Nagy Teréz Nikolett vagyok. Férjemmel két kisfiút nevelünk szeretetben, finom étkekkel gyarapítjuk őket, és emellett igyekszünk a lelküket is etetni.
Nálunk mindenkinek van valami diétája rajtam kívül, sajnos Janónak (idősebbik kisfiúnk, aki most lesz 7 éves), duplán is kijutott: ő 2010 óta 1-es típusú diabéteszes, és 2013-ban a lisztérzékenység is beigazolódott nála, rá félévre derült fény, hogy a kisebbik kisfiúnk is coeliákiás.
Férjem laktózérzékeny, és már önmagában a diabétesz felforgatta az életünk és a konyhánkat is, hát még a sorban kiderülő mindenféle. Férjem programozó, így valami olyasmit keresett, ami megkönnyíthetné a számolgatást, írogatást a főzés terén. Így született meg ez az ABRAKAHASBA oldal.
Íme egy igazi finomság gyerekeknek: Gluténmentes szilvásgombóc

Gluténmentes szilvásgombóc az ABRAKaHASBAntól
HOZZÁVALÓK
1000 g (100 dkg) szilva
10 g fruktóz vagy folyékony édesítőszer
3 g fahéj
850 g (85 dkg) krumpli
1 db tojás
300 g (30 dkg) mantler laktózmentes liszt
1 g só
150 g (15 dkg) sváb gluténmentes zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉSE
A krumplit enyhén sós vízben, megmosva, héjában megfőzzük.
Közben egy másik edényben a zsemlemorzsát az olajon gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
A megfőtt krumpli vizét leöntjük, a krumplikat meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál olajat és annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjunk.
Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet forrni.
Ameddig a víz melegszik, készítsük elő a szilvatölteléket: Mossuk meg és magozzuk ki a szilvát, a magok helyére pedig fahéjas/édesítőszeres fahéj kerüljön.
A krumplis tésztából ping pong labda nagyságú golyókat készítsünk, azt kissé lapítsuk ki, egy kis mélyedést formázzunk és tegyük bele a szilvát. A szilvával együtt újra formázzuk gombóccá.
Ha már elkészültünk 3-4 gombóccal, akkor azokat a már forrásban lévő vízbe rakjuk bele és közben folyamatosan készítsük el a többi gombócot. Egy-egy gombóc akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére, akkor óvatosan emeljük ki egy lyukacsos kiszedőkanál segítségével és a mozsába forgassuk bele.
A recept szerinti alapanyag felhasználásával 20-23 db gombóc készíthető.
100 g szilvásgombóc 28,3 g szénhidrátot tartalmaz.
1 gombóc szénhidráttartalma 28-33 g között alakul a gombócok számától függően.
A recept olyan egyszerű, hogy gyerekekkel együtt készíteni is jó mulatság!
Jó étvágyat kívánunk!
Ócsa, 2015. augusztus
Nagy Teréz Nikolett és az ABRAK A HASBA.hu
———————————————————————–
Támogatsd Te is Libri 200 Ft-os adományjegy vásárlásával az 1-es típusú diabétesz korai felismerését a kép alatti szövegre vagy a kék szavakra kattintva:
(Libri törzsvásárlók törzsvásárlói pontjaikért is tudnak adományjegyet igényelni. )
Íme kampányaink, amihez a fenti támogatásotokat kérjük:

Kampány az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért és a DKA megelőzéséért

Kampány az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért és a DKA megelőzéért
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!