Reggel sütisütős hangulatban ébredtem. Mondjuk, mire elértem a konyháig, már el is kedvetlenedtem. Na nem a változókor miatt hullámzik ennyire a hangulatom, csak belebotlottam a tegnapi szenttakarítóscsütörtök maradványaiba… a félig lebontott karácsonyfába, a díszes és egyéb bizbaszos dobozokba…no meg a felmosóvödörbe… Nem szokásom maradékokat hagyni, de a színház az színház, így fél ötkor úgy dobtam el mindent, hogy lesz, ami lesz… és otthagytam csapot, papot.
Bármilyen furcsa, olyan érdekes, hogy ma reggelig nem történt semmi változás… A szerteszéjjel heverésző mikulások, manók, angyalkák és hóemberek nem szedték össze se magukat, se a tűleveleket, és felmosás után nem húztak bele szépen valamelyik dobozba, hogy rend legyen, mire felébredek, pont ugyanott dekkoltak, ahol hagytam őket… Pedig a csokidarabos keksz az egyik kedvencem. Ezért is sütök ritkán, mert, ha most lenne, már tuti nem lenne. Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan tűnik is el. Még a tepsiről…
Hozzávalók (16 darabhoz)
- 25 dkg dw -50% liszt
- 20 dkg étcsoki
- 5 dkg negyedannyi
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csomag vanillin zero
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
Elkészítés
A vajat olvaszd meg fél perc alatt a mikróban. Takard le, mert láttam én már olyat, aki szerint kell még neki 15 másodperc… (Meg még 5, amíg kitakarította a felrobbant vajtól a mikrót.) Ha túlélte, keverd habosra az édesítővel, add hozzá a vanillin zerot és a tojást. A dw lisztbe mehet bele a só és a szódabikarbóna, majd forgasd bele az egészet a masszába. Igen, nehezen keverhető, nem rontottál el semmit. Végül add hozzá a darabokra vágott csokit is.
A tésztából gyárts 16 darab golyót. Kicsit lapítsd ki, majd pakold rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, mert a kekszek sütés közben jól elterülnek majd. Told 160 fokra előmelegített sütőbe, és süsd készre a kekszeket körülbelül 12 perc alatt. (Ha túlsütöd, a tészta később nem fog megpuhulni! Én szóltam…)
Hagyd a sütit a tepsiben kihűlni, mert könnyen törik, csak hidegen tedd át tányérra. (Ha még marad…)
Ch teljes mennyiségben: 172 g
Ch 1 db-ban: 10,8 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!