A bécsi székhelyű SozialMarie, társadalmi-innovációs pályázat szakmai díjával és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének Nekem szól! Egészségértési díjával elismert  „Szurikáta Foglalkozás – mosolyt ad a szurik mellé!” a Szurikáta Alapítvány élményterápiás érzékenyítő gyermekfoglalkozása a gyermekkori diabéteszről és az egészséges táplálkozásról cukorbeteg gyerekek óvodai csoportjaiban vagy iskolai osztályaiban medikusok és dietetikus hallgatók vezetésével, játékos formában.

A gyermekkori diabétesz vagy cukorbetegség a leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, mely egyre több és egyre fiatalabb korosztályt érint Magyarországon is. Az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyermekek száma az utóbbi 20 évben megháromszorozódott.

Óvodai foglalkozás

Fotó Dr. Pencz Bianka

A betegség felismerését követően a gyermekek, fiatalok élete egyik percről a másikra gyökeresen változik meg, náluk naponta többszöri inzulinbeadásra, vércukormérésre kerül sor, étkezését nagyon szigorú előírások határozzák meg. Mindezek olyan ismeretek, melyeket korábban a diabéteszessé váló gyermek és családja általában nem ismert, mégis egyik napról a másikra e szerint kell élniük. A gyermekek rendkívül rugalmasak, nagyon rövid időn belül elfogadják, elsajátítják és napi rutinként alkalmazzák az új életmódot, de mindezt meg kell értetniük és el kell fogadtatniuk szűkebb és tágabb környezetükkel is. Ehhez nyújtunk segítséget mind a szülőknek, mind pedig a gyermekeket fogadó intézményeknek a Szurikáta Foglalkozás keretében.

WP_20161108_11_07_02_Pro

A diabétesz gyermekek egészségi állapota, kezelési módja lehetővé teszi, hogy ugyanúgy járhassanak gyermekközösségbe, mint egészséges társaik, de ehhez szükségük van  társaik és pedagógusaik támogatására és arra, hogy a környezetük ismerje és elfogadja a diabétesszel kapcsolatos legalapvetőbb ismereteket. Ez nem mindig egyszerű feladat, mert az emberek általában a 2-es típusú vagy időskori cukorbetegséget ismerik és tévesztik össze a gyermekkorival. Ebből nagyon sok félreértés és probléma adódik, illetve makacsul tartják magukat a köztudatban olyan tévhitek (pl. cukorbeteg bármikor elveszítheti az eszméletét), melyek gátolják a gyermekek félelem nélküli visszafogadását régi közösségükbe.

WP_20161108_11_28_37_ProVeszprém Padányi 2 csoportkép

inzulin

A diabéteszessé váló kisgyermekek társai azzal szembesülnek, hogy egy kisgyerek élete hirtelen és alapjaiban változott meg, vele naponta többször történnek fájdalmas dolgok (szurit kap karjába, pocakjába vagy combjába, megszurkálják az ujját), nem ugyanazt eszi, mint ők, a felnőttek vele kapcsolatban számukra érthetetlen és riasztó dolgokról beszélnek. A diabéteszes gyermekek társai  nem tudnak, nem mernek vagy nincs kinek kérdéseket feltenniük a diabétesszel kapcsolatban és felmerül bennük is, ha társukkal ez történt, velük is megtörténhet. Válaszokat szeretnénk adni a gyermekekben megfogalmazódott, de ki nem mondott kérdésekre a játékos  ismeretnyújtást segítségül hívva.

20584840_mlA diabéteszes gyermekek, fiatalok egy nagyon szigorú, az egészséges táplálkozás alapjaira épülő étkezési elvet követnek. Ennek az  alapvető szabályaival jó, ha a nem diabéteszes gyerekek, fiatalok is megismerkednek, mert az ő életük és egészségük szempontjából sem közömbös, hogy hogyan étkeznek, mennyire tudatosan teszik ezt, illetve tudniuk kell, hogy mit igen és mit nem fogyaszthat diabéteszes társuk.

Ezért hívtuk életre a Szurikáta Foglalkozást, melynek keretében kisebb gyerekek játékos gyógyítás, a nagyobbak pedig rendhagyó környezetismeret, illetve biológia óra során ismerkedhetnek meg társuk betegségének jellemzőivel, okaival, kezelésének mikéntjével és az egészséges táplálkozás alapjaival. A foglalkozás ismereteit sok-sok szemléltetőeszköz, közöttük több egyedi, csak erre a problémakörre tervezett és megvalósított, speciális játszóeszköz teszi teljessé és a gyermekek számára befogadhatóvá.

Mindezzel szeretnénk érzékennyé tenni a diabéteszes gyermekek környezetében élőket a problémakör iránt, megkönnyíteni a diabéteszes gyerekek közösségi fogadását és oldani a kis társak félelmét.

2szines-vegleges-10432202_10202155698990781_1214481018_n
  1. Félévente max. 12 helyszínen tartunk INGYENES foglalkozást tartani, kimondottan azokban az osztályokban vagy óvodai csoportokban, ahol van diabéteszes gyerek.
  2. Az igényeket a jelentkezés sorrendjében,  az óvodák, iskolák fogadókészségének és az orvostanhallgatók, dietetikus hallgatók szabad idejének függvényében tudjuk kielégíteni. Olyan településen tudjuk vállalni a foglalkozást, ahol a foglalkozás megtartása, az oda- és a visszautazás  egy napon belül megoldható.
  3. Egy intézményben  egy napon max. 4  foglalkozást tudunk vállalni.
  4. A foglalkozásokat munkanapokon és délelőttönként tudjuk vállalni, előre megbeszélt időpontban.
  5. A foglalkozás időtartama: óvodásoknak 30 perc, iskolásoknak 45 perc
  6. Az óvodák, iskolák  és a szülők foglalkozás iránti igényét a szurikatafoglalkozas@gmail.com címen várjuk!
  7. Információ kérhető a 06 30 606 34 05 telefonszámon.
  8. Az orvostanhallgatók a foglalkozások megtartását önkéntes munkában végzik – az utazási költségük megtérítésén kívül –  semmiféle ellenszolgáltatásban nem részesülnek.
  9. Egyszerűen és közvetlenül juttathatod el a foglalkozás iránti igényedet a lejjebb található űrlap  segítségével hozzánk. (Az űrlapot a foglalkozások programvezető medikusának bemutatkozása után találjátok!) Görgess lejjebb!
  10. Medikus vagy dietetikus hallgató vagy? Csatlakoznál a foglalkozásvezető csapatunkhoz? Szívesen tartanál Te is foglalkozást? Akkor írj a szurikatafoglalkozas@gmail.com-ra. Még több infó és jelentkezési lehetőség itt>>>foglalkozásvezető

Ezt mondták a foglalkozásunkról

”  … ellátogatott hozzánk a Szurikáta Alapítvány, melynek nagyon örültünk, hiszen intézményünkben is fogadunk cukorbeteg gyermeket. A foglalkozás a gyerekeknek és a pedagógusoknak is adott új ismereteket…..A gyerekek annyira élvezték a játékot, hogy nehezen búcsúztak el az előadás helyszínétől. Szerzett tapasztalataikat későbbi játékukba, beszélgetéseinkbe is beépítették.”

Horváth Orsolya, óvodapedagógus

Budapest, XIII. ker., Ákombákom Óvoda

WP_20151113_09_27_31_ProWP_20151113_09_31_32_ProWP_20151113_09_41_13_Pro2
—————————————————————–

“Személy szerint engem lenyűgözött a lányok (szerk: foglalkozásvezető medikusok) elhivatottsága, gyermekszeretete, kedvessége, türelme és szakértelme. Az óvónők is csak pozitív véleményt mondtak. Még mi, felnőttek is tanultunk. A gyerekek tátott szájjal hallgatták a foglalkozást, melynek során figyelembe vették a gyerekek életkorát és  meglévő ismereteit. A játék, a játékosság végig érvényesült.”

Kutseráné Czigány Judit óvodavezető

 „Egy éve jár csoportunkba egy cukorbeteg kislány. Mindenkinek, de neki különösen nagy élményt jelentett, hogy játszhatott az inzulin adagolóval. Ő már saját magának méri a cukrát, így neki a “tollal” (inzulinadagoló pen) való játék okozott nagyobb örömöt. Kézről-kézre jártak a mérők, adagolók, hiszen a mindennapokban csupán külső szemlélői lehetnek ezeknek a folyamatoknak. Csoportunkban korábban is gyakori téma volt a szabad játék alatt a cukorbetegség. A gyerekek kezdettől fogva elfogadóak voltak. Abban biztosak vagyunk, hogy a témával kapcsolatos, gyerekekben felmerülő feszültséget Szuri Kata és Szuri Peti segítségével sikerült feloldani.”

 Katica csoport Óvó nénijei,  Mosolyvár Óvoda, Győr


Foglalkozásunk  a bécsi székhelyű,  társadalmi innovációs Sozial Marie Díj

2018. évi szakmai zsűri díjas és magyar közönségdíjas  projektje

ButtonsPrizeWinner2018

31899207_1069258309879458_1287650801866506240_o

buttonsaudienceaward2018-square-white

Foglalkozásunk elnyerte

az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének

NEKEM SZÓL! Egészségértés Díj 2017.

bronz fokozatú díját a betegszervezetek kategóriában.

image1


2020-ban a Szurikáta Foglalkozás bekerült az Edison100 projektek közé és elnyertük az Edisonplatform EDISON100  kezdeményezés Egészség kategóriájának fődíját.

Mi az Edison100? Az Edison100 listája kezdeményezéseket tartalmaz, amelyek ma Magyarországon innovatív, izgalmas módon fejlesztik az óvodás és általános iskolás korú gyerekeket és szüleiket az iskolai kereteken túl. Ezekben a szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek.


Programvezetőnk bemutatkozása

Téglásné Varga Csenge vagyok, a Szurikáta Foglalkozás programvezetője. Mindig is szerettem a gyermekekkel foglalkozni, segíteni másokon, ezért jelentkeztem az önkéntes pozícióra. A foglalkozások során sok hasznos információt tanítunk a gyermekeknek játékos formában, az érintett gyermek segítségével. Ő kerül a középpontba, elmesélheti társainak, miben más egy diabéteszes élete. A sok kérdés megválaszolásával megértik az okát és így könnyebben el is fogadják, ha társuk néha máshogy viselkedik, mint ők.

Amellett, hogy tanítunk, tanulhatunk is a gyermekektől. Bátorságukról és alkalmazkodóképességükről példát vehetünk. A jövőben háziorvosként szeretnék dolgozni, szeretném a megelőzésre és korai felismerésre helyezni a hangsúlyt. Ezt már a foglalkozásokon is gyakorolhatom, hiszen mindig felhívjuk a figyelmet a diabétesz négy fő tünetére, aminek ismeretében időben orvoshoz fordulhatnak az érintettek.


Hozzátok is ellátogasson Szuri Peti és Kata?
11011950_675836752522394_2201223730662958971_n
Ha szeretnétek, hogy a Ti óvodátokba vagy iskolátokba is ellátogasson a Szurikáta Foglalkozás, akkor jelezzétek nekünk részvételi szándékotokat a szurikatafoglalkozas@gmail.com-on vagy az alábbi űrlap kitöltésével.

[contact-form][contact-field label=”Név” type=”name” required=”1″][contact-field label=”E-mail cím” type=”email” required=”1″][contact-field label=”Telefonszám” type=”text” required=”1″][contact-field label=”Hol és hány gyermekcsoport vagy osztály számára kérnétek foglalkozásunkat?” type=”textarea” required=”1″][contact-field label=”Miért szeretnétek a foglalkozás megtartását?” type=”text”][/contact-form]

Szuri Peti és Kata ezentúl Budapest környékére a City Taxival utaznak!

Köszönjük szépen a City Taxi támogatását!

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője


Foglalkozásvezetőink bemutatkozása

Váczi Fruzsina vagyok, ötödéves orvostanhallgató, a Szurikáta Alapítvány önkéntese. Már egészen kicsi korom óta gyermekorvos szeretnék lenni, mindig is nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni. A diabéteszes gyerekek számára sokszor nagy félelmet és szorongást jelent, hogy mit gondolnak a társaik az ő betegségükről, és az azzal járó feladatokról. Reményeim szerint a foglalkozással elérhetjük, hogy mindenki megértse, hogy a vércukorszint megmérése, az inzulinpumpa viselése a diabéteszes gyerekeknek teljesen hétköznapi, mindennapos dolgok, és ezáltal ők nyugodtabban, félelmek nélkül mehessenek reggel az óvodába, iskolába. Emellett azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a közösség tagjai tisztában legyenek vele, hogy milyen esetleges tünetekre kell figyelni, mikor szóljanak feltétlenül egy felnőttnek. Ez nagy biztonságot nyújt a pedagógusnak és az aggódó szülőknek is. Remélem, hogy az alapítvánnyal még sok helyre eljuthatunk, amivel én amellett, hogy rengeteg tapasztalatot szerezhetek, egy kicsit talán hozzájárulhatok a diabéteszes gyermekek hatalmas fegyelmet és önuralmat igénylő életének könnyebbé tételéhez.


Korábbi programvezetőink:

Zavada Tina, a Szurikáta Foglalkozás 2017-2018-as tanévének programvezetője

Zavada Tina vagyok, hatodéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen. Már a tanulmányaim kezdetekor tudtam, hogy gyermekorvos szeretnék lenni és ez az elhatározásom azóta sem változott. Nagyon szeretem a gyerekeket, élvezem a velük való foglalkozást és hallgatóként is feladatomnak érzem, hogy a lehető legjobban segítsem, támogassam és tanítsam őket. Számomra ezeket a célokat segít megvalósítani a Szurikáta foglalkozás.

WP_20170413_12_42_19_Pro

Jó érzés látni, hogy egy-egy alkalom alatt mennyi információt tudunk átadni, még egészen kicsiknek is a saját nyelvükön, de amit még fontosabbnak érzek, hogy Szurikátáink segítségével milyen szemléletet tudunk kialakítani bennük.

Játékosan elmagyarázva nem csupán a diabéteszes gyermeknek, de a társaknak is segítünk megérteni, hogy mi történik kis barátjukkal. A kérdések megválaszolása segít legyőzni az ismeretlentől való természetes félelmet, megkönnyíti az elfogadást, a támogató közösség pedig elősegíti, hogy a gyermek könnyebben tudjon együtt élni ezzel az állapottal. Szeretnék segíteni abban, hogy ezek a gyermekek boldog, az orvosok utasításait betartó, felelősségteljes felnőttekké váljanak.


Sinka Dorina, a Szurikáta Foglalkozás 2016-2017-es tanévének programvezetője

13162299_1186616301350752_80451996_nSinka Dorina vagyok, a Szurikáta foglalkozás programvezetője, hatodéves hallgató a Semmelweis Egyetemen. Kiskoromban, amikor azon ábrándoztam, mit szeretnék csinálni, ha nagy leszek, egy napsütötte orvosi rendelőt képzeltem el, a falon tarkabarka gyerekrajzokkal. Akkor döntöttem el, hogy gyerekorvos szeretnék lenni, és már  6. éve ezért tanulok és ezért vagyok 2014 óta több,  beteg gyerekeket támogató alapítvány önkéntese is. Az önkéntesség nekem rengeteg örömet, barátot, szeretetet és motivációt adott és ad azóta is.

Miért a diabetológia?

Az egyetemen a gyermekgyógyászat mellett a másik kedvenc területem a belgyógyászat, ezen belül is a diabétesz kezdettől fogva nagyon közel állt hozzám. Ahogy egyre több szakmabeli orvos, én is úgy gondolom, hogy a diabéteszt betegség helyett inkább állapotként kell felfognunk, ami a mai eszközökkel és kellő odaadással nagyon jól menedzselhető.

WP_20160502_11_55_27_Pro (1)

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületében évek óta tartok egészségnevelő foglalkozásokat óvodásoknak, de mindezek közül a szurikáta-alkalmak a legkomplexebbek, egyszersmind ezekkel lehet játékos formában a lehető legtöbbet tanítani. Itt nemcsak konkrét ismereteket adunk át az ő nyelvünkön, hanem egészséges életmódra, valamint egymás segítésére elfogadásra is neveljük őket. És hogyha a diabétesz konkrét mechanizmusát nem is teljesen jegyzik meg, de ebből hazavisznek valamit, akkor már megérte.


Dr.  Dancs Kitti, a Szurikáta Foglalkozás 2015-2016-os tanévének programvezetője
Szurikáta diabFoglalkozás közben ...

Szurikáta diabFoglalkozás közben …

Az orvosi pálya mellett azután döntöttem, hogy fél évig egy agyvérzéssel született kislánynak voltam a babysittere, aki nagyon jól fejleszthető lett volna, ha megkapja a megfelelő egészségügyi ellátást. A gyerekek szeretet és anyukám 1-es típusú diabtész mellitus betegsége miatt elég egyértelmű volt, hogy a gyermek-diabetológia irányába orientálódom.

A Szurikáta Alapítvány munkájába, azért szerettem volna bekapcsolódni, mert a diabétesznél – vagy bármely krónikus betegségnél – nagyon fontos a betegség elfogadása, amelynek egy fontos lépése , hogy a cukorbeteg gyerekek ne legyenek megbélyegezve, kiközösítve a társaik által. Fontosnak tartottam, hogy a foglalkozások során a gyerekek megismerhessék, megérthessék a betegséget, játékos formában “kezelhessék”, csökkentve, ehhez a számukra ismeretlen állapothoz kapcsolt félelmeiket.

Nagy kihívás volt számomra, hogy a foglalkozáson részt vevő cukorbeteg kisgyerek érezze, hogy nincs egyedül a betegséggel, nem ő egyedül “más”, hanem ez egy sokakat érintő betegség, amiről lehet beszélni, ami nem szégyen.

Saját terveimben továbbra is fontos szerepet fog kapni a diabétesz, szeretnék gyermek-diabetológiára szakosodni és folytatni az edukációs programokat.

Budapest, 2016. május

Dancs Kitti

Ismerjük meg a tüneteket!

Ismerjük meg a tüneteket!

Szuri Peti mesél a diabéteszéről

Szuri Peti mesél a diabéteszéről

Melyik egészséges?

Melyik egészséges?

WP_20151113_10_41_42_Pro

—————————————————————————————————————————

Bui Phi Vanthu, akivel  elindítottuk a Szurikáta Foglalkozásokat 2015. tavaszán

Bhui van Thu

Bhui Phi Vanthu

Az orvosi pálya választásom mellett a biológia-kémia iránti szeretet és az embereken való segítségnyújtás szólt. A gyermek-diabetológiában a krónikus betegkezelés “tetszett meg”, hiszen a gyermekeket felnőtté válásukig követhetem, mindemellett az egyéni inzulinbeállítást egy igazi kihívásnak, szinte már művészetnek tartom.

A Szurikáta Foglalkozást azért indítottuk el, hogy a frissen diagnosztizált diabetes gyermekeknek segítsük az óvodai-iskolai beilleszkedésüket, hiszen már így is nagy kihívás a “betegségüket” feldolgozni, de ebben sokat segíthetnek a társaik. Célul tűztük ki, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tévhiteket eloszlassuk, illetve segítsük a diabéteszes gyermekek alkalmazkodását az új életformához. Emellett az egészségtudatos táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetünk a foglalkozásokon, mivel fontosnak tartom, hogy a gyermekek már kiskorukban figyeljenek a megfelelő életmódra. Szeretném, ha ez a program eljutna minél több diabéteszes gyermek óvodájába és iskolájába.

p1170396

dscn1743A foglalkozások tematikájának kidolgozásában próbáltam mindkét témakört egyszerűen és érthetően felvázolni. A sok szemléltetőeszköz (vércukormérő, inzulin adagoló pen és pumpa, játék hasnyálmirigyek) és a Szurikáták, Szuri Peti és Kata segítik a diabétesz bemutatását.

wp_20160502_09_22_31_pro

Bhui Phi Vanthu  és Kitty foglalkozás közben, és aki segít nekik, Szuri Peti

Tavaly közel 30 medikust képeztünk ki a foglalkozások megtartására Tóth-Heyn Péter (I.sz Gyermekklinika diabetológusa) közreműködésével. Bízom abban, hogy ez a létszám bővülni fog, ha a foglalkozásokra még több igény lesz a jövőben.

Szeretnék köszönetet mondani Dancs Kittynek, aki átvette a foglalkozások szervezését, magasabb szintre emelte azok minőségét. Remélem, hogy a következő utód is ugyanilyen lelkes és lelkiismeretes lesz!

Budapest, 2016. nyara

Bhui Phi Vanthu

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!