Húsvét – alkohol és a cukorbetegség

Az idei Húsvét a koronavírus miatt kicsit másképpen alakul. Elmaradnak a rokonlátogatások, a lányok meglocsolása a nem közvetlen családtagok között…. Ennek ellenére az ünnepi asztalnál még a diabéteszesek is fogyaszthatnak alkoholt, de fontos tudniuk, hogyan hat az alkohol a vércukorszintre, van-e különbség a különböző szeszesitalok között. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos és gyermekdiabológus írása választ ad a kérdéseinkre.

Az alkohol és a diabétesz

Az alkohol hatása

1. Tudni kell, hogy az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia alakulhat ki. Nem elhanyagolható tényező, hogy a beadott inzulin viszont folyamatosan hat, a bulikban gyakran sokat táncolnak és mozognak a fiatalok, amelyek tovább fokozzák a hipoglikémia veszélyét!
  2. Másrészt az alkohol önmagában is vizet von el a szervezetből és ehhez társulhat még a részegségi hányás valamint a fokozott energia igényként fellépő zsírégetés így ketoacidózis is kialakulhat részegség folyamán.
  3. A magas cukortartalmú italok, mint pl. pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma szintén jól megemelheti a vércukorszintet.

Láthatjuk, hogy az alkohol hatása igen komplex, de a legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik!

Mi tehát a teendő alkoholfogyasztás esetén?

• Kerüljük a magas alkoholtartalmú (tömény) és a magas cukortartalmú alkoholos italok fogyasztását.
  • Alkoholfogyasztás esetén mindig fogyasszunk szénhidrátot is (pl. pogácsa, ropi, keksz, sós sütemény) és folyadékot is (pl. ásványvíz).
  • Csökkentsük (akár 50%-kal) a bázisinzulint, pl. táncos éjszakai buli előtt csak fele mennyiségű bázisinzulint adjunk be.
  • Mindig legyen nálunk „hypos-csomag”.
  • Mérjünk 2-3 óránként vércukrot a buli alatt és lefekvés előtt is!
  • Legyen még valaki a társaságban (lehetőleg az, aki nálunk józanabb marad), aki tud a cukorbetegségünkről, és észreveszi ha hipozunk és annak ellátást is ismeri. Esetleg előre is megkérhetjük őt, hogy szóljon időnként, hogy mérjünk vércukrot.
  • Legyen nálunk „Diabéteszes vagyok” feliratú kártya. Ne feledjük, hogy a részegség és a hipo tünetei nagyon hasonlítanak egymásra, és –sokszor még „szakember” által- könnyen összekeverhető a két állapot!

Mit és hogyan „javaslunk” leginkább inni?

1-2 dl (nem édes) bor vagy 1 korsó (nem diétás) sör fogyasztása javasolható leginkább. A lényeg a mértékletességen és az óvatosságon lenne – ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről alkoholfogyasztás során.

Utószó

Tekintve, hogy ezeket a cikkeket cukorbeteg gyerekeknek és szüleiknek írom, ezért senkit, főleg nem egy kiskorút(!) nem szeretnék alkohol fogyasztásra buzdítani, sőt….! De – mint ahogy már fentebb is említettem – természetesen tisztában vagyok vele, hogy a teljes tiltás inkább árt, mint használ, hiszen előbb-utóbb mindenki találkozik az alkohollal. Ezért azt szerettem volna megmutatni, hogy egy cukorbetegnek miként kell kontrollálnia magát, és hogyan tartson mértéket, mert ez a kulcsa annak, hogy ne legyen rossz vége egy átmulatott éjszakának vagy egy kiadós húsvéti locsolásnak!

2015. április 01.

Szép Húsvétot kívánva,

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus

SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY.
SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI

Ne felejtsd el az e-SZJA bevallásod elfogadásánál az adó 1%-odat felajánlani. A Szurikáta Alapítvány várja a Te támogatásodat is.
Szánj rá, kérlek az életedből kis időt, mert egy-egy felajánló 4500-5500 Ft összegű 1%-a a Szurikáta Alapítvány számára nagyon nagy összeg!

• Ha van ügyfélkapud és a NAV készíti el az adóbevallásodat, akkor lépj be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
  • Ha a munkáltatód készíti a bevallásodat, akkor az 1%-os nyomtatványt kitöltve a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért névvel  és az adószámunkkal: 18524710-1-13. Tedd egy borítékba és a leragasztást írd alá a neveddel. Mindezt 2020. május 10-ig tudod megtenni.

Köszönjük, hogy Te is az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket támogatod adód 1%-ával!