszelék, egyéb magvak, áfonya hozzáad. Fahéjat, agave szirup, kókuszzsír belekever, majd tojásfehérjét beleforgat. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterít. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig süt. Gabona kivesz, (tepsin belül) átforgat, visszatesz és süti, míg aranybarna nem lesz.

Közben nem tanácsos egyéb reggeli rutin végzése (mosógép elindít, kv lefőz, cigi elszív), mert amint magára hagyod, tuti 5 perc múlva elfeledkezel róla, és amikor újra eszedbe jut, már késő lesz! (Nem, nem tapasztalatból mondom, itt mindig tökéletesen aranybarnára sül…) Sütőből kivesz, tepsiben kihűt.

Amint kihűlt család elől azonnal hermetikusan elzár, mert nem éli meg a reggelt! (Amúgy csavaros üvegben sokáig eláll(na).) Lehet enni tejjel is, de legfinomabb joghurttal és friss gyümölccsel. (1 pohár NATUR görög joghurt, alma, banán, körte, szőlő, barack idény és igény szerint 3 evőkanál granola).

A szénhidráttartalom függ az épp otthon fellelhető és kedv szerint bele borigált magvaktól, de 3 evőkanál Granola kb 15-20 g ch-t tartalmaz!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!