Állítólag hétvégén megérkezik végre a NYÁR… Úgyhogy csapjunk bele a lecsóba! Mint minden nagyszerű étel, a lecsó is a jó alapanyagokról és az egyszerűségről szól. Zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom, só. Ennyi. Vagy mégsem? Ha a lecsóra gondolok, mindig az én verzióm jut az eszembe, és eddig tuti biztos voltam benne, hogy az enyém A TÖKÉLETES. De… miután kisebb közvélemény kutatásba kezdtem, hogy ki hogy főzi, rájöttem, hogy ez, talán nem is ennyire egyértelmű. Egyetlen dolog volt, amiben mindenki véleménye megegyezett: BOGRÁCSBAN AZ IGAZI!

A Wikipédia szerint: „…a lecsó balkáni eredetű étel, de ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják… A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”… Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat.”

Az biztos, hogy a lecsó a nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje, és az alábbi négy hozzávaló biztos kell bele: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. Ugye milyen egyszerűnek tűnik? De… „Atyaég, Te nem hámozod meg a paradicsomot és HOSSZÚKÁS CIKKEKRE vágod a paprikát?”

A barátaim szerint a jó lecsó:
– igazi, nap érlelte paradicsomból és paprikából készül
– a hagymának is minimum annyinak kell lennie, mint a paradicsomnak
– a lecsó nem paradicsomos paprika, paprikából mindig legalább kétszer annyi kell, mint paradicsomból
– a hagyma után
a paradicsom megy bele
a paprika megy bele
minden mehet bele egyszerre
– a són kívül nem kell bele más fűszer
– pirospaprika és fokhagyma is kell bele
– a lecsó édes, pici cukrot(édesítőt) teszünk bele
– a lecsó nem édes, hanem kellemesen csípős
– zsírral készül
– olajjal készül
– a hagymát
kockára
karikára
félkarikára kell vágni
– a paprikát
kockára
karikára
félkarikára
hasábra
ahogy sikerül-re kell vágni
– a paradicsom héját
le kell húzni
nem kell lehúzni
– sűrűnek kell lennie
– hígnak és szaftosnak kell lennie
– kell bele minden más (cukkini/krumpli/padlizsán/kolbász/rizs/tarhonya/tojás)
– a lecsó ennyi, semmi más nem kell hozzá vagy bele

Szóval leszögezhetjük, hogy a lecsófőzés (már elméleti síkon is) a nyugalom megzavarására alkalmas! De aggodalomra semmi ok, mert a brit tudósok bebizonyították, hogy bármiből készül is, jó lecsót főzni könnyebb, mint bárhogy elrontani azt!

A tökéletes lecsó hozzávalói (4 fő)

  • 1,4 kg zöldpaprika
  • 60 dkg nap érlelte, friss paradicsom
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 8 dkg (kacsa)zsír
  • + 1 e.k kacsa zsír
  • 5 tojás
  • virsli/szafaládé időnként, gyerekek kénye-kedve szerint

Elkészítés

Férjet szépen megkér (cserébe ígér fűt, fát), hogy rakja meg a tüzet. Közben bőőőven van időnk az előkészületekre… Húsos zöldpaprika magházát eltávolít, hosszúkás cikkekre vág. Paradicsomot is cikkekre darabol. Hagymákat hosszában ketté, majd félkör alakú szeletekre vág. Bográcsot tűzre tesz, zsírban hagymát világosbarnára pirít.  Zöldpaprika és paradicsom beleborít, megsóz, majd nagy lángon, időnként kevergetve párolja. Ha levének egy része már elfőtt, tűzokádót takarékra vesz, készre párol. Ez az alap-lecsó, amit aztán lehet variálni.

Ahogy én szoktam: gyerekkoromban utáltam a tojásos lecsót. Utáltam, mert a tojás olyan nyúlós volt, mint a tojáslevesben.  Amióta nálam a fakanál, azóta a tojásból serpenyőben készül bele a rántotta, ami a végén a kész lecsóba borul. Gazdagítjuk még szalonnával, kolbásszal, tojással tejföllel (sőt, a nem túl egészséges, viszont rettentő gyerekbarát) virslivel is! Köretként adhatunk hozzá rizst, tarhonyát, nokedlit, de a legjobb a friss, fehér, saját sütésű DIABESTAR házikenyér!

Ha a fentiekből levonjuk a konzekvenciát megállapíthatjuk, hogy a lecsókészítés IS a kreativitásban rejlik. Mindenki abból főzi, és úgy eszi a lecsót, ahogy akarja!

Ch teljes mennyiségben: 116 g
Ch egy adagban: 29 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!