8 éves a fiam, 2 éve diagnosztizálták a diabéteszét. A háziorvos szűrte ki a tipikus tünetek (sokat ivott, sokat járt pisilni, fogyott) alapján. Bő egy éve, hogy kiköltöztünk Angliába. Az igazság az, hogy kalandvágyból, mert meg szerettük volna nézni milyen az élet a “nagy” nyugaton.

Repülés és a diabétesz eszközei

A repülőútra vittünk egy igazolást a magyarországi orvosunktól a diabétesszel kapcsolatos eszközökről, az igazolás tartalmazta az összes gyógyszert és segédeszközt, amik nálunk voltak. Senki nem kérte  a kis hűtőtáskát, amiben magukkal vittük, nem firtatták, mi van benne, de ahogy hallottam ez esetenként változó. A lényeg, ha hivatalos orvosi papírokkal rendelkezik az ember,  akkor nem okoz problémát az utazáskor, hogy pen, ujjbegyszúró van nála.

Iskolakezdés külföldön, diabosan – gond nélkül

Az első kellemes meglepetés az iskolában ért bennünket, mivel a bemutatkozás, ismerkedés időszakában nem értették, hogy miért hangsúlyozom többször is, hogy a kisfiam diabéteszes. Majd megnyugtattak, hogy nem lesz gond a kezeléssel kapcsolatban, mert erre külön személyzet áll rendelkezésre minden évfolyamban. Ők az osztályasszisztensek, akik a segítségre szoruló gyerekeket támogatják. Legyen szó ételallergiáról, diabéteszről, epilepsziáról vagy tanulási nehézségekről.

A beilleszkedéssel nem volt gondja a fiamnak, nagyon befogadóak és elfogadóak voltak a gyerekek az osztályban. Sosem éreztük hátrányát eddig annak, hogy  külföldről jöttünk.

Diabétesz ellátása – „angolosan”

16 éves kor alatt minden ellátás,  gyógyszer  és segédeszköz ingyenes. Megérkezésünk utáni 2. hónapban, meglátogatott a diabéteszes nővér bennünket, megnézte, milyen inzulint használunk, a cukormérőt, a lándzsát és a tűt. Az Actrapid inzulint azonnal javasolta, hogy cseréljük le Novorapidra (elmondása szerint a 20 éves pályafutása alatt egy betege nem volt, aki Actrapidot használt volna), majd adott új lándzsát, cukormérőt és kisebb tűket.

3 havonta járunk ellenőrzésre, ahogy ezt Magyarországon is tettük. Az elején próbáltam szigorú szabályokat kicsikarni az orvosunkból, hogy mennyi szénhidrátot ehet naponta, mennyinek kellene lennie a súlyának, milyen diabetikus dolgokat ehet. Egy idő után feladtam, mivel a válasz az volt, amig az eredmények és a súlya megfelelő nem fognak adni szabályokat, csináljuk ahogy eddig. Amikor ellenőrzésen vagyunk, lehetőség van a dietetikussal is beszélni.

24 órás telefonos orvosi szolgálat van a kórházban, ha valami probléma lenne és azonnali segítségre lenne szükség. A diabéteszes nővéreket napközben tudjuk hívni, ha elfoglaltak visszahívnak.

Diabos hétköznapok

Angliában elvétve lehet csak diabetikus élelmiszereket vásárolni. A Xilitet még csak-csak ismerik, de Eritritről nem is hallottak. Így ugyanazt vesszük, amit magunknak és ugyanazt főzzük. Az is tény, hogy a cukros tea és hasonló ételek-italok nem szerepelnek a családi menüben.

Mivel az időjárás és a hőmérséklet kiegyenlítettebb, ami köszönhető az óceáni éghajlatnak, a megmagyarázhatatlan cukorértékek lényegesen megritkultak. Az is igaz, hogy az új inzulin is sokkal jobb és persze mi is az idő múlásával egyre tapasztaltabbak  vagyunk a diabétesz kezelésében.

Egy kis sport…

Mivel itt a világ legtermészetesebb dolga, ha diabétesszel él (vagy akármilyen más egyéb nehézséggel küzd) egy ember, így soha semmilyen hátrányt nem jelentett számunkra. Kisfiam úszni járt, ahol  szintén nem értették az aggodalmamat, hiszen folyamatos egészségügyi szolgálat van, így nem ragaszkodnak ahhoz, hogy ott maradjak. A teniszedző sem ijedt meg mikor mondtam mi a helyzet. Egy családot ismerünk akiknek diabéteszes a hasonló korú fiúk. Diabéteszes klub is van gyerekeknek, de nem éreztük eddig szükségét, hogy elmenjünk. Szerencsére ugyanolyan teljes életet él, mint a hasonló korú társai. Legyen szó iskoláról, sportolásról, vagy szórakozásról.

Röviden ennyi a mi történetünk…

Anglia, 2014.
Göncz Tímea

Érdekesség

Theresa May, Egyesült Királyság miniszterelnök-jelöltje is 1-es típusú diabéteszes. A BREXIT miatt távozó David Cameron egyik lehetséges utódjaként emlegeti a brit sajtó Therese May-t, a jelenlegi belügyminisztert.

Korábban különleges cipőivel, 2012-ben, 56 évesen diagnosztizált és nyíltan felvállalt 1-es típusú diabéteszével hívta fel a figyelmet magára és a diabéteszre. Tünetei között a fogyásra lett figyelmes, valamint a sok folyadék fogyasztására és a gyakori vizelés is feltűnt számára. A tünetek alapján felmerült benne az 1-es típusú diabétesz lehetősége, de életkora miatt lehetetlennek gondolta…

Kiemelt figyelmet fordít belügyminiszterként arra, hogy a diabéteszes gyerekek az oktatási, nevelési intézményekben a megfelelő ellátásban és figyelemben részesüljenek. Nem is teszi rosszul a dolgát, ahogy Göncz Tímeáék fenti történetéből ki is derült.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!