diab diéta a la Panka

                                                                 Íz. Élmény.Harmónia.

Magamról

2008. májusa óta brillírozok a konyhában diétás szakácsként IS.
Szeretek kísérletezni, új dolgokat kipróbálni.
12 éve arra törekszem, hogy se a leánygyermeknek, se a családnak ne a lemondásokról szóljon az étkezés.
Nem mondom, hogy mindig, minden elsőre pont olyan lett, amilyennek terveztem, de a kísérleti időszakban még volt kutyánk, aki válogatás nélkül, mindent IS megevett.
Hiszem, hogy a diétás konyhában nincs lehetetlen (max. elsőre ehetetlen… 😜)
Senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy a diabosoknak készült ételek, nem, hogy ugyanolyan finomak, mint cukros, lisztes társaik, hanem sok esetben sokkal finomabbak. De attól még ez így van!

Sokan, sokszor, sokfélét ettek nálunk az elmúlt évtizedben (természetesen a vendégeknek sem főzök külön, aki itt eszik, az diétás menüt kap, amit nem tudnak, az nem fáj alapon), de még sose volt semmire panasz.
Főzni, – csak úgy, mint mosni, vasalni, takarítani, mosogatni… – alapjában véve értelmetlen dolog. 😉
Dolgozik vele órákig az ember, hogy aztán 20 perc alatt az egészet felfalja a család… (és a mindeközben felhalmozott mosatlan edényről már ne is beszéljünk…)
DE…
Beülhetnénk bárhová reggelizni, ebédelni, vacsorázni, kiszolgálhatnak, körbe ugrálhatnak, és elfelejthetném a mosogatást, mégis az érzés, amikor nézem, hogy tűnik el a főztöm a tányérról, és a gyerekeim azt mondják, hogy Anya, senki nem tud úgy főzni, mint Te… az az érzés MEGFIZETHETETLEN!

Ezentúl hetente találkozhattok velem, és egy egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető, a diab diétába beilleszthető receptemmel itt az oldalon.

Nem vagyok dietetikus!
A 12 év alatt – nekünk bevált – recepteket osztom meg veletek. De a leírt összetevők nem képezik a szentírás részét, variáljátok, kedvetek szerint, vigyétek bele a saját kreativitásotokat! 😉

A receptek nem csak diabosoknak szólnak, hanem mindazoknak, akik szeretnének egészségesebb alapanyagokból, finomat enni.

2020. május 2.

Gódor Panka, vagyis a la Panka

 Ezeket találod a la Panka kínálatában. Görgess lejjebb!

  • Királyi reggeli – Granola
  • Raffaello a la Panka
  • Babgulyás és gofri – férj a konyhában
  • Kókuszgolyó variációk – nem csak Anyák Napjára

Még több információt és bankkártyás havi rendszeres vagy egyszeri adományozásért katt ide>>>ÉRDEKLŐDÖM


Reggelizz úgy, mint egy király…

Van benne igazság, már, ha a mondás nem a reggeli mennyiségére, hanem a minőségére utal.

Miért fontos a reggeli?

…azért, mert a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli,

…azért, mert a fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiát a szervezetednek már ébredés után biztosítanod kell,

… és azért is, hogy ébredés után NE LEGYÉL SÁRKÁNY!!! 😊

A reggeli beindítja az anyagcserét, és egész nap gyorsítja is azt! Szóval, az, hogy diétázol, fogyókúrázol nem ok arra, hogy ne reggelizz!

Persze az, hogy reggelizni kell nem indok arra, hogy ébredés után betolj egy lekváros buktát, vagy egy tál csupacsokis gabonapelyhet, mert nem mindegy, hogy mit reggelizünk.

Ha gyorsan felszívódó szénhidrát tartalmú reggelivel indítod a napodat (fehér lisztből készült pékáruk, péksütemény, keksz, gabonapehely, stb…), hirtelen megemelkedik a vércukorszinted. De amilyen hirtelen megemelkedett, éppúgy le is esik, és 2 óra múlva rád tör a „megtudnékenniegylovat” érzés.

Ha reggeli nélkül indítod a napod, még mielőtt megemelkedhetne a vércukorszinted, pont ilyen hirtelen zuhan majd le, ennek eredménye pedig szintén a farkaséhség lesz (és már lehet is választani, hogy lovat vagy farkast kérsz ebédre 😀 ).

Hogy reggelizni KELL, az ugye már nem is kérdés, de…

Milyen a jó reggeli?

Egy ideális reggeli napi energiabevitelünk 20-25 százalékát teszi ki, lassan felszívódó szénhidrátokat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznia kell.

Reggelire kiválóak a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékáruk. Az elmúlt évtizedben nagyon sokat változott a „pékipar”, nagy választékban kaphatók ilyen termékek (és már nem mind ehetetlen fűrészpor ízű!) Arról nem is beszélve, hogy karantén alatt mindenki megtanult kenyeret sütni…

A teljes értékű fehérje forrásai a tej és egyéb tejtermékek. A tejtermékek tárháza végtelen (sajt, túró, joghurt, kefir), ezekből az alacsonyabb zsír- és cukortartalmú típusokat célszerű előnyben részesíteni.

A zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlen részei a reggelinek, nagy élelmirost-, vitamin- és víztartalmuknak köszönhetően. Zöldségeket fogyaszthatunk szendvics vagy rántotta mellé (frissen, párolva vagy sütve); gyümölcsöt pedig zabkása vagy gabonapehely mellé (nem, ezekből sem a boltiakra gondolok!).

A folyadék se maradjon le a reggelizőasztalról! Lehet víz, ásványvíz, de a változatosság elvét szem előtt tartva 100 százalékos gyümölcslé, cukormentes tea, tej, kakaó vagy tejeskávé is.

Variációk egy témára

Szendvics

A szendvics alapot lehetőleg NE vajazd meg, ha igen, akkor is csak nagyon halványan, és fogyassz mellé friss zöldségeket, sajtot, tojást, jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat. Folyadékként pedig valamilyen energiamentes italt, például (cukor nélküli) teát kortyolgass!

Saját készítésű péksütemények

A házi készítésű, szénhidrát csökkentett péksütemények(kakaós-, fahéjas csiga, túrós batyu, lekváros bukta, kalács) sokkal finomabbak (és olcsóbbak), mint a boltban vásároltak. Igaz, ezt általában előző nap délután kell elkészítenünk, hogy reggeli legyen belőle, de nagyobb gyerkőcökkel szuper közös program maga a folyamat is! Minden napra nem ideális választás, de mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet!

Tojásételek

A tojás az egyik legkedveltebb reggeli. Energiát ad, fehérjebomba, könnyen, gyorsan elkészíthető, és remekül variálható, viszont számolni kell a kalória- és zsírmennyiséggel! A tojás lehet például tükörtojás, ham and eggs, rántotta, omlett, tojásmuffin.

Zabkása

A zab magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít. Gyorsan elkészíthető, ideális reggeli, percig kell főzni. Gyümölcsökkel, olajos magvakkal, finom, laktató reggelit lehet belőle készíteni. Diabétesz minél alacsonyabb feldolgozottságú, nagyobb szemű terméket válasszunk! Vízzel is tökéletes, de amennyiben belefér a diétánkba készíthetjük tejjel, vagy akár fele-fele arányban is.

Tej

Tinik a reggeli kávét, leginkább tejjel isszák, ám cukorbetegség esetén ezt ébredés után inkább kerülni kell, mert megdobja a vércukorszintet. Ha teljesen elképzelhetetlen a reggel tejeskávé nélkül, jó alternatívát jelenthetnek a növényi tejek (mandulából, kókuszból, zabból), de figyelni kell, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot!

Gyümölcs

A gyümölcsök fontos részét képezik a táplálkozásnak, de a cukorbetegeknek figyelembe kell azt venni, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, így azokat inkább tízóraira tartogassuk.

A Diab Diéta a la Panka Facebook oldalon folyamatosan osztok meg a fentiek elkészítésére alternatívákat, de természetesen nem hagylak Titeket itt sem recept nélkül!

Cukormentes Granola (müzli)

Az életben nem vagyok túl spontán.
Szeretek mindig, mindent előre tervezetten csinálni – saját korlátom, szeretem 🤔 -és nagyon nehezen viselem(de már elfogadom), ha közbejön valami, ami összekuszálja a jól eltervezett programom.
Egyetlen kivétel ez alól a főzés…
Egy ideig azt is tervezetten műveltem, közvéleményt kutattam, vásároltam, főztem, majd egyre sűrűbben fordult elő az, hogy reggel arra ébredtem, hogy nem volt kedvem ahhoz, amit előirányoztam…
Aztán amikor rántott csirke helyett töltött káposzta volt, jött a “jajanyanemár”…
Így egy ideje nem kérdezek… minden délben KINDER SURPRISE az ebéd. 😂
Főznöm ma saaajnos nem kellett, mert jól neveltek a gyerekeim – megeszik a másnapos kaját is – így más elfoglaltságot kerestem. Mivel végre tavasz van, és jön a gyümölcsszezon, eljött az ideje a granola készítésnek is! A granola az egészséges étrendbe tökéletesen beilleszthető, finom, tápláló, egészséges reggeli (és nassolnivaló)

Cukormentes granola (müzli)

Hozzávalók
3 bögre zabpehely
3 púpos evőkanál extra szűz kókuszzsír
2 tojásfehérje
1 ek fahéj
½ dl agavé szirup
1 bögre dió (aprítva)
1 marék török mogyoró
½ bögre napraforgó mag
Szezám mag, szeletelt mandula, kókusz reszelék ránezésre, igény szerint
½ bögre vörös áfonya (opciós)

Kókuszzsír mikróban felovaszt, tojásfehérje felver. A zabpehelyhez az aprított dió, mogyoró kókuszreszelék, egyéb magvak, áfonya hozzáad.
Fahéjat, agave szirup, kókuszzsír belekever, majd tojásfehérjét beleforgat.

Sütőpapírral bélelt tepsin szétterít. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig süt. Gabona kivesz, (tepsin belül) átforgat, visszatesz és süti, míg aranybarna nem lesz.
Közben nem tanácsos egyéb reggeli rutin végzése (mosógép elindít, kv lefőz, cigi elszív), mert amint magára hagyod, tuti 5 perc múlva elfeledkezel róla, és amikor újra eszedbe jut, már késő lesz! (Nem, nem tapasztalatból mondom, itt mindig tökéletesen aranybarnára sül… 🙈🙉🙊)
Sütőből kivesz, tepsiben kihűt.
Amint kihűlt család elől azonnal hermetikusan elzár, mert nem éli meg a reggelt! (Amúgy csavaros üvegben sokáig eláll(na).)
Lehet enni tejjel is, de legfinomabb joghurttal és friss gyümölccsel. (1 pohár NATUR görög joghurt, alma, banán, körte, szőlő, barack idény és igény szerint😉 3 evőkanál granola)

A szénhidráttartalom függ az épp otthon fellelhető és kedv szerint bele borigált magvaktól, de 3 evőkanál Granola kb 15-20 g ch-t tartalmaz!


Még több információt és bankkártyás havi rendszeres vagy egyszeri adományozásért katt ide>>>ÉRDEKLŐDÖM


Amikor borúsan indul a nap, és az összes dugi csoki is elfogyott…

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő határértékek között tartása. Így tök jól hangzik, de ANYAnyelvre fordítva, ez nem más, mint állandó küzdelem az elemekkel.

…és, hogy mit és mennyit eszik, az még mindig a legegyszerűbb (tervezhető) tényező, mert a mozgás, az időjárás, az életkor, a betegség, a kialvatlanság, a hangulat, az épp aktuális lelkiállapot szintén nagyban befolyásolja a vércukorszintet, viszont abszolút PARAnormális és kiszámíthatatlan jelenség.

Az egészséges életmódba ugyan nem illeszthető be a mindennapi nassolás, de élethosszig tartó állapot lévén, az sem életszerű, hogy le kelljen mondani róla örökre.

Szoktad nézegetni a bolti „cukormentes”-nek árult csokoládék, nápolyik, müzliszeletek, gabonapelyhek, joghurtok összetételét?

És elgondolkodtál már valaha azon, amit olvastál?

Mert attól függetlenül, hogy nem cukorral készülnek, a szénhidráttartalmukat számolni kell, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek energiatartalma jelentős (akár magasabb a normál verziónál!). És, ha mindez nem volna elég, ráadásul tele vannak hidrogénezett növényi zsírral, így az egészséges táplálkozásból ezen opciós termékeket gyorsan ki is zárhatjuk.

Marad az anya sütit süt verzió. De mit és miből?

  • NEM VAGYOK DIETETIKUS.
  • Anya vagyok.
  • Anya, aki a gyermekének a legjobbat szeretné.
  • Nem szállok vitába a kókuszolaj/kókuszzsír/margarin/vaj/zsír használattal kapcsolatban.
  • Mindenki hisz és gondol valamit az egészséges alapanyagokról és használja szent meggyőződése és szíve joga szerint.
  • Senkit nem akarok (és soha nem is fogok) rábeszélni semmire.
  • Az egyetlen, amivel néha kiverik nálam a biztosítékot, azok az édesítőszerek.
  • Különböző fórumokon pro és kontra lehet olvasni az édesítőszerek bélflóra-károsító, vagy épp inzulinháztartást felborító hatásáról. Mivel tudományosan alátámasztott állásfoglalás nincs erről, ezért (mivel a kényszer nagy úr, és az édesítésre nincs más opció) mértékkel, de használom őket.
  • Nálunk az eritrit a nyerő. A cukoralkoholok közé tartozik, de nem befolyásolja a szénhidrátanyagcserét, ezért nem számolunk rá energia- és szénhidráttartalmat.
  • Az irodalom szerint hűvös íze miatt nem használható mindenhez, és hőállósága sem annyira ideális, gyengébb édesítő erejű a cukornál, és nem karamellizálódik, de nekünk akkor is ez vált be, és az eritrit és stevia „házasításából” készült, négyszeres édesítőerejű cukorhelyettesítők.

Egyszóval én így csinálom, de ez nem etalon, nyugodtan helyettesítsetek be kedvetek szerint!

Ha már ennyit írtam a nassolásról, akkor a mai recept legyen mondjuk…  tökfőzelék! 😀

Na jóóó, nem…

 

Raffaello süti


Hozzávalók a tésztához:
6 tojásfehérje
25 dkg eritrit
10 dkg dia-wellness -50% liszt
15 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez:
6 tojássárgája

20 dkg eritrit
20 dkg dia-wellness vanília ízű főzős pudingpor
25 dkg vaj
8 dl tej (ez a pudingpor vízzel is elkészíthető, vagy akár felesben, de én tejjel csinálom és a CH tartalmat is így adtam meg!)

a tetejére:
5 dkg kókuszreszelék

Sütőt előmelegítjük 170 fokra, és már itt tudjuk, hogy nem egy nagyon bonyolult recept lesz, ha ez az első lépés! 😉
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként az eritritet is hozzáadjuk.

A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, és óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és már el is tüntetjük a sütőben a bizonyítékot.

Kb. 20 percig sütjük. Ne süssük túl, ha a beleszúrt fogvájóra már nem tapad rá, készen van.
Sütőből kivesszük, és békén hagyjuk. Amikor már nem forró, lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Ez a sütőpapír is olyan megosztó. Él itt a világban, amikor a tepsit ki is lehetne vajazni, meg lisztezni… Örök dilemma, hogy a fákat védjük, vagy kerüljük a felesleges kalóriát… De vajazni olyan undi, úgyhogy nálam mindig a sütőpapír győz, de Ti nyugodtan undizzatok!

Miután a filozófus énünket elnyomtuk, a tej nagy részét az eritrittel (7 dl) feltesszük főni. A tojássárgákat a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük. Nem várjuk meg az „Édetanám put a té” mondatot, még előtte a forró tejhez öntjük. ÁLLANDÓ kevergetés mellett, kis lángon, pár perc alatt sűrűre főzzük.

Két hibalehetőség van:

  • Leégetjük. (Egyenesen mehet a kukába)
  • Kicsapódik a tojás (túl forró az elegyünk). Ha már megtörtént a baj, csak a lelkiismeretünk megnyugtatása végett, merülő mixerrel még próbálkozhatunk helyrehozni (felesleges), de legalább nem egyből, hanem kettőből landol a kukában.

Újra próbálkozásnál már a tojást felejtsük is el, csak főzzük meg a pudingot, így a hibalehetőséget is egyre minimalizáljuk. (ha másodszor odaég, akkor szerintem tagadj le mindent, és a süti alapot fogd rá a nyuszira!).

Ha besűrűsödött, tűzről levesz, pici vajat dobál a tetejére (hogy ne bőrösödjön meg a puding teteje). Amikor langyosra hűlt, a vajat beledolgozzuk.

A teljesen kihűlt pudingot a tésztára kenjük, tetejét kókuszreszelékkel szórjuk.
Hűtőben minimum 2 órára eldugjuk. (másnap finomabb, mert akkorra puhul meg a tészta a krémtől)

CH: 5,5/db (Normál tepsi, 40 kockára felvágva)

Mindegy, hogy hirtelen (kényszerből) vagy saját elhatározásból döntesz az életmódváltás mellett, a szénhidráttáblázatot nézegetve és figyelembe véve a gyermek (és a család) étkezési szokásait, pár perc kell csak, hogy levond a következtetést:

Minden egészségtelen, ami finom! 🙂

Persze ez csak elsőre igaz.

…és kétségbeejtő, kilátástalan, reménytelen…

Amikor a gyermekről kiderült, hogy diabos egyik sokkhatás követte a másikat.

A kórházban eltöltött napok után az ember fejest ugrik a mélyvízbe.

Hazaérsz, és jön a kétségbeesés, akkor ezek után mit fogunk enni???

Talán a lehető legrosszabb időpont a pánikra, de kit érdekel!

Jogod van úgy érezni, hogy megoldhatatlan a helyzet, hogy ez neked nem fog menni, lehetetlen matekozva főzni, folyamatosan méricskélni, számolgatni.

Aztán megoldod.

Mert szülő vagy.

Magadért lehet nem csinálnád, vagy nem így, vagy keresnéd a kiskapukat, de ÉRTE és miatta megteszel mindent!

Aztán, amikor a főzőcske már rutinná válik, (gyorsan eljön ez is, hidd el), elkezdesz hosszútávban gondolkodni.

Mert ez nem egy női szeszély, nem egy múló állapot.

Ez így lesz már.

Örökké.

..és akkor nem szólhat tiltásokról és lemondásokról.

Na, valahogy nálam így kezdődött…


SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY,

SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI!

  • Ha ügyfélkapuval rendelkezel , akkor elektronikusan  lépj be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
  • Ha nincs ügyfélkapud, akkor az 1%-os nyomtatványt a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért  adószámával: 18524710-1-13 kell ellátni, egy borítékba tenni, és vagy személyesen leadni egy NAV kirendeltségen vagy postázni a számukra. Cím:   Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV)1373 Budapest, Pf. 561.  Itt tudod letölteni leadandó vagy postázandó  1%-os nyilatkozatot>>>Szurikáta nyomtatvány

Köszönjük az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek adott adó 1%-ot!


FÉRJ A KONYHÁBAN – Babgulyás és gofri

6 hét önként vállalt karantén után férj különös ötlettel állt elő.
Szombaton Ő főzi az ebédet!
Nem elég, hogy (nálunk) maradt a kijárási korlátozás, hétvégére még fokozott veszélyhelyzet is előáll…

☠⚠️Férj a konyhában⚠️☠

Aki a 23 és fél együtt leélt év alatt egyszer SEM volt rávehető semmiféle konyhai tevékenységre.
Persze, ha épp arra jár, megkérdezi, segítsen-e valamit, és nagyon sajnálja, hogy ehhez Ő egyáltalán nem ért (de nem is akar), viszont kávéfőzésben bajnok, így a konyhában tett rövid látogatásai inkább mindig hátráltatják, mint elősegítik a főzés haladását.
De most! Olyan lesz, ami sose volt!
Segíteni tilos, mert hiszi, hogy, aki olvasni tud, az főzni IS!
Ezért álljon itt ma egy recept olyan uraknak, akik soha életükben nem ragadták meg a fakanalat, de valamilyen csoda, varázslat vagy akármi folytán most kezdenének bele egy gasztro kalandba.
A kockázatok minimalizálása miatt az alábbi étel kertben (bográcsban) is elkészíthető.
Mondjuk, ha konyhafelújításon gondolkodunk és gyorsítanánk a folyamatot, akkor nyugodtan hagyjuk magára az önjelölt szakácsot és helyezzük magunkat biztonságba a lakás távoli pontján.
(A porral oltó azért legyen kézközelben!)

Ha segíteni nem is ér, azért a műveleti napot megelőző este igyekezzünk emberünket jótanácsokkal ellátni, emlékeztetni, hogy a főzésben nagyon fontos a tervezés és az előrelátás (ÁZTASD BE A BABOT TEEE!!!), nem csak a kivitelezés!
Könnyítésképpen első főzésnél az alapanyagokat biztosítjuk, nem rémisztjük el egyből a beszerzéssel!
És, ha eljön A NAGY NAP…
Férjről elhisszük, hogy gyerekkorában jó cserkész volt, (vagy legalább figyelmesen tanulmányozta Mac Gyver kalandjait), így az égjen a tűz (még)egyedül is menni fog.
Abba bele sem gondolunk, hogy mi van, ha eszébe jut, hogy oké ma én vagyok a szakács, de akkor Te rakod a tüzet opció.
Ennek elkerülése érdekében ajánlhatunk egy kis zöldségpucolást. (túlzásba azért ne vigyük, mert a végén azt vesszük észre, hogy férj dirigál, mi meg megfőzünk helyette. Persze csak gyakorlatban, mert elméletben ugye ma Ő Gordon Ramsey)

Babgulyás
(…hívjuk így, aztán, ahogy sikerül… Új nevet választani könnyebb, mint előre kitalálni, hogy mi lesz belőle, ha elkészül)

HOZZÁVALÓK (8 fő)

80 dkg pulykacomb (filé)
40 dkg füstölt karaj
40 dkg szárazbab (tarka, fehér lehet vegyesen ELŐZŐ ESTE BEÁZTATVA)
5 ek. olaj
80 dkg sárgarépa (karikázva)
2 db fehérrépa (ha szereti a család karikázva, APA, NÁLUNK EGYBEN!!!)
4 szem krumpli (kockára vágva)
Fél karalábé (egyben)
1 szelet zeller(egyben)
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 ek pirospaprika
bors (őrölt)

1 kávéskanál kömény (őrölt)
Víz

Rántáshoz

3 e.k. olaj
2 csapott e.k. dia-wellness -50% liszt (rántáshoz)
1 t.k pirospaprika
2 gerezd fokhagyma

A csipetkéhez

2 db tojás
1 mk só
20 dkg dia-wellness -50% liszt

ELKÉSZÍTÉS

Feltételezzük, hogy már ég a tűz, a hozzávalók pedig 1 méteres távolságon belül vannak mesterszakácsunkhoz képest.
Bográcsba olaj, bele a finomra aprított vöröshagyma.
Üvegesre pirítjuk(bármit is jelentsen ez a szó, de ne akadjunk fönt ilyen kis apróságokon már az elején), hozzáadjuk a köményt.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát (az a biztos, ha leveszed, mert, ha beleborítod a paprikát és kevergetés helyett azon siránkozol, hogy leperzselte a tűz a kezedről a szőrt, annyi idő alatt a paprika pont megég, és kezdheted elölről!)
Beleborítjuk a felkockázott húst, az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot és mehet vissza az állványra! Pár percig keverget, amíg a hús kifehéredik. Amikor ez megtörténik felengedjük annyi HIDEG vízzel, amennyi ellepi.
Itt jöhet a jól megérdemelt sör. (Természetesen alkoholmentes, hogy ne legyen mire fogni az esetlegesen elhibázott dolgokat.)
Amíg a husink alatt felforr a víz, a beáztatott bab levét leöntjük, megmossuk.
Ha a bográcsban rotyog a cucc, mehet bele a bab, a füstölt hús(egészben) és annyi víz, hogy bőven ellepje.
Fűszerezzük sóval, borssal, és lassú tűzön főzzük tovább.
Ha azt hinnéd itt jön a kövi sör… Tévedsz!

Zöldséget megpucol, sárgarépát karikáz, krumplit kockáz, (nálunk minden mást egyben hagy, különben büntiből halászhatja ki azokat, amiknek a levesben csak az ízét szeretjük, de nem kívánunk vele találkozni a tányérunkban)
Amikor a hús, és a bab félig megpuhult mehetnek bele a zöldségek (krumpli kivételével).
Ismét békén hagyjuk és csipkelődünk inkább.
Nem, nem a szomszédasszonnyal.
Liszt, só tálba bele, majd tojást is hozzáad.
Ügyesen összegyúrja és lisztezett tálba csipkedi.
Nem, a dió méretű csipetkét nem szereti a család! (És nem is esszük meg nyersen a tésztát, hogy hamarabb elfogyjon!)
Amikor a sárgarépa félig megpuhult, mehet bele a kockára vágott krumpli.
Kóstoljuk, ízesítjük, ha kell.
És akkor megcsináljuk a rántást.
Fuuuu… ez hosszú lesz, mert ahogy ígértem, ezt a receptet az is el tudja készíteni, aki eddig csak kávéfőzés céljából látogatott el a konyhába…

A rántás elkészítésének legfontosabb szabályai:

1. végig ott állsz mellette a tűzhelynél. Nem a lelket tartod benne, hanem kevergeted!

Folyamatosan!
2. Ha odaégetted, kuka!

Hozzávalók

Olaj: 3 evőkanál
Liszt: 2 csapott evőkanál (1,5 dkg)
(csapot evőkanál= a liszt egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit emelkedik a kanál széle fölé)
1 t.k pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
HIDEG víz: 1,5 deciliter

Rántás készítése (Bent a tűzhelyen!)

Teflonos kislábosba olaj.
Közepes lángon melegít. Pohárba hideg vizet odakészít!
Olajra mehet a liszt, fakanállal kevergeti.
(A liszt fokozatosan elkezd barnulni. Először világos zsemleszínű, majd sötét zsemleszínű végül pedig kuka lesz. Ez a teljes színváltozás körülbelül fél perc alatt zajlik le, ezért szemed végig a láboson!)
Sötét zsemleszínnél tűzről levesz, pirospaprikát, zúzott fokhagymát beletesz, 10 mp-ig keverget, tűzre visszatesz és egyből (óvatosan mert a gőz forró) hideg vízzel nyakon borít.
Gázt elzárja. 30 mp-et vár, nem kavar. Fél perc elteltével kézi habverővel simára keveri.
Öröm és boldogság! Férj 🔛 Rántás Rántás🔛Férj
Amikor a hús és a bab is megpuhult, és a rántás is még meleg, bográcsba borítjuk.

Elkeverjük, megkóstoljuk, ha kell (segítséget kérünk és) utóízesítjük.
Végül mehet bele a csipetke is, és pár perc alatt készre főzzük.
Tálalás előtt a szánt szándékkal egészben hagyott zöldségeket kikukázzuk.
Füstölt húst kivesszük, felkockázzuk és (maradéktalanul) visszatesszük.
Tejföllel tálaljuk.
Ha jól sikerül felkészülünk arra, hogy hallgathatjuk egy életen át.
Ha nem, akkor is, csak más jelzőkkel.

Ch tartalom: 27 g /1 adag (300 gramm)

∗∗∗∗∗∗∗∗

Mindeközben a konyhában…
Amíg férj küzd kint az elemekkel, azért a szombati ebédet nem bízzuk a véletlenre!

Gofri (6 fő részére)

250 g Szafi Reform Paleo süteményliszt
6 tojás
3 dl víz + víz (állás közben sűrűsödni fog a massza pótoljuk a vizet, hogy olyan legyen az állaga, mint az első sütésnél volt)

Elkészítés

Annyiranagyonbonyolult…
Az összetevőket összekeverjük, majd kisütjük.
Nálunk dia-wellness vanília öntettel, eperszósszal és IGAZI tejszínhabbal kerül a tányérra.

Dia-Wellness Vaníliás Hideg puding (4 adag)

Főzés nélküli!
140 g DW pudingpor
6 dl hideg tej(vízzel is elkészíthető)
Tejhez/vízhez hozzáadjuk a port. Kézi habverővel 3-4 perc alatt simára keverjük, a kívánt állag eléréséig.

Természetesen csak az kap majd desszertet, aki megette a babgulyást…

Ch gofri: 9,1g/db
Ch puding(tejjel készítve): 25g/adag

2020. május 7.



Vasárnap Anyák napja!

Pihenőnap, láblógatás, délig alvás.
Ja, neeem…
Ha anya vagy, pláne, ha diabos gyermek édesanyja, akkor ez a vasárnap is pont olyan nap lesz, mint a többi.
Hacsak… a gyerekek meg nem lepnek valami saját készítésű finomsággal eme jeles napon.
Mert megérdemled!!!

Kókusz golyók Anyák napjára – Variációk egy témára

Elkészíteni mindet gyerekjáték, hogy melyiket választjátok, az rajtatok múlik!

1. Kókuszgolyó (tej-, és cukormentes) (kb. 25 db)

Hozzávalók
225 g zabpehely
20 g holland kakaópor
150 g cukormentes lekvár
100 g növényi tej
20-30 g kókuszreszelék
ízlés szerint édesítő
2 tk rum aroma

Elkészítés
A zabpelyhet daráljátok le, keverjétek össze a kakaóporral és az édesítővel.
Mehet hozzá a lekvár(ízlés szerint bármilyen lehet), majd a növényi tej és a rum aroma is.
30 percre tegyétek be a hűtőbe, ezután nedves kézzel formázzátok és forgassátok bele a kókuszreszelékbe.
Ch: 6,1/db

2. Zabpelyhes kókuszgolyó (almával)

Hozzávalók
3 db alma
12 ek apró szemű zabpehely
Eritrit ízlés szerint
3 mk cukrozatlan kakaópor
9 ek kókuszreszelék + forgatáshoz 2 ek
2 tk rum

Elkészítés
Az almákat reszeljétek le egy tálba, adjátok hozzá az eritritet, rum aromát és a zabpelyhet.
Keverjétek össze és hagyjátok állni 30 percet, hogy a zabpehely felszívja az alma levét.
Ezután adjátok hozzá a kakaóport és a kókuszreszeléket is.
Keverjétek össze. Nedves kézzel formázzátok és forgassátok bele a kókuszreszelékbe.
Ch: 5,8/db

3. Kókuszgolyó (cukormentes Detki kekszből) kb. 30 db

Hozzávalók
350 g Detki cukormentes darált keksz
3 evőkanál kakaó
Eritrit vagy folyékony édesítő (ízlés szerint)
Tej (amennyit felvesz)
3 ek rum aroma
kókuszreszelék

Elkészítés
A hozzávalókat a tej és a rum aroma kivételével keverjétek össze egy tálban. Töltsetek hozzá 1 dl tejet és a rum aromát. Gyúrjátok össze.
Annyi tejet adjatok hozzá, hogy formazható legyen.
Nedves kézzel formázzátok meg és forgassátok bele a kókuszreszelékbe.
Ch: 9,45/db

4. Kókuszgolyó (cukor-és lisztmentes, túróból) kb. 20 db

Hozzávalók
500 g túró
8 púpozott evőkanál kókuszreszelék
2 púpozott evőkanál holland kakaópor
Eritrit vagy folyékony édesítő ízlés szerint
2 teáskanál rum aroma
1 marék darabolt mandula
Kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés
A túrót tegyétek egy nagy tálba. Ha nagyon darabos, nyomkodjátok szét villával. Adjátok hozzá a kókuszreszeléket, a kakaóport, az édesítőszert, a rum aromát, és kézzel jól dolgozzátok össze.
Ha kész, mehet hozzá az apróra vágott mandula, majd újból gyúrjátok össze.
Tegyétek be 30 percre a hűtőbe.
Vizes kézzel formázzátok meg a golyókat, és forgassátok meg a kókuszreszelékben.
Ch: 3,2/db

…és, hogy ne bízd a véletlenre…
Nézz szét a hűtőben és a spájzban, hogy melyikhez találnak a gyerekek alapanyagot, annak a receptjét nyomtasd ki és hagyd a konyhapulton.
Ha még kisebb a gyerkőc, avasd be Apukát is a tervedbe, és kérd meg, hogy segítsen neki.

Igen, mondhatnád, hogy:
“Miért kell ezt mondani nekik, ezt kellene tudniuk, hiszen ez a nap rólam szól!?”
De!
A gyerekek nem így születnek.
Fontos, hogy az ajándékozás örömét is éljék át, és hogy azt is tanulják meg, nem csak kapni, de adni is ugyanolyan öröm!
Az ünnepek érzelmi töltését, az együttlét örömét, a készülődés izgalmát velünk kell megélniük, ezekre nekünk kell megtanítani Őket!


SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY,

SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI!

  • Ügyfélkapuval rendelkező és a NAV által készített az adóbevallás esetén lépjen be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
  • A munkáltató által készített  adóbevallás esetén az 1%-os nyomtatványt a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért névvel  és az adószámmal: 18524710-1-13 kell ellátni, egy borítékba tenni, a leragasztás aláírni és személyesen leadni egy NAV Kirendeltségen vagy elpostázni ide:Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV)1373 Budapest, Pf. 561.  A személyes leadás vagy postára adás  határideje: 2020. május 20. Az 1%-os nyomtatványt itt tudod letölteni >>>Nyomtatvány

Köszönjük az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek adott adó 1%-ot!