Csatlakozz a Szurikáta Alapítvány Nem vagytok egyedül! országos kórházlátogató programhoz!

Országos lesz a Szurikáta Alapítvány Bókay Gyerekklinikán 6 éve sikeresen folyó programja: Nem vagytok egyedül! Segíts te is a diabéteszes gyerekek családjának a kórházi ágy mellett, hogy senki se legyen egyedül a friss diabétesz diagnózisának terhével!

A Szurikáta Alapítvány hatodik éve keresi fel a frissen diagnosztizált diabéteszes gyermekek szüleit a Bókay Gyermekklinikán, hogy az orvosi, dietetikai képzés mellett a mindennapi teendőkben is támogassák a családokat. A látogatói programot szeretnék országosan, minden diabéteszcentrumban megvalósítani, ehhez keresnek most önkéntes segítőket.

A másik szülő a hiteles

A család számára az egészségügyi ellátó személyzet – legjobb képzettsége és emberi kvalitásai mellett is – a rossz hír hozója. (…) Számos betegtől hallottam vissza, hogy az első napok mélypontján milyen fontos segítséget jelentett a sorstársi beszélgetés. Számunkra, orvosok és szakápolók számára is világossá vált, hogy az otthoni és közösségi diabéteszellátás ezer nehézségéről nem mi tudunk hitelesen beszélni” – foglalta össze dr. Tóth-Heyn Péter, a Bókay Gyermekklinika osztályvetője a Nem vagytok egyedül! látogatói program fontosságát.

A Szurikáta Alapítvány önkéntesei 2015 óta heti rendszerességgel járnak be a SOTE I. sz. Gyermekklinika diabetológiai osztályára a frissen diagnosztizált gyermekek szüleihez, hogy a kezdeti nehéz időszakban sorstárs szülőkként megnyugtassák és bátorítsák őket.

Beszélgetni, beszélgetni

A betegségről korábban ismeretekkel nem rendelkező szülők a szakmai alapok, a dietetikai képzés mellett így egy gyakorló szülőtől is kapnak információt arról, hogy mire készüljenek, hogyan lehet a cukorbetegséggel a mindennapokban együtt élni. Beszélgetnek a lelki feldolgozás folyamatáról, és arról, hogy az óvodában, iskolában, a családi életben milyen változásokat fog hozni a diabétesz, illetve minden olyan kérdésről, ami a szülőkben felmerül. A beszélgetésen túl a gyermekeknek is kedveskedik az alapítvány olyan ajándékkal, ami segít azonosulni a betegséggel. Ez jelenleg a Deliága – Lovász: Újratervezés című megküzdést segítő könyv, egy t1Diabetes feliratú, biztonságot adó karkötő, valamint egy hipós táskaként is használható szurikátás tesizsák.

Mindenütt az országban

A Szurikáta Alapítvány szeretné az egész országra kiterjeszteni a látogatásokat, ehhez a civil szolgálathoz keres most olyan szülőtársakat, akik már túl vannak a gyászfolyamaton, legalább egyéves gyakorlatuk van a diabéteszes élet menedzselésében, és legalább egy évig vállalni tudják, hogy bejárnak a diabéteszcentrumuk frissen diagnosztizált gyermekeinek családjához. Az önkéntes munkát természetesen megelőzi egy képzés, amely felkészíti a jelentkezőket a feladatra.

Fontos kritérium, hogy a jelentkező szülő az adott diabéteszcentrum egészségügyi elveit magáénak vallja, az intézmény által támasztott feltételeket, előírásokat teljesítse. A Szurikáta Alapítvány felhívására jelentkezhet akár olyan szülő is, aki már valamelyik civil szervezet tevékenységében részt vesz, de látogatásokat szívesen vállalna. A diabéteszcentrumok vezetőit pedig arra bíztatja, hogy ők is javasoljanak az alapítvány számára vagy kérjenek fel általuk alkalmasnak tartott szülőket a Szurikáta Alapítvány programjában való aktív bekapcsolódásra. Eddig hat segítőkész szülő vállalta, hogy részt vesz a programban, és várjuk a további jelentkezőket az alábbi űrlap kitöltésével.

Tóbiás Lilla

a Szurikáta Alapítvány önkéntese

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!