A Diabétesz világnap alkalmából 2022. november 13-án, vasárnap felavattuk Sir Frederick Banting kanadai tudós munkássága előtt tisztelgő emléktáblát a VIII. kerület Bókay János utca és Apáthy István utca sarkán álló társasház falán. A táblaavatót követően bemutattuk Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin – Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése? című könyvét az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában.

Film az emléktábla-avatásról

Kocsisné Gál Csilla táblaavatón elhangzott beszéde

“Sem utódja, sem boldog őse, Sem rokona, sem ismerőse …” nem volt sem a magyaroknak, sem Magyarországnak Sir Frederick Grant Banting. És nem is lakott itt a Bókay utca 56- ban, de még a környéken sem járt egyszer sem az életében.

Joggal merülhet fel akkor a kérdés:
Mi köze van hozzánk?
Mi közünk van Hozzá?
Miért állítunk egy emléktáblát egy múlt században, sőt a múlt évezredben élt kanadai tudósnak?

Egy országhatárokon átívelő, nemzetek feletti ország alapítója volt ő, melynek polgárai mindazok a diabéteszes emberek, akik az inzulinnak köszönhették létezésüket. “DIABÉTESZORSZÁG” polgárai számára ez a név, Banting egyet jelent az inzulinnal, egyet jelent a kezelési móddal az addig halálos betegségre, az 1-es típusú diabéteszre és hosszabb, teljesebb életre a 2-es típusú cukorbeteg számára.

A Szurikáta Alapítvány “Diabéteszország” legkisebb polgáraiért, pont azokért a gyermekekért dolgozik, akiknek a sorsa 100 évvel ezelőtt megpecsételődött volna, az inzulin felfedezése előtt.

Miért pont most tartjuk a tábla avatását?
November 14. Frederick Banting születésnapja, amit a világ a Diabétesz Napjaként ünnepli.

Miért pont ide került a tábla?
Félúton van a tábla Magyarország legnagyobb és legrégebben működő, több mint 900 diabéteszes gyerek gondozását ellátó Semmelweis Egyetem I. Számú Bókay Gyermekgyógyászati klinika gyermekdiabétesz kórházi osztálya és a szakrendelője között. Évente 3600 alkalommal teszi meg ezt utat a kórház és a szakrendelő között ezen a járdán a diabéteszes gyermek és családja, közöttük az én családom is.

“Az inzulin az egész világé, nem az enyém!” – mondta Banting 100 évvel ezelőtt, amikor 1 dolláros jelképes összegért lemondott az inzulin szabadalmi jogáról, és ezzel szabad utat engedett annak, hogy az inzulin eljuthasson a diabéteszesekhez, bárhol is élnek a világon, így hozzánk, magyarokhoz is!
Köszönjük Mr. Banting!

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője

Film a könyvbemutatóról

Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin – Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése? című kötetéről itt írtunk bővebben >>>

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!