A Madártejhez három dolog kell.
A negyedik a vanília. (Az ötödiket meg nem tesszük bele, ha vendégek jönnek, mert a mazsola, amilyen kicsi, olyan megosztó.) Megígértem magamnak, hogy ma rövid leszek és lényegre törő, úgyhogy nem is húzom az időt, lássuk is, hogy milyen madár és mennyi kell bele!

Hozzávalók (4 főre)
- 1 l tej
- 6 db tojás
- 40 g negyedannyi édesítő
- 1 ek. vaníliaaroma
Opcionális:
- 1 mk fahéj és/vagy
- 10 dkg mazsola
Elkészítése
Tejet felforraljuk. Tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, majd 1 evőkanál negyedannyit adunk hozzá és kemény habbá verjük.
A felforrt tejhez keverjük a vanília aromát és 1 evőkanál negyedannyit, majd a felvert fehérjéből galuskákat szaggatunk a tejbe és fedő alatt 2 percig főzzük őket. Nem hagyjuk ott, mert pillanatok alatt „ídesanyámputatííí” lesz! Hogy ne unatkozzunk a lábos mellett, félidőben még meg is fordítjuk őket. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük. Ha mind kifőtt, a tejet visszacsurgatjuk alóla a lábosba.
A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék negyedannyit, és az egészet habosra keverjük. Hőkiegyenlítéssel (mielőtt beleborítanánk a lábosba, a forró tejből merünk hozzá) a vaníliás tejhez keverjük. Itt mehet bele az opciós fahéj és mazsola is!
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik.
Melegen, vagy jól lehűtve tálaljuk.
Hibafaktor:
- Arra készülj, hogy alacsony lángon (jó zene mellett is) lassan fog besűrűsödni, de soha, mondom SOHA ne vedd fel nagyobb lángra, és ne hagyd abba a kevergetést, mert, ha túl forró lesz a tej, a tojássárgája kicsapódik, és híg rántottává alakul a krém. (Igen, azt max a klotyómanó eszi meg.)
- Nem, nem kell bele se liszt, se pudingpor.
A madártej hidegen, és másnap a legjobb.
Szerintem.
Ha megéli.
Ch 1 adagban: 14 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!