Állítólag hétvégén megérkezik végre a NYÁR… Úgyhogy csapjunk bele a lecsóba! Mint minden nagyszerű étel, a lecsó is a jó alapanyagokról és az egyszerűségről szól. Zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom, só. Ennyi. Vagy mégsem? Ha a lecsóra gondolok, mindig az én verzióm jut az eszembe, és eddig tuti biztos voltam benne, hogy az enyém A TÖKÉLETES. De… miután kisebb közvélemény kutatásba kezdtem, hogy ki hogy főzi, rájöttem, hogy ez, talán nem is ennyire egyértelmű. Egyetlen dolog volt, amiben mindenki véleménye megegyezett: BOGRÁCSBAN AZ IGAZI!
A Wikipédia szerint: „…a lecsó balkáni eredetű étel, de ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják… A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”… Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat.”
Az biztos, hogy a lecsó a nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje, és az alábbi négy hozzávaló biztos kell bele: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. Ugye milyen egyszerűnek tűnik? De… „Atyaég, Te nem hámozod meg a paradicsomot és HOSSZÚKÁS CIKKEKRE vágod a paprikát?”
A barátaim szerint a jó lecsó:
– igazi, nap érlelte paradicsomból és paprikából készül
– a hagymának is minimum annyinak kell lennie, mint a paradicsomnak
– a lecsó nem paradicsomos paprika, paprikából mindig legalább kétszer annyi kell, mint paradicsomból
– a hagyma után
a paradicsom megy bele
a paprika megy bele
minden mehet bele egyszerre
– a són kívül nem kell bele más fűszer
– pirospaprika és fokhagyma is kell bele
– a lecsó édes, pici cukrot(édesítőt) teszünk bele
– a lecsó nem édes, hanem kellemesen csípős
– zsírral készül
– olajjal készül
– a hagymát
kockára
karikára
félkarikára kell vágni
– a paprikát
kockára
karikára
félkarikára
hasábra
ahogy sikerül-re kell vágni
– a paradicsom héját
le kell húzni
nem kell lehúzni
– sűrűnek kell lennie
– hígnak és szaftosnak kell lennie
– kell bele minden más (cukkini/krumpli/padlizsán/kolbász/rizs/tarhonya/tojás)
– a lecsó ennyi, semmi más nem kell hozzá vagy bele
Szóval leszögezhetjük, hogy a lecsófőzés (már elméleti síkon is) a nyugalom megzavarására alkalmas! De aggodalomra semmi ok, mert a brit tudósok bebizonyították, hogy bármiből készül is, jó lecsót főzni könnyebb, mint bárhogy elrontani azt!
A tökéletes lecsó hozzávalói (4 fő)
- 1,4 kg zöldpaprika
- 60 dkg nap érlelte, friss paradicsom
- 15 dkg vöröshagyma
- 8 dkg (kacsa)zsír
- só
- + 1 e.k kacsa zsír
- 5 tojás
- só
- virsli/szafaládé időnként, gyerekek kénye-kedve szerint
Elkészítés
Férjet szépen megkér (cserébe ígér fűt, fát), hogy rakja meg a tüzet. Közben bőőőven van időnk az előkészületekre… Húsos zöldpaprika magházát eltávolít, hosszúkás cikkekre vág. Paradicsomot is cikkekre darabol. Hagymákat hosszában ketté, majd félkör alakú szeletekre vág. Bográcsot tűzre tesz, zsírban hagymát világosbarnára pirít. Zöldpaprika és paradicsom beleborít, megsóz, majd nagy lángon, időnként kevergetve párolja. Ha levének egy része már elfőtt, tűzokádót takarékra vesz, készre párol. Ez az alap-lecsó, amit aztán lehet variálni.
Ahogy én szoktam: gyerekkoromban utáltam a tojásos lecsót. Utáltam, mert a tojás olyan nyúlós volt, mint a tojáslevesben. Amióta nálam a fakanál, azóta a tojásból serpenyőben készül bele a rántotta, ami a végén a kész lecsóba borul. Gazdagítjuk még szalonnával, kolbásszal, tojással tejföllel (sőt, a nem túl egészséges, viszont rettentő gyerekbarát) virslivel is! Köretként adhatunk hozzá rizst, tarhonyát, nokedlit, de a legjobb a friss, fehér, saját sütésű DIABESTAR házikenyér!
Ha a fentiekből levonjuk a konzekvenciát megállapíthatjuk, hogy a lecsókészítés IS a kreativitásban rejlik. Mindenki abból főzi, és úgy eszi a lecsót, ahogy akarja!
Ch teljes mennyiségben: 116 g
Ch egy adagban: 29 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!