Az életben nem vagyok túl spontán. Szeretek mindig, mindent előre tervezetten csinálni – saját korlátom, szeretem – és nagyon nehezen viselem(de már elfogadom), ha közbejön valami, ami összekuszálja a jól eltervezett programom.
Egyetlen kivétel ez alól a főzés… Egy ideig azt is tervezetten műveltem, közvéleményt kutattam, vásároltam, főztem, majd egyre sűrűbben fordult elő az, hogy reggel arra ébredtem, hogy nem volt kedvem ahhoz, amit előirányoztam…
Aztán amikor rántott csirke helyett töltött káposzta volt, jött a „jajanyanemár”… Így egy ideje nem kérdezek… minden délben KINDER SURPRISE az ebéd. Főznöm ma saaajnos nem kellett, mert jól neveltek a gyerekeim – megeszik a másnapos kaját is – így más elfoglaltságot kerestem. Mivel végre tavasz van, és jön a gyümölcsszezon, eljött az ideje a granola készítésnek is! A granola az egészséges étrendbe tökéletesen beilleszthető, finom, tápláló, egészséges reggeli (és nassolnivaló).
Hozzávalók
- 3 bögre zabpehely
- 3 púpos evőkanál extra szűz kókuszzsír
- 2 tojásfehérje
- 1 ek fahéj
- ½ dl agavé szirup
- 1 bögre dió (aprítva)
- 1 marék török mogyoró
- ½ bögre napraforgó mag
- Szezám mag, szeletelt mandula, kókusz reszelék ránezésre, igény szerint
- ½ bögre vörös áfonya (opciós)
Elkészítés
Kókuszzsír mikróban felovaszt, tojásfehérje felver. A zabpehelyhez az aprított dió, mogyoró kókuszreszelék, egyéb magvak, áfonya hozzáad. Fahéjat, agave szirup, kókuszzsír belekever, majd tojásfehérjét beleforgat. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterít. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig süt. Gabona kivesz, (tepsin belül) átforgat, visszatesz és süti, míg aranybarna nem lesz.
Közben nem tanácsos egyéb reggeli rutin végzése (mosógép elindít, kv lefőz, cigi elszív), mert amint magára hagyod, tuti 5 perc múlva elfeledkezel róla, és amikor újra eszedbe jut, már késő lesz! (Nem, nem tapasztalatból mondom, itt mindig tökéletesen aranybarnára sül…) Sütőből kivesz, tepsiben kihűt.
Amint kihűlt család elől azonnal hermetikusan elzár, mert nem éli meg a reggelt! (Amúgy csavaros üvegben sokáig eláll(na).) Lehet enni tejjel is, de legfinomabb joghurttal és friss gyümölccsel. (1 pohár NATUR görög joghurt, alma, banán, körte, szőlő, barack idény és igény szerint 3 evőkanál granola).
A szénhidráttartalom függ az épp otthon fellelhető és kedv szerint bele borigált magvaktól, de 3 evőkanál Granola kb 15-20 g ch-t tartalmaz!
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!