A Köznevelési Törvény (Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 62. §) rögzíti, hogy a 3-14. éves diabéteszes gyermeket el kell látni az óvodában, iskolában. Amennyiben szeretnétek, hogy a gyermeketek mellett is legyen diabéteszgondozó személy az óvodában és iskolában, írásbeli kérelmet kell benyújtani az intézmény vezetőjének.

Diabéteszgondozó személy igénylése

Az írásbeli kérelemben nyilatkozni kell a kérelemben arról, hogy a segítő személy számára engedélyezed-e, hogy gyermeked vércukrát megmérje, és inzulint adjon be számára. A vércukormérésre és/vagy inzulinbeadásra vonatkozó írásbeli szülői hozzájárulás nélkül a segítő személy nem adhatja be az inzulint, és nem mérhet hagyományos vércukormérővel vércukorszintet a gyermeknél, csak felügyelheti, ellenőrizheti a gondozási tervnek az érintett gyermek általi betartását.

A kérelmet a gyermeked diabétesz diagnózisát követően minél hamarabb, beiratkozásnál vagy közvetlenül az óvoda-, iskolakezdés előtt (augusztus 21. és szeptember 1-e között) juttasd el az intézmény vezetőjéhez, és tájékozódj, van-e már erre a feladatra kijelölt személy az intézményben.

Diabéteszgondozást segítő személy iránti kérelem mintát itt tudsz letölteni:

Diabsegítő kérvény

Mobilhasználat engedélyezése

Iskolás gyermek és szenzorhasználat esetén tájékozódjatok az iskolai mobiltelefonokkal kapcsolatos előírásokról, magyarázzátok el, hogy a telefonkészülék a (vér)cukormérő eszköz kijelzője, kérvényezzétek hivatalosan az eszköz használatának lehetőségét a tanítási időben, ehhez minta nyomtatványt itt tudtok letölteni:

Mobil engedélyezés

Minta gondozási terv

Amit mindenképpen érdemes magatokkal vinni a Diabsegítővel való első találkozásra: a gyermek diabéteszgondozási napirendjét több példányban is. A gondozási terv legyen rendszerezett, könnyen átlátható, lényegre törő, egy A/4 lap két oldala elegendő szokott lenni. Ha bizonytalan vagy a gondozási tervben, konzultálj a kezelőorvosoddal.

Az óvodában, iskolában töltött időre vonatkozó minta napirendet – amit alakíts mindig a gyermeked személyes gondozása szerint – innen tudsz letölteni:

Minta gondozási terv

Kedves Diabos Gyerekek!

Gördülékeny iskolakezdést, vidám iskolai napokat kívánunk Nektek szeptemberre! Töltsétek le, és nyomtassátok ki a Szurikátás órarendet, rajta Megyeri Annamária illusztrátor kedves szurikátáival, akiket már ismerhettek Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin c. ismeretterjesztő könyvéből. Két szín közül is választhattok:

Letöltöm a kék órarendet Letöltöm a barna órarendet

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!