Ketonmérés vérből és vizeletaceton meghatározás

– diabéteszes ketózis és ketoacidózis esetén

A szervezetünk energiaigényét a cukrok (glukóz) és a zsírok lebontásából fedezzük, melynek során energia, víz és széndioxid képződik. Ez egy hosszú és bonyolult, enzimek és hormonok által irányított és egymással közös kapcsolatban lévő folyamat, ugyanis a zsírok tökéletes lebontásához olyan köztes anyagokra van szükség, amelyet a cukrok lebontásakor nyerünk.

Azokban a kóros állapotokban, amikor ezek a köztes termékek hiányoznak, mert pl. inzulinhiány miatt károsodik a cukrok lebontása, vagy nem tudunk elegendő cukrot fogyasztani, akkor a zsírlebontás „félúton” megáll, és felszaporodnak azok a molekulák, amelyek a blokkolás miatt nem tudnak tovább bomlani. Ezeket a nevezzük ketontesteknek, melynek az egyik anyaga az aceton. Ezek a ketontestek tolják el savas irányba a vér pH-ját, melynek során az alapvető életműködések károsodhatnak, így akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A ketózis okai

A ketózishoz vezető leggyakoribb okok között szerepel:

 • az inzulinhiány (friss diabétesz esetén vagy az inzulinbeadás kihagyása során),
 • a hányás és a
 • súlyos stressz (pl. láz, műtét, intenzív testmozgás).

láz

A ketózis tünetei

 • A vércukorszint emelkedésekor a tüneteket kezdetben csak a magas vércukorszint tünetei jellemzik (szomjúság, növekvő vizelési inger), majd az állapot súlyosbodásával és az idő múlásával ehhez társulnak a ketoacidózis tünetei is: gyengeség, fáradtság, általános rosszullét, étvágytalanság, hasi fájdalom, acetonos lehelet, vizelet aceton pozitivitás.
 • Az állapot súlyosbodásakor izom és hasi görcsök, hányinger, hányás, látási problémák, légzészavar, érzékelési zavarok, zavartság, egykedvűség is jelentkezik. Végső esetben kóma alakul ki. A kóma a megfelelő orvosi kezelés ellenére is végzetes (halálos) kimenetelű is lehet, vagy  maradvány tünetekkel, pl. bénulással, epilepsziával „gyógyul”.

A fenti tünetek jelentkezése, 15 feletti vércukorszint, hányás vagy láz esetén a diabéteszes betegeknél mindenképpen otthoni aceton vagy ketontest meghatározásra van szükség!

 Az aceton kimutatása vizeletből

 • A méréshez be kell szerezni a vizelet aceton tesztcsíkot és egy mintavételi edényt. A tesztcsík patikában kapható. Olyan tesztet érdemes vásárolni, ami a vizeletből csak acetont, vagy csak cukrot és acetont határoz meg. Semmi szükség a 10-12 paramétert meghatározó testcsíkra, mert ennek az ára is jóval magasabb és nem nyújt számunkra extra érdemi információt. A vizelet csíkokra sajnos nincsen tb-támogatás, a csíkokat teljes áron kell beszerezni.
 • A mintavételi edény egy bili, kimosott befőttesüveg vagy műanyagpohár is lehet. A méréshez legjobb, ha át tudjuk önteni a vizeletet egy hosszú, keskeny csőbe (kémcsőbe). Ilyenkor kis mennyiségű vizelet is elegendő a méréshez és a vizelet egyenletesen hozzá tud érni a reagens csíkhoz. A mérés kivitelezéséhez mindenképpen el kell olvasni a tesztcsík használati útmutatóját.
 • Mártsuk be a tesztcsíkot a vizeletbe és nedvesítsük át a reagenst tartalmazó párnát.
 • Vegyük ki a tesztcsíkot és vízszintesen tartva egy papír zsebkendőre fektessük rá, mert ez felszívja a feleslegben lévő és lefolyó vizeletet a tesztcsíkról, vagy óvatosan rázzuk le a felesleges vizeletet a csíkról.
 • Az eredmény kiértékeléséhez általában 1 perc eltelte után kell a tesztcsík dobozán levő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

20141003_062438

A mérés a nap folyamán bármikor elvégezhető, és ismételhető. Nem szükséges reggeli első vizelet hozzá.

Fontos, hogy időnként ellenőrizzük le a csíkok szavatossági idejének lejáratát, és a patikában – lehetőség szerint – minél távolabbi lejáratú tesztet vásároljunk. Otthon pedig ügyeljünk a doboz megfelelő tárolására, pl. a kupakot figyelmesen zárjuk vissza és száraz, hűvös helyen tároljuk a dobozt.


Vizelettesztcsíkok

 • diaphan-vizelet-tesztcsik-50x-2-tulajdonsagDiaPHAN (50db) Vizelet tesztcsík glükóz és aceton kimutatására 1.250 Ft*
 • KetoPHAN vizelet tesztcsík (50 db) A tesztcsík ketontestek képződésével járó anyagcserezavarok diagnosztizálására alkalmas. 1.100 Ft*
 • Combina 2 tesztcsík (50 db) A teszt 2 fajta vizsgálat kimutatására alkalmas: KETONOK, GLÜKÓZ  1.675 Ft*
 • NonaPHAN sg (50db) A NonaPHAN SGdiagnosztikai tesztcsík a vizelet vér-, keton-, bilirubin-, urobilinogén-, glükóz-, fehérje-, nitrit tartalmának, valamint pH értékének és fajsúlyának félkvantitatív meghatározására szolgál. 2.130Ft*

*Az árak csak tájékoztató jellegűek!

A vizelettesztcsíkokkal kapcsolatos adatok szerzője: Radóczi Edit


Ketontest mérés vérből

A vizeletből történő meghatározás mellett lehetőség van vérből is meghatározni a ketontest-szintet gyorsteszttel .  A mérés ugyanúgy történik, mint a vércukor meghatározás, akár egy szúrással meg is lehet oldani a kétféle mérést. Ujjbegyes szúrást követően a kibuggyanó első vércsepp letörlése után a következő vércseppet kell a tesztcsíkra felvinni. A hozzá való ABBOTT készülékkel tudjuk megmérni a ketontest-szintet.

freestyle_optium-600x600

Az eredményt mmol/l-ben adja meg a készülék. A 0,6 mmol/l alatti eredmény nem tekinthető kórosnak, a 0,6-1,5 mmol/l közötti érték enyhe, az 1,5 mmol/l feletti eredmény pedig súlyos ketoacidózist mutat.

 • 0,6 mmol/l > normál
 • 0,6-1,5 mmol/l enyhe ketoacidózis
 • 1,5 mmol/l<súlyos ketoacidózis

Ez az eljárás jóval pontosabb és az eredmény gyorsabban változik a beteg állapota során, mint a vizelet aceton, de sokkal költségesebb vizsgálat annál. Speciális testcsík és mérő (ABBOTT) szükséges hozzá, amit Magyarországon a Pharma-Marketing Kft-nél lehet beszerezni.

Teendők az eredmények ismeretében

I. Az enyhe ketoacidózissal járó állapot

 • ha a vizeletben csak nyomokban van aceton vagy maximum +,
 • a vér ketontest szintje 1,5 mmol/l alatti és a
 • vércukorszint 12 mmol/l alatt van) általában otthon kezelhető, de mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.

1.Inzulinadás

A kezelőorvossal megbeszélt módon és adagban, mindig egyénileg kell meghatározni!

2. Folyadék és szénhidrátpótlás

A vér savasodását előidéző ketontestek (aceton) szintjét úgy tudjuk csökkenteni, ha drasztikusan csökkentjük a diéta zsírtartalmát és fokozzuk a szénhidrátbevitelt, elsősorban könnyen felszívódó szénhidrátok, pl. cukrozott rostos ivólevek formájában. Így esély van arra, hogy a ketontestek ne csak a vizelettel távozzanak a szervezetből, hanem bevonódjanak az anyagcsere folyamatokba és elégjenek. A vesén át történő ketontest (aceton) ürítés elősegítésére mindenképpen bőséges folyadékbevitelre van szükség, ezért a szénhidráttartalmú gyümölcsleveken kívül is igyon bőven vizet, limonádét, teát a gyermek!

3. Vércukor (és ketontest) mérés

 • 1-2 óránként vércukormérés  és
 • 3-4 óránként a vizelet aceton tartalmának ellenőrzése tesztcsíkkal vagy a vérből ketontest meghatározása.

II. Amennyiben próbálkozásaink ellenére

 • ismételt hányás is kialakul
 • a vércukorszint 15 mmol/l feletti
 • a vizelet aceton erősen pozitív
 • a vér ketontest-szintje 1,5 mmol/l feletti
 • vagy romlik a gyermek általános állapota (acetonos lehelet, bágyadtság, aluszékonyság, gyakori, mély légvételek)

akkor a gyermek állapotának folyamatos ellenőrzése és megfelelő kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, ezért ilyen esetben a gyermeket haladéktalanul kórházba kell szállítani!

2018. április

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna, házi gyermekorvos, gyermekdiabetológusnszzs-2-kĂ©p-862x1024

 

 

 

 

 

 

 


Szurikáta a diabéteszes gyermekekért! 

Ha egy gyermek váratlanul és egész életére beteggé válik… Ha a betegsége miatt nem veszi fel őt az óvoda, iskola, pedig teljesen alkalmas rá… Ugye jó, ha van valaki, aki tud segíteni ilyenkor?

Támogasd rendszeres adományoddal, hogy mindig ott lehessünk, ahol egy diabéteszes gyereknek szüksége van ránk!

Rendszeres, havi 1000 Ft vagy 2000 Ft támogatásod óriási segítséget jelentene abban, hogy 

 •  minden héten ott lehessünk a frissen diagnosztizált gyermekek mellett,
 • minden diabéteszes gyermek is a tehetségének és érdeklődési körének megfelelően, szabadon  választhasson óvodát vagy iskolát magának, mint nem diabéteszes társaik és ne az alapján kelljen döntenie, hogy hol nem utasítják el őt a diabétesze miatt. 

LEGYÉL RENDSZERES,  SZURIKÁTÁS TÁMOGATÓNK!

(Rendszeres bankkártyás támogatásért katt a Támogatom, további információért katt az Érdekel gombra! )

Ha nincs bankkártyád, de rendszeresen szeretnél utalni nekünk, akkor ezekre az adatokra lesz szükséged:

Szurikáta Alapítvány

Bankszámlánk: OTP Bank 11710088-20002963-00000000