Drága jó ÉTK tanárunk mondta mindig, hogy, ha van olyan, amit étteremben nem eszünk SOHA, az a hortobágyi húsos palacsinta. Miért, miért… Azért, mert abban bármi lehet. (És tényleg van minden is.) Otthoni paprikás csirke vagy pörkölt újrahasznosításra persze tökéletes, de erről már esett szó, így perszehogynemkell a hétvégén palacsintát sütnötök.
Tartom magam (még) az elhatározáshoz, hogy minden héten főzök egy valami újat, hogy legyen mit elmesélnem nektek a hétvégén. Bár, ha rajtam múlna ma vadas lenne, nem pedig… Hortobágyi húsgombóc
Hozzávalók (6 főre)
Húsgombóchoz
- 80 dkg darált sertéshús
- 2 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 (kis) fej vöröshagyma
- 4 ek dw zsemlemorzsa
Ragu
- olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 e.k pirospaprika
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 kápia paprika
- 5 dl víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 dl tejföl
- 2 csapott ek dw -50% liszt
Elkészítés
A darált húst összekeverjük a tojással. Miután rájöttünk, hogy a hús az a hús, a tojás meg a tojás, mehet bele az apróra vágott véhagyma és a szétnyomott fokhagyma is. S(z)óval, borssal ízesítjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, és ha már… diónyi gombócokat is formázunk belőle iziben.
A raguhoz pörkölt alapot készítünk. Olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat és a paradicsomot. Üvegesre pirítjuk, majd tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával és nyakonöntjük a vízzel.
Forraljunk rajta egyet, majd essünk neki egy botmixerrel mielőtt hozzátesszük a gombócokat. Utána is mixelheted, de okos legyél, mert hülye az nagyon sok van. Ízesítjük sóval, borssal, majd fedővel lefedve készre főzzük. A fakanál felejtős, de időnként néhányszor rázogasd meg, hogy érezze a törődést! Ha nagyon párologna nyugodtan pótold a folyadékot!
Amikor a gombócok megfőttek, a tejfölt csomómentesre keverjük a dw liszttel, majd hőkiegyenlítés után a raguhoz öntjük. Szükség esetén kevés vízzel még hígítjuk, összeforraljuk, és galuskával tálaljuk.
Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 75 g
Ch 1 adagban (köret nélkül): 12,5 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!