
Szííívás pite
Amikor a hét elején kitaláltam, hogy mi lesz a nyárbúcsúztató receptem, még szó se volt arról, hogy a hétvégén is marad a kánikula. De mivel van, ami kiszámíthatóbb, mint az időjárás(énénén), ha esik, ha fúj, akkor is csak egyszer megyek a héten vásárolni, mert utálok, így szilváspiteleszéskész. A fahéj és a szilva együtt olyan nyerő páros, hogy felejtsük is el gyorsan miért nem akarunk hallani se a sütő begyújtásáról 25 fok felett.
Azt az elején leszögezném, hogy akkor lesz a végeredmény megőrülszmegvadulsz, ha a töltelék van túlsúlyban, és nem a tészta. Ehhez javaslom a szilvát letagadni vagy lakat alá helyezni, hogy ne járjatok úgy, mint én, hogy a keddi beszerzés péntekre mennyiségi károkat szenvedett. Gyerekek hivatkoztak szélsőséges időjárási viszonyokra, forgalmazási veszteségre, aszályra, dagályra, szomszéd kislányra, de igazából biztosan nem tudhatják, hiszen asssetudtákhogyvanitthon szilva, biztos nem ők ettek belőle. A helyzetet tovább bonyolította, hogy rácsos tetejű pitéről álmodtam, de ma délelőtt be volt zárva a rácsbót, így sima lett.
A nyári sütési kedvet(téli se volt még mondjuk soha) a meleg még tovább rontja, mert a tészta valahogy sokkal ragaszkodóbb lesz az ember lányához, aki ettől az akarattalan simulástól pillanatok alatt idegállapotba kerül.
Persze a közért(nem a sarki kisbóóót) vesz egy nagy levegőt, és minden akadályt legyőz, hogy itt álljon ma ez a szííívás pite.

Hozzávalók
Tészta:
- 45 dkg dw-50% liszt
- 25 g negyedannyi édesítő
- 1 csomag sütőpor
- 2 tk fahéj
- 20 dkg vaj/margarin
- 2 darab tojás sárgája
- 3 ek tejföl
- 1 csipet só
Töltelék:
- 1 kg szilva
- 1 citrom reszelt (hülyemadár) héja
- 2 tk fahéj
- 3 ek negyedannyi édesítő
- 1 marék teljes kiőrlésű búzadara
Elkészítés
Tészta száraz hozzávalóit összekeverjük(dw liszt, édesítő, sütőpor, só, fahéj), majd mehet is hozzá az apró kockára vágott vaj. Elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt.
Miután összegyúrtuk, 20 percre a hűtőbe tesszük és békén hagyjuk.
Idő leteltével megszűntetjük a száműzetést, tésztánkat két részre osztjuk. Egyiket kinyújtjuk a sütőformánk méretére(lehet ám a másikat is, ha az jobban tetszik…), belesimítjuk a tésztalapot a formába, megszórjuk a búzadarával, és beleborítjuk a félbevágott, kimagozott szilvánkat (vágott fele legyen felfelé).
A fahéjat, édesítőt és a reszelt citromhéjat összekeverjük, és megszórjuk vele a szilvát.
Kinyújtjuk a másik tésztalapot is(különcök az egyiket, ugye), és beborítjuk vele a szilvákat. Villával megszúrkáljuk, hogy érezze a törődést, na meg hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd fogpiszkálóval szúrópróbát végzünk. Ha nem tapad rá a tészta készen is vagyunk.
Ch teljes mennyiségben: 300 g
Ch 1 szeletben(12 szeletre vágva): 25 g

Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!