A kép csak illusztráció.

Dóri talpraesett, higgadt anyuka, aki szívesen válaszol, de csak akkor, ha kérdezem. Szerencsére, nem önti rám – a frissen diagnosztizált gyerek anyukájára – az összes okosságot, amit ő már tud és gondol a diabéteszről, de kérdéseimre tapintattal és őszintén válaszol.

  • Nem, még egyetlen gyerek sem gyógyult meg az 1-es típusú diabéteszből.
  • Nem, sajnos nincs más, kíméletesebb gyógymód, muszáj szúrni, naponta sokszor.
  • Nem, nem ehet ezentúl két étkezés között még egy almát sem!

Ezek után már egyre kevesebbet akarok tudni a cukorbetegségről és bele se merek gondolni, milyen megpróbáltatásokra kell még számítanom. De akad egy kis reménysugár amibe jó erősen belekapaszkodom: Tudom, hogy Bendegúz, Dóri kisfia óvodás, tehát a diabétesze ellenére járhat oviba. Fellélegzem, végre egy terület, ahol megnyugtató választ kaphatok.

  • És mi van az ovival? – kérdezem magabiztosan.
  • Szerencsére találtunk egy csepeli óvodát, ahol Marika néni vállalta Bendegúzt.

Szerencsére?”, „Találtunk?”, „Vállalta?” Csak hallgatok és ezek szavak visszhangoznak a fejemben. Dóri – mintha olvasna a gondolataimban –  csendesen még hozzáteszi:

– Ezentúl ki vagyunk szolgáltatva mások jóindulatának…. 

Ebből, a “mások jóindulatának való kiszolgáltatottságból” nemsokára alapos leckét is kapok.

  • Anyuka, nem gondolt arra, hogy Juditnak speciális óvodát keressen?- kérdezi tőlem nyájasan kislányom óvodájának vezetője.

Nem, egyáltalán nem gondoltam, mert nincs rá szüksége, mint annak a jó néhány diabéteszes gyermeknek sem, akiktől hasonló mondatok kíséretében búcsúzik egykori intézménye.

Nekem akkor senki sem tud határozottan és egyértelműen válaszolni arra, hogy

  • Valóban olyan feltételeket szabhat egy óvodavezető, amit a kénye-kedve diktál?
  • Valóban megtehetik a kislányommal, hogy kirakják az ovijából?
  • Valóban nem tehetünk semmit a törvénytelen és a gyermek jogos érdekeivel teljesen ellentétes intézményi döntés ellen?

Végigjártuk a jogi utat. Nem mondom, hogy nem haltunk kicsit bele, de megérte, mert ma már tudom a választ és tudok segíteni is a Szurikáta Alapítvánnyal a hátam mögött. Igazi sikertörténetekről tudok beszámolni a szülő-alapítvány közös és kitartó ügyintézésének köszönhetően:

Anikó vissza szeretne menni a munkahelyére, de sajnos akadályokba ütközik, mert kislánya, Regina déli inzulinbeadását egyetlen óvó néni sem vállalja. Pumpára váltanak, hogy a szúrástól való félelmet kiküszöböljék, de a gépecske még a tűnél is nagyobb riadalmat kelt. Ekkor kezdtünk együtt dolgozni (levél, telefon, oktatás felajánlása, levél, telefon, stb.) és majdnem egy évbe telik, de sikerül, mert egyszer csak ez az üzenet érkezik az anyukától: „Regina mellé felvettek egy ápolót, aki ott van vele az oviban egész nap és kezeli a pumpáját. Nem volt tapasztalata, de lelkiismeretesen, ügyesen megtanulta.” Így a tiszántúli diabéteszes kislány teljes napos ovis lehet és a nyári szabadságolási időszakban is megoldják az óvodai ellátását.

A sikertörténetek úgy születnek, hogy naponta megküzdünk érte, hogy nem adjuk fel és mindig ott állunk, az év 365 napján segítségnyújtásra készen az óvodai, iskolai gondokkal küzdő szülők mögött. Egyértelművé tesszük, hogy ők nincsenek egyedül, mert mi  mögöttük állunk és nem fogunk elfáradni, nem fogjuk feladni … De ott állni csak akkor tudunk, ha a Szurikáta Alapítvány mögöttünk pedig ott állnak azok, akiknek ugyanúgy a szívügyük, hogy gyerekeink jövője ne legyen kiszolgáltatva senki jó- vagy kevésbé jóindulatának…

Ezért kérem, hogy legyél a Szurikáta Alapítvány rendszeres támogatója havi 1000 Ft vagy 2000 Ft-tal, hogy minden nap mögöttetek állhassunk!

Együtt tudunk tenni a gyerekeinkért!

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője

  •  Támogass online, egyszerűen, kényelmesen, csupán a bankkártyád segítségével! Az OTP biztonságos fizető rendszerén keresztül csak pár kattintás, és máris eljut hozzánk rendszeres adományod ! Ezt a rendszert itt érheted el >>>

Ha nincs bankkártyád, de rendszeresen szeretnél utalni nekünk, akkor ezekre az adatokra lesz szükséged: 

A Szurikáta Alapítvány bankszámlaszáma:

OTP Bank 11710088-20002963-00000000

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!