Szííívás pite

Amikor a hét elején kitaláltam, hogy mi lesz a nyárbúcsúztató receptem, még szó se volt arról, hogy a hétvégén is marad a kánikula. De mivel van, ami kiszámíthatóbb, mint az időjárás(énénén), ha esik, ha fúj, akkor is csak egyszer megyek a héten vásárolni, mert utálok, így szilváspiteleszéskész. A fahéj és a szilva együtt olyan nyerő páros, hogy felejtsük is el gyorsan miért nem akarunk hallani se a sütő begyújtásáról 25 fok felett.

Azt az elején leszögezném, hogy akkor lesz a végeredmény megőrülszmegvadulsz, ha a töltelék van túlsúlyban, és nem a tészta. Ehhez javaslom a szilvát letagadni vagy lakat alá helyezni, hogy ne járjatok úgy, mint én, hogy a keddi beszerzés péntekre mennyiségi károkat szenvedett. Gyerekek hivatkoztak szélsőséges időjárási viszonyokra, forgalmazási veszteségre, aszályra, dagályra, szomszéd kislányra, de igazából biztosan nem tudhatják, hiszen asssetudtákhogyvanitthon szilva, biztos nem ők ettek belőle. A helyzetet tovább bonyolította, hogy rácsos tetejű pitéről álmodtam, de ma délelőtt be volt zárva a rácsbót, így sima lett.

A nyári sütési kedvet(téli se volt még mondjuk soha) a meleg még tovább rontja, mert a tészta valahogy sokkal ragaszkodóbb lesz az ember lányához, aki ettől az akarattalan simulástól pillanatok alatt idegállapotba kerül.
Persze a közért(nem a sarki kisbóóót) vesz egy nagy levegőt, és minden akadályt legyőz, hogy itt álljon ma ez a szííívás pite.

Hozzávalók

Tészta:

 • 45 dkg dw-50% liszt
 • 25 g negyedannyi édesítő
 • 1 csomag sütőpor
 • 2 tk fahéj
 • 20 dkg vaj/margarin
 • 2 darab tojás sárgája
 • 3 ek tejföl
 • 1 csipet só

Töltelék:

 • 1 kg szilva
 • 1 citrom reszelt (hülyemadár) héja
 • 2 tk fahéj
 • 3 ek negyedannyi édesítő
 • 1 marék teljes kiőrlésű búzadara

Elkészítés

Tészta száraz hozzávalóit összekeverjük(dw liszt, édesítő, sütőpor, só, fahéj), majd mehet is hozzá az apró kockára vágott vaj. Elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt.
Miután összegyúrtuk, 20 percre a hűtőbe tesszük és békén hagyjuk.
Idő leteltével megszűntetjük a száműzetést, tésztánkat két részre osztjuk. Egyiket kinyújtjuk a sütőformánk méretére(lehet ám a másikat is, ha az jobban tetszik…), belesimítjuk a tésztalapot a formába, megszórjuk a búzadarával, és beleborítjuk a félbevágott, kimagozott szilvánkat (vágott fele legyen felfelé).
A fahéjat, édesítőt és a reszelt citromhéjat összekeverjük, és megszórjuk vele a szilvát.
Kinyújtjuk a másik tésztalapot is(különcök az egyiket, ugye), és beborítjuk vele a szilvákat. Villával megszúrkáljuk, hogy érezze a törődést, na meg hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd fogpiszkálóval szúrópróbát végzünk. Ha nem tapad rá a tészta készen is vagyunk.

Ch teljes mennyiségben: 300 g
Ch 1 szeletben(12 szeletre vágva): 25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!