A jelölési időszak lezárult! (Szerk.)

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekékért május 11-én adja át a Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjakat azoknak a pedagógusoknak, gyermekintézményben dolgozóknak, valamint szakmai közösségeknek, akik példamutatóan fogadták be és látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket.

Számunkra, szülők számára igen nagy felelősség az intézmények kiválasztása, ahova gyermekünk éveken át járni fog. Nagyon sokféle szempontot mérlegelünk ilyenkor, többek között, hogy a választott bölcsőde, óvoda, iskola, sport- vagy művészeti egyesület biztosítja-e gyermekünk egészséges fejlődését, hogy pedagógiai programja harmóniában van-e a családunk áltat képviselt értékekkel, és a sort még sokáig folytathatnánk.

Ám az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára van még egy – bátran mondhatjuk, az első – szempont: vajon az intézmény elfogadó, befogadó, támogató felnőtt- és gyermekközösséget alkot-e. Akarják-e, tudják-e biztosítani, hogy az érintett gyermek egészségügyi állapotának megfelelő gondozásban részesüljön, hogy a szülők bizalommal fordulhatnak-e az ott dolgozók felé, és így gyermeküket biztonságban tudva bízhatják-e rájuk.

Amit előír a törvény betűje, és amit te tehetsz érte

„Három éve, 2022-ben elérkezettnek láttuk az időt, hogy megtaláljuk és elismerjük azokat a jó gyakorlatokat és művelőiket, akik velünk együtt vallják, hogy a diabéteszes gyermekeket ugyanazok a jogok illetik meg, mint nem diabéteszes társaikat, és ezért nap nap után tesznek következetesen, kiemelkedő színvonalú munkát végezve. Hagyományteremtő szándékkal alapítottuk meg a Varázspálca díjat, amelyet idén már harmadik alkalommal adunk át az Eisberg támogatásával” – fogalmaz Kocsisné Gál Csilla, alapítványi elnök.

Óriási előrelépés, hogy immár jogszabály írja elő, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, azaz egyészségügyi állapota miatt egyetlen gyermek és fiatal joga sem sérülhet a minőségi oktatáshoz. Ám ahogyan az élet sok-sok területén, így a diabéteszes gyermekek biztonságos ellátása és megfelelő oktatása körül sem old/oldhat meg mindent kizárólag a törvény betűje, nem alkalmas arra, hogy minden kérdést megnyugtatóan megválaszoljon.

A jogszabály előírásainak betartása, betartatása ugyan mindenkire vonatkozik, de a megvalósulásban, megvalósításban azt tapasztaljuk, igen nagy különbségek vannak. Így ebben az évben már harmadik alkalommal adunk át 100 Varázspálca díjat, hogy megmutassuk, lehet ez a megvalósítás mindenki számára elfogadható, építő, sőt akár vidám is, mindez partnerségben a gyermekintézmény és a család között, a gyermek jól léte érdekében.

Varázspálca díj azoknak, aki megmutatják, nem varázslat

Ebben az évben is keressük azt 100 csodás pedagógust, gyermekintézményben dolgozót, szakmai közösséget, amelynek minőségi munkája, az elvárt minimumnál körültekintőbb magatartása a diabéteszes gyermek gondozásában elismerést érdemel. A Varászpálca díjra a szülők jelölését várjuk, hiszen ők azok, akik nap mint nap megtapasztalják ezt a támogató együttműködést, biztonságban tudva a gyermeküket, róluk minden szükséges információt megkapva, hogy ők maguk is nyugodtan végezhessék munkaidőben a feladataikat.

Tudjuk, és nem is titkoljuk: a diabéteszes gyermek gondozását vállaló dolgozók, intézmények plusz munkát, további feladatokat vállalnak fel mindezzel, miközben nem (csak) pedagógiai problémákat kell megoldaniuk. Sokféle kihívást jelent ez az ellátás, a technikai eszközök használatának ismerete, a folyamatos, fokozott figyelem, a párhuzamosan többfelé koncentrálás, mind-mind közéjük tartozik.

A díjjal az is a célunk, hogy mutassunk jó példákat, és biztatást adjunk mindazoknak, akikben felmerül a kérdés, hogy ők el tudnák-e látni a diabétesszel élő gyermekeket. Hisszük, meg tudják csinálni, hiszen a Varászpálca díj arról is szól, hogy ez nem varázslat!

Az ideivel összesen háromszáz Varázspálca díjasunk elismerése mellett arra is számítunk, hogy láthatóvá tett tapasztalataik, kreativitásuk segítség, támasz lehet a kollégáik számára: ők is meg tudják csinálni, és a jó példákból ők is erős önbizalmat meríthetnek. Jóleső érzés számunkra elismerni pedagógusokat, gyermekintézményi dolgozókat, szakmai közösségeket, mert látjuk, méltó megbecsülésük olykor bizony csorbát szenved.

A szülők jelölik a pedagógusokat, a közösségeket

Ha érintett szülő vagy, segíts, hogy idén is megtalálhassuk és jutalmazhassuk azt a 100 magyarországi gyermekintézményi dolgozót vagy közösséget, amelyet érdemesnek tartasz a Varázspálca díjra. Nélküled nem találhatjuk meg azokat az egyéni és intézményi jelölteket, akiket 2024-ben szeretnénk megünnepelni.
Biztosak vagyunk abban, hogy van száz olyan bölcsődei kisgyermeknevelő, óvónő, óvóbácsi, dajka, tanító, tanár, pedagógiai asszisztens, edző, sport- vagy táncoktató, művészeti nevelő, akinek mint jelölő szülő te magad szeretnéd átadni az elismerést a Varázspálca díjátadó ünnepségünkön.

Jelölhetsz intézményt vagy annak egy szakmai közösségét is, amelynek munkáját példaértékűnek tartod. Várjuk bölcsődék, iskolák, sportegyesületek, zeneiskolák, klubok, művészeti közösségek jelölését, amelyek biztonságos környezetet teremtve segítik a diabéteszes gyermekedet, hogy kibontakoztathassa képességeit, készségeit, tehetségét.
Dönthetsz úgy, hogy a jelölt sok éves munkáját köszönöd meg így, lassan elballagva az intézményből. De lehet, hogy éppen a friss befogadás tapasztalatai inspirálnak arra, hogy Varázspálca díjjal jutalmazzuk a diabéteszes gyermekedről gondoskodó kollégát, közösséget.

„Csak időben ehet-ihat, Be kell nyomni a szurikat”

Ünnepeljük a példamutató pedagógusokat az idei Varázspálca díjátadó ünnepségen együtt, 2024. május 11-én, szombaton 10 órától a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37.). Segítőink az ünnepségen Rókusfalvy Lili műsorvezető és Dr. Tóth-Heyn Péter, gyermekdiabetológus, a SE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese lesznek.

A gyermekekre is gondolunk, így az átadó teljes ideje alatt színes programokkal várjuk őket!
Az idei ünnepségünk különlegessége, hogy Lackfi János költő 2017-ben az alapítványunknak írt versét ekkor mutatjuk be a nagy közönség előtt. Természetesen díjazottjainkat meg is ajándékozzuk egy-egy, Megyeri Annamária rajzaival illusztrált verseskönyvvel.

A Cukiságok című vers elsősorban 5-10 éves gyermekeknek íródott, hogy többek között felhívja a figyelmet arra, az 1-es típusú cukorbetegség kimondottan a gyermekeket érinti. Köszönjük Lackfi Jánosnak, hogy versével pro bono járult hozzá az ismeretterjesztéshez.

Kérem a könyvet

A szülők adják át a Varázspálcákat

A díjakat ezúttal is a szülők adják át május 11-én. Így ne habozz, jelölj te is! Kérjük, az elektronikus űrlapot pontosan töltsd ki, külön jelölőlapot hoztunk létre az EGYÉNI és külön az INTÉZMÉNYI jelöltnek.

Jó, ha tudod, több jelölted is lehet, és lehet intézményt és egyéni jelöltet is jelölni ugyanannak a családnak. Akkor is jelölhettek, ha a jelöltetek régebben, akár jó pár évvel ezelőtt végezte gyermekedért a példaértékű munkát.
Sőt, ismét jelölhettek olyan személyt és/vagy intézményt, aki/amely 2022-ben vagy 2023-ban már kapott Varázspálca díjat, de az azóta eltelt időszakban is ugyanolyan jól vagy még jobban segítette gyermekedet, akkor újra járhat neki az elismerés.

Arra kérünk, néhány személyes hangú gondolatban fogalmazd meg, és írd le nekünk, jelöltedet miért tartott méltónak az elismerésre. Lehetnek ezek nagyon személyes, a hangulatodat, érzéseidet leíró indokolások éppúgy, mint mindennapi példák, esetleg különleges történetek arról, hogyan támogatja jelölted gyermeked és családod életét, miért vagytok hálásak nekik. De arra is kitérhetsz, az egész gyermekközösség mit köszönhet a pedagógusnak, az intézménynek, hogyan formálja társait is elfogadó, bizalomteljes gyermekekké.

Egyenlőek vagyunk, de nem egyformák

A Varázspálca díjasokat együtt köszöntjük, együtt köszönjük meg nekik, hogy mindennap megmutatják nekünk, lehetséges elfogadó teret teremteni, sőt, csak így érdemes dolgozni a mindennapokban is. Hiszen tudjuk, az esélyegyenlőségnek sokféle arca van, attól függően, hogy éppen mely területen kell az esélyeket megtámogatni.
Ám ez a megsegítés mind egy irányba mutat: arra hívja fel a figyelmünket, hogy mindannyian érintettek vagyunk, hiszen, ha egy valaki esélyei sérülnek, az egész közösség veszít, ahol az esélyek nem kiegyenlítettek, egyikünk sem lehet elégedett. És bármelyikünk életében átmenetileg vagy tartósan felbukkanhat olyan helyzet, amikor ezért az egyenlőségért tenni kell, és a környezet támogatása nélkül nemigen lehet sikeres ez.
Egyenlőek vagyunk, de nem egyformák. És jól van ez így. Merítsünk ebből erőt, gazdagodjunk általa mindannyian!

Találkozzunk a Varázspálca díjátadó ünnepségen, május 11-én, a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban!

Kattints a képre a részletekért!

Videók a 2023-as díjátadóról, díjazottakról

Segítség a visszaintegrálódásban – Egy ovis története

Eszter éppen beszokott az óvodába, amikor derült égből villámcsapásként érte a családot a hír: a kislánynál 1-es típusú diabéteszt és gluténérzékenységet diagnosztizáltak. A következő hetekben a kivizsgálások, a gyermekklinikán való hosszas tartózkodás, az otthoni mindennapok teljes átszervezése miatt Eszter nem járt óvodába. Amikor november közepén újra kezdhette ovis mindennapjait, már ott volt a hátán egy kis rózsaszín hátizsák, benne az elmaradhatatlan vércukormérővel, pennel és gyümölcspürével.

Biztonságos, támogató közeg – Egy iskolás története

A diéta és az inzulinterápia mellett a sportolásnak kiemelten fontos szerepe van a diabétesz kezelésében. A díjátadón vetített filmen végigkísérhettük Matyi egy napját, kezdve az iskolai óráktól a délutáni edzésig. Matyiéknak ugyanis szerencséje van, a befogadó iskola mellett találtak egy nyitott és bevállalós tenisz edzőt, Bozsik Attilát, akinek szintén Varázspálca díjjal köszönték meg a munkáját.

 

Főtámogató

Támogatók 

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!