Az 1-es típusú vagy gyermekkori cukorbetegség nem várhat másnapig!

Megérkezett a koronavírusjárvány 4. hulláma, mindenki a koronás tünetekre koncentrál, mindenki kétszer is meggondolja, hogy mikor megy el személyesen az orvosi rendelőbe, hogy csökkentse az egészségügy leterheltségét, illetve, hogy gyermekét ne tegye ki fölösleges fertőzési lehetőségnek, de ha szülőként vagy pedagógusként az alábbi tüneteket tapasztaljátok gyermeketeknél, akkor még AZNAP, de legkésőbb másnap hívjátok fel a házi gyermekorvost vagy az ügyeletes orvost, mondjátok el a tüneteket és azt, hogy gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegségre gyanakodtok! A pedagógusokat pedig arra kérjük, hogy hívják fel a szülők figyelmét a sürgős orvoshoz fordulás szükségességére, ha a lenti tünetegyüttesre lesznek figyelmesek tanítványuknál vagy óvodásuknál.

Hivatkozzatok az oldalunkon található információkra!

 1. “Ártalmatlannak” tűnő tünetek

Jól tudjuk, hogy az, hogy egy gyerek sokat kezd inni és sokat kezd pisilni, nem tűnik olyan ijesztőnek, mintha magas láza lenne, fájna vagy vérezne valamije, ennek ellenére vegyétek komolyan ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket és ne habozzatok felhívni még aznap a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost!

 • Nagyon sokat KEZD inni az iskolás, óvodás gyermeketek, napi akár 3-4 liternyi folyadékot.  A pici babátok, aki már egyre kevesebbet szopizott, most újra, sokszor és erőszakosan követeli a szopizást vagy a szokottnál jóval nagyobb, háromszor-négyszer annyi tápszert, teát iszik meg.
 • Állandóan WC-re jár, éjjel is felkel pisilni a gyermeketek. A szobatiszta gyermeketek vagy akár felsős-gimisetek egy-egy alkalommal reggelre bepisil vagy napközben elcsöppen a vizelete. A babátok pelenkája elnehezül, túlcsordul, az autósülést, kiságyat eláztatja és akár dupla annyi pelenkát kell napközben is cserélnetek annak ellenére, hogy ugyanazt a típusú pelenkát használjátok.
 • Farkasétvágya lesz a gyereknek, mégis fogyni kezd, akár 2-3 ruhaméretet is egy-két hét alatt.
 • Az addig energikus gyereketek enerválttá válik, gyenge, nem bírja a fizikai aktivitást, elfekszik, elalszik tőle szokatlan napszakban is.  Pici babátok nagyon aluszékonnyá és szokatlanul csendessé válik, szinte egész nap csak bóbiskol, alszik.

2. Cukorbetegség: nem mindegy, hogy 1-es típusú, gyermekkori vagy 2-es típusú, felnőttkori

 • A gyermekkori vagy 1-es típusú diabétesz/cukorbetegség  nem azonos a felnőttek túlzott szénhidrát-fogyasztása, túlsúlya és mozgásszegény életmódja miatt idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegségével.
 • Teljesen átlagos testalkatú, egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló gyerekeknél is kialakulhat, mert nincs összefüggésben az életmóddal. Akkor is diabéteszessé válhat egy gyerek, ha a családban, a közeli rokonságban senki sem érintett.
 • Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, a szervezet védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

3. Kell-e vércukrot vagy vizeletcukrot mérni otthon a cukorbetegség gyanújához?

Ha gyermeketek ivással, pisiléssel kapcsolatos szokásai egyik napról a másikra jelentősen megváltoznak és

van rá lehetőségetek,

 • mérjetek  ujjbegyes vércukormérővel  vércukorszintet a reggeli első étkezés előtt vagy bármelyik étkezés után 1,5-2,0 órával vagy
 • nézzetek vizeletcukor értéket vizelettesztcsíkkal a nap bármely időszakában.

(Vércukor- és a vizeletcukor méréshez praktikus tanácsokat találtok a bejegyzés végén.)

A tünetek együttes megjelenése

– minden vércukormérés vagy vizeletcukor vizsgálat nélkül is –

gyermekkori diabéteszre utalhat,

ezért HÍVJÁTOK FEL HÁZI GYERMEKORVOSOTOKAT vagy az ÜGYELETES ORVOST akkor is,

ha nincs módotokban MÉRNI!

4. A súlyos tünetek

Figyeljétek gyermeketeket, mert a plakáton látható enyhe tüneteket csecsemőknél, kisbabáknál, óvodás gyerekeknél 1-2 héten belül, iskolásoknál 1 hónapon belül súlyos tünetek követik:

 • hasi fájdalom
 • hányás
 • gyakori, mély légvétel (Kussmaul-légzés)
 • kiszáradás
 • zavartság
 • kóma

5. Miért kell ennyire gyorsan orvoshoz fordulni? 

Sajnos, az 1-es típusú vagy gyermekkori diabétesz/cukorbetegség azonnali kórházi kezelés nélkül végzetes lehet, ezért ne késlekedjetek a házi gyermekorvosotok vagy hétvégén az ügyeletes orvos felhívásával!

Ne feledjétek, a gyerekek cukorbetegsége, az 1-es típusú diabétesz nem várhat másnapig!

6. További Információk

 • Kérdésetek van? Bizonytalanok vagyok, mit tegyetek?
 • Lépjetek kapcsolatba velünk!

Hívjatok minket!  Mob: 06 30 6063405

Írjatok nekünk! E-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője és egy súlyos állapotban diagnosztizált 1-es típusú diabéteszes kislány anyukája

Dr. Tóth-Heyn Péter az SE 1. számú Bókay Gyermekklinika igazgatóhelyettese, gyermekdiabetológus

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, gyermekdiabetológus

2020.04.20.

Vércukorméréshez, vizeletcukor vizsgálathoz praktikus tanácsokért és a “Jó tudni!” információkért görgess lejjebb!


Még több információért és bankkártyás havi rendszeres vagy egyszeri adományozásért katt ide>>>ÉRDEKLŐDÖM


Vércukormérés – vércukorértékek

Vércukormérés ideje: a reggeli étkezés előtt vagy bármely étkezés után 1,5-2 órával

Vércukormérés módja

 • eszköze: ujjbegyes vércukormérő (pl. Dcont vércukormérő készülék, Accu-chek vércukormérő),
 • az otthoni használatra szánt vércukormérő készülék bármelyik patikában orvosi vény nélkül beszerezhető
 • a kezet a vércukormérés előtt alaposan meg kell mosni szappannal

Magas vércukorértéknek számít és gyermekkori cukorbetegségre utalhat

 • reggeli étkezés előtti 6 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték és a tünetek (sokat iszik, sokat pisil)
 • étkezés után 1-1,5 órával mért 10 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték
 • a vércukormérő kijelzőjén a “HI” nagyon magas – a vércukormérő készülék mérési tartományánál magasabb – értéket jelez (33 mmol/l fölötti) , ekkor mossátok meg  szappannal alaposan gyermeketek kezét és ismételjék meg a mérést, ha a jelzés ugyanaz, AZONNAL hívjátok fel a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost

Normál vércukorértékek egészséges gyerekeknél

 • Éhomi vércukorérték: 3,6-6,0 mmol/l
 • Étkezés utáni normál vércukorérték 7,0 mmol/l értéknél kisebb, mérni az étkezést követő 1,5-2 órával kell!

Vizeletcukor vizsgálata 

Vizeletcukor mérés ideje: A mérés a nap folyamán bármikor elvégezhető, és ismételhető. Nem szükséges reggeli első vizelet hozzá.

Vizeletcukor megállapításának módja:

 • A tesztcsík patikában recept nélkül kapható. Olyan tesztet érdemes vásárolni, ami a vizeletből csak cukrot és acetont határoz meg. Nincs szükség és jóval olcsóbb, mint a 10-12 paramétert meghatározó testcsík.
 • A mintavételi edény egy bili, kimosott befőttesüveg vagy műanyagpohár is lehet. A méréshez legjobb, ha át tudjuk önteni a vizeletet egy hosszú, keskeny csőbe (kémcsőbe). Ilyenkor kis mennyiségű vizelet is elegendő a méréshez és a vizelet egyenletesen hozzá tud érni a reagens csíkhoz. A mérés kivitelezéséhez mindenképpen el kell olvasni a tesztcsík használati útmutatóját.
 • Mártsuk be a tesztcsíkot a vizeletbe és nedvesítsük át a reagenst tartalmazó párnát. Vegyük ki a tesztcsíkot és vízszintesen tartva egy papír zsebkendőre fektessük rá, mert ez felszívja a feleslegben lévő és lefolyó vizeletet a tesztcsíkról, vagy óvatosan rázzuk le a felesleges vizeletet a csíkról.  Az eredmény kiértékeléséhez általában 1 perc eltelte után a tesztcsík dobozán levő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

Vizelet cukortartalma: ha a tesztcsík elszíneződése azt jelzi, hogy van cukor a vizeletben, azonnal hívjátok a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost.


Jó tudni!

 • Minden házi gyermekorvosi és ügyeletes orvosi rendelő kötelező felszerelése a vércukormérő készülék és a vizelettesztcsík!
 • Ha a koronavírusos időszakban orvosotok ragaszkodik ahhoz, hogy azonnali mérésre kerüljön sor és/vagy otthon nincs se vércukormérőtök, se vizeletcukormérő tesztcsíkotok, akkor – a személyes kontaktus elkerülése végett – javasolt, hogy vizeletet vigyetek az orvosotok számára a gyereketek nevével és a telefonszámotokkal ellátva.
 • Nem azonnali mérés, hanem több napot igénybe vevő laborvizsgálat kérése esetén főleg a kisebb, bölcsis, ovis korú gyerekek állapota nagyon gyorsan romolhat az eredmény megszületéséig, ezért inkább ragaszkodjatok az azonnali eredményt adó vércukor-méréshez vagy vizeletcukor vizsgálathoz, illetve a megfelelő kórházba történő sürgős beutaláshoz. Itt találjátok a Gyermekdiabétesz Centrumokat működtető kórházakat>>>GYERMEKDIABÉTESZ CENTRUMOK
 • Az alábbi tünetek együttes fennállása (rengeteget iszik, folyamatosan WC-re jár, esetleg bepisil, hirtelen lefogy és fáradt) esetén  szinte 100%, hogy a gyermeknek 1-es típusú cukorbetegsége van és azonnal kórházba kell mennie akkor is, ha se vércukrot, se vizeletcukrot nem tudnak mérni neki bármilyen okból!
 • Ne késlekedjenek és legyenek határozottak!

Még ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnotok az 1-es típusú vagy gyermekkori cukorbetegségről

Emma története

Nemtörődöm, felelőtlen szülők!?

Megelőzhető-e az 1-es típusú diabétesz?

Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának okai és szakaszai

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!