Húgyúti fertőzések esetén a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel. Hatására hígul a vizelet, és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja is. Tüneti terápiaként a menstruációs panaszokra javasolt  fájdalomcsillapítók, görcsoldók szedése is sokat segíthet.

Bár a felfázás, vagyis a hideg, nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért öltözzünk mindig az időjárásnak megfelelően. Székelés után a terület gondos tisztítása is csökkenti a fertőzés kockázatát. Ne feledjük, főleg a nőknek mindig a húgycsőtől a végbél felé, hátrafelé kell törölni, tisztálkodni!

Gyógynövény tartalmú készítmények

 • Urogin tinktúra ( orvosi medveszőlő levél, cickafark hajtás,párlófű hajtás, csalánlevél,mezei zsurló, nyírfalevél keveréke). Alkotórészei vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és húgyúti fertőtlenítő hatásúak. 12 éves kortól alkalmazható.
 • Canephron tabletta (ezerjófű virágos hajtás, lestyán gyökér, rozmaring) alkalmazható támogató és kiegészítő terápiaként a vese és a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinek enyhe eseteiben, illetve vesehomok képződésének megelőzésére. 12 éves kortól adható.
 • Urzinol tabletta (medveszőlőlevél) Vizeletfertőtlenítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Ennek köszönhetően az Urzinol az akut, komplikációmentes hólyaggyulladás korai tüneteit (égő érzés vizeletürítéskor és/vagy gyakori vizelés) rövid     idő alatt képes enyhíteni.  Az Urzinol 18 év alattiaknak ellenjavallt. Évente legfeljebb 5 alkalommal ismételhető meg a kezelés.
 • Tőzegáfonya jótékony hatású a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában, napi fogyasztása – gyümölcslé vagy kapszula formájában – egyaránt  csökkentheti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását.

A gyógynövény tartalmú készítményeket legalább 4 napig célszerű szedni. Ha a panaszok  a 4. nap után sem múlnak el, akkor orvoshoz kell fordulni tanácsért.

Vény nélkül kapható hüvelyfertőzés elleni készítmények

 • Canesten G 200mg hüvelytabletta 3x
 • Canesten Uno 500mg lágy hüvelykapszula 1x
 • Canesten kombi (krém + 200mg hüvelytabletta 3x)
 • Canesten kombi Uno (krém + 500mg hüvelykapszula 1x)
 • Gynoxin hüvelykrém, hüvelykapszula (200mg 3x, vagy 600mg 1x)
 • Pevaryl hüvelykúp (3x)

Javallatuk: Különböző gombák – általában Candida fajok – által okozott hüvelyfertőzés és hüvelygyulladás valamint a külső nemi szervek gyulladásos, fertőzéses gombás betegségeinek kezelésére alkalmasak.

Betadine hüvelykúp

Az elemi jód magas hatásfokú csíraölő szer, mely gyorsan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, valamint némelyik protozoont. Akut és krónikus hüvelyi fertőzések – vegyes fertőzések, nem specifikus fertőzések, gombás fertőzések, Trichomonas (egysejtű) hüvelyi fertőzések esetén. Jód tartalmú készítmény, így jód-érzékenyek nem használhatják!

Az egészséges bélflóra után itt az egészséges hüvelyflóra …

A hólyaghurut kialakulásában és gyakori visszatérése esetén a természetes hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszik. A természetes hüvelyflóra felborulása következtében a kórokozók könnyedén elszaporodnak és a hólyagba jutva gyulladást okoznak. A visszatérő hólyaghurutok megelőzésében így a hüvelyflóra helyreállításának is fontos szerepe van.  Azt lassan mindenki tudja, hogy a bélrendszerben meg kell tartani a baktérium egyensúlyt. Antibiotikum szedés esetén megelőző jelleggel, hasmenésnél terápiaként… már szinte kötelező elem valamilyen bélflóra helyreállító készítmény szedése. (Normaflore, Lactiv, Lactoseven, Bonolact, Protexin…)

Az azonban még nem ivódott be annyira a köztudatba, hogy ez ugyanúgy él a hüvelyflórára is. A kimondott fertőzés elleni készítmények mellett kaphatóak olyan hüvelykúpok, amelyek a hüvelyflóra helyreállítását célozzák meg.

 • Probiotikum tartalmú készítmények: Protexin GynOphilus hüvelykapszula, Lactinelle hüvelykapszula, Floragyn hüvelykúp, Gynolact hüvelytabletta, Gyntima hüvelykúp
 • Tejsav tartalmú termékek: Lactofeel hüvelygél, Genia 92 hüvelykúp

Ezeket a készítményeket egyrészt megelőző jelleggel, tavasszal, (strandszezon előtt), és ősszel (uszoda, termál…)  érdemes egy-egy öt napos kúrát végigvinni, vagy hetente 1-2 alkalommal alkalmazni a nyári-téli időszakban, amikor esélyesebb a fertőzés. Másrészt a fertőzés elleni készítmények után, a hüvelyflóra helyreállítása miatt. A célzott gomba, vagy baktérium elleni kezelés végén segíteni tudjuk a hüvelyflórát, hogy visszaálljon a természetes egyensúlya.

Természetes körülmények között a hüvelyben különböző típusú baktériumok élnek. Normál esetben a tejsav-baktériumok vannak jelen a legnagyobb számban. A tejsav-baktériumok tejsavat termelnek, amely a hüvely normál, alacsony pH-értékének fenntartásáért felel, és ezáltal véd a fertőzéssel szemben. Ha a tejsav-baktériumok száma lecsökken, a pH-szint megemelkedik, amely teret enged a különböző kórokozóknak.

A hüvelyfórában normális esetben is megtalálható a Candida albicans nevű gomba (ami a leggyakoribb oka a gombás fertőzéseknek), de a baktériumokkal egyensúlyban semmilyen káros tünetet nem okoz. A probléma akkor kezdődik amikor ez az egyensúly valamiért felborul és túlsúlyba kerülnek a gombák. Számos oka lehet; akár az uszoda, vagy legyengült immunrendszer, hormonális hatások (menstruáció, menopausa), antibiotikum-    kezelés, a különböző fertőtlenítőszerek, szappanok túlzott használata, spermicid hatású óvszerek, gyakori irrigálás…

Bakteriális vaginózis

Magyarországon a nők mintegy 20%-a, más becslések szerint minden nő élete folyamán minimum egyszer  találkozik ezekkel a kellemetlen tünetekkel; rendellenes folyás, zavaró szag, kellemetlen (diszkomfort) érzés. Ezt a tünetegyüttest bakteriális vaginózisnak (BV) nevezik. A BV a hüvely leggyakoribb betegsége, amelyet a hüvely természetes baktérium-egyensúlyának megváltozása okoz.

2015. június

Radóczi Edit

Gyógyszerkiadó szakasszisztens, a Szurikáta Alapítvány Gyógyszerek és diabétesz rovatának szerzője. Fia, Krisztián 2008-ban, 4 évesen lett diabéteszes.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!