Vajon létezik olyan, hogy tökéletes kovászos uborka?
Jó, az én kedvenc receptem Ördögné Borikáé, de az most hogy jön ide, ugye, nézzünk hát utána, hogy hogyan lehet idén a legegyszerűbben a legjobb uborka az asztalunkon?
Mondjuk, a legkevésbé bonyolult, ha van egy szomszédod, aki jól bevált recepttel és kostolóval közelít feléd, de ha nincs, hát lássuk, mi jöhet még szóba.
Eredetileg lehet, hogy nyers kovász hozzáadásával készült, majd amikor az már nem volt minden háztartásban elérhető, bezzeg a kenyér…, így az került az uborkás üvegbe.
Kovászos uborkának azt hívjunk (mielőtt „Grétsy” Katalin bekarikázza és visszaküldi javításra:), amely kovász hozzáadásával készült. Kovász híján maradjunk a Kovászolt uborka kifejezésnél. De mit jelent a kovászolás!? Nyitott (pl. kistányérral lefedett) edényben érlelés.
Ahhoz, hogy a savanyúság ne penészedjen meg, arra van szükség, hogy minél gyorsabban elkészüljön, és itt kerül képbe a kenyér, a folyamat meggyorsítását segíti az üvegbe helyezett kenyérszelet – az ugyanis kiváló szénhidrátforrás. Hogy a kenyerünk élesztővel vagy kovásszal készült, nincs jelentősége, mert a hőkezelés során a tésztában élő mikroorganizmusok elpusztultak, de a kovászos kenyér a természetes savassága miatt kevésbé hajlamos a penészedésre.
Ha mindemellett még tűző napra tesszük az üveget, ahogy a mamától tanultuk, akkor pár nap, és kész is a könnyen puhuló, könnyen romló, rövid ideig eltartható savanyúság.
Kenyér helyett krumpli
A gluténnel szembeni érzékenység miatt sokan készítik kenyér helyett krumplival az uborkájukat, pedig a kettő nem is helyettesíti egymást, hanem éppen ellenkező hatást vált ki. A burgonya erjedést lassító hatású, emiatt az ubi roppanós marad.
Ha hosszan eltartható kovi ubit keresel, na nem ez lesz az, a laktofermentált uborka télen is készíthető, ha lesz rá igény, a szomszéd abban is profi…
Szóval marad az a verzió, amit a mama csinált, és ígérem, hogy a héten nem pucolok ablakot sem, hogy ne essen az eső.
Hozzávalók (5 literes üveg)
- 3 kg uborka (kovászolni való)
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- pár szelet kenyér (legyen mondjuk kovászos)
- 4 liter víz
- 4 ek só
Elkészítés
Befőttes üveget alaposan elmosunk.
Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele, ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket körömkefével/szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk úgy, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
A kapor felét, a fokhagyma felét az üveg aljára tesszük. Szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére megy a kapor másik fele és a fokhagyma. Felöntjük a sós lével úgy, hogy az ellepje az uborkákat. (Maradék levet pótláshoz félretesszük.)
Rátesszük a kenyérszeleteket a tetejére.
Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé miatt kell), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is.
A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, (a kilógó kenyér penészedni fog, a kilógó uborka pedig kifehéredik és kiszárad. Ha tűző napra tesszük, akkor az uborka túl puhul.
Ha késznek nyilvánítjuk, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
…és lehetne mellé egy jó kis tarhonyás hús is…
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!