Borongós, hideg, de legalább havas hétvége elé nézünk. Mivel a gyerekek felnőttek, tuti semmi nem indokolja, hogy szántszándékkal kitegyem a lábam a lakásból. Nem hiszek már a mesékben… A karácsonyi filmeket nézve mindig bekajáltam, hogy olyan csudi romantikus sétálni a szakadó hóesésben… Így, közel a 45-höz már pontosan tudom, hogy az ágyon ülve, bekuckózva, elméletben tényleg az. A gyakorlatban viszont semmi romantika nincs abban, amikor a jeges szél belefújja a képedbe az apró hópelyheket, amik tűszúrásként fagyasztják arcodra a mosolyt.

Szóval a sehova konkrétan azt jelenti, hogy boltba se, ezért ma egy olyan kaját mutatok, amihez tuti minden van otthon. (Ha mégsincs, akkor küldd át a gyereket a szomszédba… Szerinte úgyis tök jó, hogy esik a hó. Ha kicsi, menjen vele Apuka is, legalább lesz nyugodt 10 perced is. Ha nincs Apuka… na, azért mindenre nekem sincs receptem…)

Amikor először főztem ezt a krémlevest a gyerekek még kicsik voltak, így tudtam, ha kiejtem a nevét, már rongyolnak is el az asztaltól. Szóval, ahogy az összes nem annyira gyerekkompatibilis kajánál két dologra lesz szükséged: előtte teljes titoktartásra, utána pedig palacsintára, és garantált a siker.

Hozzávalók

  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 póréhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 ek dw -50% liszt
  • 800 ml zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka + ennyi víz)
  • bors
  • 180 ml tejszín
  • tálaláshoz: kruton, reszelt sajt

Elkészítés

A hagymákat megtisztítjuk. A véhagymát fél centis szeletekre vágjuk, a pórét pedig felkarikázzuk. Fazékban az olajat felforrósítjuk, és a rádobált hagymát üvegesre pároljuk. Az a jó, ha pöppet meg is barnul közben (karamellizálódik). Nem, ha már fekete, akkor megégett és keserű lesz. Megszórjuk a liszttel, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, míg a hagyma megpuhul (ez kb. 15-20 perc). Botmixerrel rárontunk, majd ha kisimult – mint az idegrendszerünk két hét tengerpartozás után – beleöntjük a levesbe a tejszínt is, és még egyet forralunk rajta.  A forró hagymalevest reszelt sajttal és krutonnal tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben: 66 g
Ch 1 adagban (kruton nélkül): 16,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!