6 hét önként vállalt karantén után férj különös ötlettel állt elő. Szombaton Ő főzi az ebédet! Nem elég, hogy (nálunk) maradt a kijárási korlátozás, hétvégére még fokozott veszélyhelyzet is előáll… Aki a 23 és fél együtt leélt év alatt egyszer SEM volt rávehető semmiféle konyhai tevékenységre. Persze, ha épp arra jár, megkérdezi, segítsen e valamit, és nagyon sajnálja, hogy ehhez Ő egyáltalán nem ért (de nem is akar), viszont kávéfőzésben bajnok, így a konyhában tett rövid látogatásai inkább mindig hátráltatják, mint elősegítik a főzés haladását. De most! Olyan lesz, ami sose volt! Segíteni tilos, mert hiszi, hogy, aki olvasni tud, az főzni IS!

Ezért álljon itt ma egy recept olyan uraknak, akik soha életükben nem ragadták meg a fakanalat, de valamilyen csoda, varázslat vagy akármi folytán most kezdenének bele egy gasztro kalandba. A kockázatok minimalizálása miatt az alábbi étel kertben (bográcsban) is elkészíthető. Mondjuk, ha konyhafelújításon gondolkodunk és gyorsítanánk a folyamatot, akkor nyugodtan hagyjuk magára az önjelölt szakácsot és helyezzük magunkat biztonságba a lakás távoli pontján. (A porral oltó azért legyen kézközelben!)

Ha segíteni nem is ér, azért a műveleti napot megelőző este igyekezzünk emberünket jótanácsokkal ellátni, emlékeztetni, hogy a főzésben nagyon fontos a tervezés és az előrelátás (ÁZTASD BE A BABOT TEEE!!!), nem csak a kivitelezés! Könnyítésképpen első főzésnél az alapanyagokat biztosítjuk, nem rémisztjük el egyből a beszerzéssel!
És, ha eljön A NAGY NAP… Férjről elhisszük, hogy gyerekkorában jó cserkész volt, (vagy legalább figyelmesen tanulmányozta Mac Gyver kalandjait), így az égjen a tűz (még)egyedül is menni fog.

Abba bele sem gondolunk, hogy mi van, ha eszébe jut, hogy oké ma én vagyok a szakács, de akkor Te rakod a tüzet opció. Ennek elkerülése érdekében ajánlhatunk egy kis zöldségpucolást. (túlzásba azért ne vigyük, mert a végén azt vesszük észre, hogy férj dirigál, mi meg megfőzünk helyette. Persze csak gyakorlatban, mert elméletben ugye ma Ő Gordon Ramsey).

Babgulyás… hívjuk így, aztán, ahogy sikerül… Új nevet választani könnyebb, mint előre kitalálni, hogy mi lesz belőle, ha elkészül!

Hozzávalók (8 fő)

  • 80 dkg pulykacomb (filé)
  • 40 dkg füstölt karaj
  • 40 dkg szárazbab (tarka, fehér lehet vegyesen ELŐZŐ ESTE BEÁZTATVA)
  • 5 ek. Olaj
  • 80 dkg sárgarépa (karikázva)
  • 2 db fehérrépa (ha szereti a család karikázva, APA, NÁLUNK EGYBEN!!!)
  • 4 szem krumpli (kockára vágva)
  • Fél karalábé (egyben)
  • 1 szelet zeller(egyben)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • bors (őrölt)
  • 1 kávéskanál kömény (őrölt)
  • Víz

Rántáshoz:

  • 3 e.k. olaj
  • 2 csapott e.k. dia-wellness -50% liszt (rántáshoz)
  • 1 t.k pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma

A csipetkéhez:

  • 2 db tojás
  • 1 mk só
  • 20 dkg dia-wellness -50% liszt

Elkészítés

Feltételezzük, hogy már ég a tűz, a hozzávalók pedig 1 méteres távolságon belül vannak mesterszakácsunkhoz képest.
Bográcsba olaj, bele a finomra aprított vöröshagyma. Üvegesre pirítjuk(bármit is jelentsen ez a szó, de ne akadjunk fönt ilyen kis apróságokon már az elején), hozzáadjuk a köményt. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát (az a biztos, ha leveszed, mert, ha beleborítod a paprikát és kevergetés helyett azon siránkozol, hogy leperzselte a tűz a kezedről a szőrt, annyi idő alatt a paprika pont megég, és kezdheted elölről!) Beleborítjuk a felkockázott húst, az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot és mehet vissza az állványra! Pár percig keverget, amíg a hús kifehéredik. Amikor ez megtörténik felengedjük annyi HIDEG vízzel, amennyi ellepi.

Itt jöhet a jól megérdemelt sör. (Természetesen alkoholmentes, hogy ne legyen mire fogni az esetlegesen elhibázott dolgokat.) Amíg a husink alatt felforr a víz, a beáztatott bab levét leöntjük, megmossuk. Ha a bográcsban rotyog a cucc, mehet bele a bab, a füstölt hús(egészben) és annyi víz, hogy bőven ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, és lassú tűzön főzzük tovább. Ha azt hinnéd itt jön a kövi sör… Tévedsz!

Zöldséget megpucol, sárgarépát karikáz, krumplit kockáz, (nálunk minden mást egyben hagy, különben büntiből halászhatja ki azokat, amiknek a levesben csak az ízét szeretjük, de nem kívánunk vele találkozni a tányérunkban)
Amikor a hús, és a bab félig megpuhult mehetnek bele a zöldségek (krumpli kivételével). Ismét békén hagyjuk és csipkelődünk inkább. Nem, nem a szomszédasszonnyal. Liszt, só tálba bele, majd tojást is hozzáad. Ügyesen összegyúrja és lisztezett tálba csipkedi. Nem, a dió méretű csipetkét nem szereti a család! (És nem is esszük meg nyersen a tésztát, hogy hamarabb elfogyjon!) Amikor a sárgarépa félig megpuhult, mehet bele a kockára vágott krumpli. Kóstoljuk, ízesítjük, ha kell. És akkor megcsináljuk a rántást. Fuuuu… ez hosszú lesz, mert ahogy ígértem, ezt a receptet az is el tudja készíteni, aki eddig csak kávéfőzés céljából látogatott el a konyhába…

A rántás

Elkészítésének legfontosabb szabályai:

1. végig ott állsz mellette a tűzhelynél. Nem a lelket tartod benne, hanem kevergeted!
Folyamatosan!
2. Ha odaégetted, kuka!

Hozzávalók

  • Olaj: 3 evőkanál
  • Liszt: 2 csapott evőkanál, kb. 1,5 dkg, (Csapot evőkanál= a liszt egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit emelkedik a kanál széle fölé)
  • 1 t.k pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • HIDEG víz: 1,5 deciliter

Rántás készítése (bent a tűzhelyen!)

Teflonos kislábosba olaj. Közepes lángon melegít. Pohárba hideg vizet odakészít! Olajra mehet a liszt, fakanállal kevergeti. (A liszt fokozatosan elkezd barnulni. Először világos zsemleszínű, majd sötét zsemleszínű végül pedig kuka lesz. Ez a teljes színváltozás körülbelül fél perc alatt zajlik le, ezért szemed végig a láboson!) Sötét zsemleszínnél tűzről levesz, pirospaprikát, zúzott fokhagymát beletesz, 10 mp-ig keverget, tűzre visszatesz és egyből (óvatosan mert a gőz forró) hidegvízzel nyakon borít. Gázt elzárja. 30 mp-et vár, nem kavar. Fél perc elteltével kézi habverővel simára keveri.

Amikor a hús és a bab is megpuhult, és a rántás is még meleg, bográcsba borítjuk. Elkeverjük, megkóstoljuk, ha kell (segítséget kérünk és) utóízesítjük. Végül mehet bele a csipetke is, és pár perc alatt készre főzzük. Tálalás előtt a szánt szándékkal egészben hagyott zöldségeket kikukázzuk. Füstölt húst kivesszük, felkockázzuk és (maradéktalanul) visszatesszük. Tejföllel tálaljuk. Ha jól sikerül felkészülünk arra, hogy hallgathatjuk egy életen át. Ha nem, akkor is, csak más jelzőkkel.

Ch tartalom: 27 g /1 adag (300 gramm)

A gofri receptjét itt találod >>>

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!