A Madártejhez három dolog kell.
A negyedik a vanília. (Az ötödiket meg nem tesszük bele, ha vendégek jönnek, mert a mazsola, amilyen kicsi, olyan megosztó.) Megígértem magamnak, hogy ma rövid leszek és lényegre törő, úgyhogy nem is húzom az időt, lássuk is, hogy milyen madár és mennyi kell bele!

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 l tej
  • 6 db tojás
  • 40 g negyedannyi édesítő
  • 1 ek. vaníliaaroma

Opcionális:

  • 1 mk fahéj és/vagy
  • 10 dkg mazsola

Elkészítése

Tejet felforraljuk. Tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, majd 1 evőkanál negyedannyit adunk hozzá és kemény habbá verjük.
A felforrt tejhez keverjük a vanília aromát és 1 evőkanál negyedannyit, majd a felvert fehérjéből galuskákat szaggatunk a tejbe és fedő alatt 2 percig főzzük őket. Nem hagyjuk ott, mert pillanatok alatt „ídesanyámputatííí” lesz! Hogy ne unatkozzunk a lábos mellett, félidőben még meg is fordítjuk őket. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük. Ha mind kifőtt, a tejet visszacsurgatjuk alóla a lábosba.
A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék negyedannyit, és az egészet habosra keverjük. Hőkiegyenlítéssel (mielőtt beleborítanánk a lábosba, a forró tejből merünk hozzá) a vaníliás tejhez keverjük. Itt mehet bele az opciós fahéj és mazsola is!
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik.
Melegen, vagy jól lehűtve tálaljuk.

Hibafaktor:

  • Arra készülj, hogy alacsony lángon (jó zene mellett is) lassan fog besűrűsödni, de soha, mondom SOHA ne vedd fel nagyobb lángra, és ne hagyd abba a kevergetést, mert, ha túl forró lesz a tej, a tojássárgája kicsapódik, és híg rántottává alakul a krém. (Igen, azt max a klotyómanó eszi meg.)
  • Nem, nem kell bele se liszt, se pudingpor.

A madártej hidegen, és másnap a legjobb.
Szerintem.
Ha megéli.

Ch 1 adagban: 14 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!