Anyának lenni nem csak játék és mese… Hajlamosak vagyunk rózsaszínben látni(hát még festeni) magunk körül a világot, de, ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért tele a répa és a tök a mindennapos főzőcskével. Én imádok főzni, (ha diabos szülőként pont egyel bonyolultabb, akkor is) de az elmúlt hónapok, azért próbára tették a kreativitásomat. Itt mindig, mindenkinek mindegy, hogy mi lesz az ebéd – csak kész legyen időben -, így ilyen szempontból még a szerencsések táborát is erősítem.

Nekem a hústól már herótom van, pedig a csirkemell most még mindig olcsóbb, mint az idény zöldségek… A bezzeg az én időmben régi nagy kedvencek meg itt, maximum ünnepi alkalmakon kerülnek csak asztalra. Vicces, hogy amíg másoknak a steak, a libamáj, a lazac jelenti az ünnepet, nekünk a mézes kenyér, a rakott krumpli, a grízes tészta(ezt letagadom, hogy ettünk valaha is), a paprikás krumpli, a krumplis tészta és a többi… Karantén idején, hogy nagyobb volt itthon a népsűrűség, mint bármikor, (hogy ne menjek világgá egyenesen a konyhából) bevezettem itthon a menzát. Mindig van leves, meg második (meg egy kancsó víz az asztalon).

Na nem véletlenül főzök egyből kettőt. A levesek hasznos részei az egészséges táplálkozásnak. Ráadásul számos variációja létezik, így mindennap alakíthatjuk kedvünk szerint. Lehet zöldséges, gyümölcsös, húsmentes, húsos, magyaros, sűrített, pürés vagy krémes, betéttel (Nem szárnyassal! Levessel) vagy nélküle. A levesben a zöldségek rostjai megdagadnak, így laktató is!

Álljon itt ma egy könnyű, gyors ebéd menü azok tiszteletére, akik az elmúlt hónapokat becsülettel végigfőzőcskézték, és már fogalmuk sincs, hogy mit tegyek az asztalra. (Javaslom a „bármit” vagy a „nekem mindegy”-et szalvéta ágyon. Könnyű, gyors és garantáltan minden mentes!)

Borsóleves zabgaluskával

A borsó a barátunk. Nem tartalmaz sok keményítőt, rosttartalma magas, sok benne a fehérje és még a glikémiás indexe is alacsony!

Hozzávalók (4-5 főre)

  • 0,5 kg zöldborsó (tisztított vagy mélyhűtött)
  • 3 db sárgarépa (karikázva)
  • 2 szem krumpli (kockázva)
  • 1 kis fej hagyma (egészben)
  • 2 db leveskocka (nem az ördögtől való, ha ízfokozó és tartósítószer mentes, Maggi ch 2,7/kocka)
  • 2 ek olaj
  • Só, Őrölt bors ízlés szerint

Zabgaluskához

  • 1 tojás
  • 5 dkg zabkorpa
  • Só (ízlés szerint)

Elkészítés

Kezdjük a galuskával, hogy legyen ideje várni ránk. A felvert tojást sózzuk és (zab)korpa közé keverjük. Állni(ülni, feküdni) hagyjuk. Jöhet is a leves. Előre szólok: rendbontó leszek. Sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk.
Lábosba olaj, répa karikákat rádobál, és közepes lángon, időnként megkevergetve várja, hogy az olaja aranysárga legyen. Sehol se olvastam ezt 1996 óta, de Laci bácsitól mi így tanultuk (4.C… Ki emlékszik?), úgyhogy nekem ez az etalon! Olaj aranyos lesz, mi leszünk olyan kedvesek és felengedjük vízzel. Fagyasztott borsó beleborít. Vöröshagymat megpucol, keresztbe félig bevág, leveskockák kíséretében leveskezdeménybe dob. Krumplit megpucol, felkockáz. Sárgarépa félpuhaságánál krumplit is hozzáad. Ízlés szerint sóval és borssal utánízsít! Krumpli félpuhaságánál vizezett teáskanállal zabgaluskát levesbe szaggat. Amennyiben rizsázik a belefőzéstől nyugodtan megejtheti külön lábosban, (sós) forralt vízben is!

Leves Ch(teljes adag): 128 g – 1 teljes adag: 31,8 g
Zabgaluska (teljes mennyiségben): 27 g

Rizses(nek látszó) hús (bulgurból)

Na ez az egyik olyan bulgur variáció (a sok közül), amit simán lenyomhatunk az „én biztos, hogy nem eszem meg AZT, én rizst AKAROK” harci mondatokkal állig felfegyverkezett családtagok torkán, úgy, hogy Ők ebből észre se vesznek majd semmit.

Hozzávalók (4-5 fő részére)

  • 0,5 kg csirkemell kockázva
  • 2 e.k olaj vagy kacsa zsír
  • 1 kisfej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 e.k. őrölt pirospaprika
  • 1 kisfej paradicsom apróra vágva
  • 1 kisebb TV paprika szintén aprózva
  • Őrölt bors

Bulgur

  • 2 e.k. olaj
  • 1 nagy bögre bulgur (kb 250 g)
  • Opciós hozzávalók: 10 dkg fagyasztott csemegekukorica, 20 dkg fagyasztott zöldborsó

Elkészítés

Pörkölt alapot készítünk (akármitisjelentsenez). Olajon/zsíron(mondtam már, hogy erről nem nyitok vitát, én vegyesen, de mértekkel használok mindent. 2 lábúakhoz kacsa zsírt, 4 lábúakhoz sertészsírt, zöldségekhez vajat, gabonához olajat, sütikbe akár kókuszolajat, margarint is. Mikor mi van itthon, a lényeg szerintem az, hogy mindenből MÉRTÉKKEL!) Szóval üvegesre pirítjuk a hagymát valamin. Tűzről pattan, pirospaprikát beleszór, apró kockára vágott húst beleborít. Tűzre visszatesz, folyamatosan kevergetve húst kifehérít. Apróra vágott parit eés paprikát beleborít, sóz, borsoz, 2 dl vízzel felönt, pörköltölődni hagy.

Közben bulgurt olajon megpirít, KÉTÉSFÉLSZERES mennyiségű vízzel felborít, sóz. Amikor felszívta az összes vizet, lefed, tűzről levesz, békén hagy. Opciós fagyasztott finomságokat lábosba borít, vízzel felenged, tűzre tesz, forrásig főz. Ha kész, leszűr, bulgurhoz borít.

Pörinkre időnként rásandítunk, ha nagyon elfőné a levét, pótoljuk, szükség szerint után is ízesítjük.  Kb 30 per alatt pöri is elkészül, ennek örömére mindent összeborigálunk és megkeressük a spájzban a csemegeuborkát. Ebéd után bezsebeljük a dicséreteket majd bulgur elleneseket szembesítjük a tettükkel.

Rizsesnek látszó bulguros hús ch (teljes adagban opciós betétekkel): 225 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!