Azt, hogy a szomszédasszony férje tud főzni, azt eddig is tudtam. Hogy jól, az nem is volt kérdés (mondjuk, ha nem jól főzne, akkor is azt mondanám, hogy de, mivel, még mindig a vendégszeretetüket élvezzük.) Szóval miattunk továbbra is zárva tart a sörfőző, de ennek ellenére minden hétvégén a kvártély mellé koszt is jár, amit rendszerint Laci báttya követ el. A hétvégi ebéd olyan jóra sikerült, hogy megkértem, küldje már el a receptet, hogy megoszthassam veletek. Gondoltam én, hogy közgazdászként biztos a puszta tényeket közli majd, de miután megkaptam, és elolvastam, úgy döntöttem, hogy nincs is mit hozzátennem, így a II. Soproni Sörverseny nyertese ma – ugyan képletesen -, de vendégséfként mutatkozik be nektek. Nem, nem sörös csirkével, pedig az a bizonyos hopláger is megérne egy misét…

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg csirkemell filé vékony csíkokra vágva (opcionálisan 1 órára befűszerezheted bármivel, ami megy a csirkéhez.)
A bundához:

  • 200g dia-wellness -50% liszt
  • 3 púpozott ek kukoricakeményítő
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • csipet fehérbors
  • annyi víz, hogy sűrű palacsintatésztát kapj
  • Dia-wellness -50% liszt forgatni

Elkészítés

Mivel a bóóti csirkemell általában sz⃰, vizes ipari hulladék, ezért beforgatom lisztbe, mielőtt a bundába mártom és az olajba merítem, hogy ne áztassa el a bundát belülről. 180°C olajban aranybarnára sütöd, papírral bélelt tálba szeded. Az újabb adag előtt vársz, amíg az olaj megint felmelexik 180C-ra, különben szívás van: leragad, elázik, stb., kudarc, szégyen, felvágott erek, árvák zokogása…

Opció: Máz (ha rendesen akarod csinálni, ahogy a kínai büfékben szokták)

  • 100 g édes chili szósz
  • 2 teáskanál méz
  • 3 ek szezámmag
  • 1 ek ecet.

Serpenyőben összemelegíted, a csirkéket egyből, még forrón beleforgatod. Egyszer hagyták, hogy csináljak, de akkor se kóstolták meg. Ehelyett az egyik magában eszi, a másik ipari mennyiségű kecsappal, a többiek meg szürkeimportban beszerzett Frank’s hot wing sauce-szal, amíg még van.

A salátát nem magyarázom el, tudsz magadtól is. 1 a lényeg: alulra a saláta, rá a színes cuccok és aztán ne keverd fel, mert lemegy a színes cucc az aljára és sz⃰ -ul néz ki, nem úgy, mint a magazinokban. A szósz 3 rész rendesebb, hidegen sajtolt olivaolaj, 1 rész balzsamecet, 1 rész mustár. Salátát faszán feldobják a pirított magvak: (pl. fenyőmag, pekándió) vagy kéksajt vagy gyümölcsök. A feleségem szerint az élet rövid, ezért mind a 3 mindig kell bele. Egyszerre.

A végén eltelve olajszaggal kiganézod az összefröcskölt, leragadt palacsintatésztafoltos konyhádat, és örülsz, hogy ez a családod egyik kedvenc kajája.

Bon appétit!

(Csak zárójelben jegyzem meg… főz, és utána még takarít is!)

Ch (teljes mennyiségben): 180 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!