Drága jó ÉTK tanárunk mondta mindig, hogy, ha van olyan, amit étteremben nem eszünk SOHA, az a hortobágyi húsos palacsinta. Miért, miért… Azért, mert abban bármi lehet. (És tényleg van minden is.) Otthoni paprikás csirke vagy pörkölt újrahasznosításra persze tökéletes, de erről már esett szó, így perszehogynemkell a hétvégén palacsintát sütnötök.

Tartom magam (még) az elhatározáshoz, hogy minden héten főzök egy valami újat, hogy legyen mit elmesélnem nektek a hétvégén. Bár, ha rajtam múlna ma vadas lenne, nem pedig… Hortobágyi húsgombóc

Hozzávalók (6 főre)

Húsgombóchoz

  • 80 dkg darált sertéshús
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 (kis) fej vöröshagyma
  • 4 ek dw zsemlemorzsa

Ragu

  • olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 e.k pirospaprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kápia paprika
  • 5 dl víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 dl tejföl
  • 2 csapott ek dw -50% liszt

Elkészítés

A darált húst összekeverjük a tojással. Miután rájöttünk, hogy a hús az a hús, a tojás meg a tojás, mehet bele az apróra vágott véhagyma és a szétnyomott fokhagyma is. S(z)óval, borssal ízesítjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, és ha már… diónyi gombócokat is formázunk belőle iziben.

A raguhoz pörkölt alapot készítünk. Olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat és a paradicsomot. Üvegesre pirítjuk, majd tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával és nyakonöntjük a vízzel.
Forraljunk rajta egyet, majd essünk neki egy botmixerrel mielőtt hozzátesszük a gombócokat. Utána is mixelheted, de okos legyél, mert hülye az nagyon sok van. Ízesítjük sóval, borssal, majd fedővel lefedve készre főzzük. A fakanál felejtős, de időnként néhányszor rázogasd meg, hogy érezze a törődést! Ha nagyon párologna nyugodtan pótold a folyadékot!

Amikor a gombócok megfőttek, a tejfölt csomómentesre keverjük a dw liszttel, majd hőkiegyenlítés után a raguhoz öntjük. Szükség esetén kevés vízzel még hígítjuk, összeforraljuk, és galuskával tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 75 g
Ch 1 adagban (köret nélkül): 12,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!