A diabéteszes és a gluténmentes diéta megvalósítása a hétköznapokban akadályokba ütközhet, de a későbbi szövődmények elkerülése miatt sajnos kötelezően betartandó, hiszen az orvostudomány mai állása szerint a gluténérzékenység másképpen nem kezelhető, a cukorbetegségnek pedig egyik alappillére a diéta.

Jelen esetben a gluténmentes étkezés/étkeztetés a nehezebb feladat. Egy gyakorlott cukorbeteg szemmértékkel meg tudja mondani, hogy az elé tett étel mennyi szénhidrátot tartalmaz, viszont egy gyakorlott cöliákiás sem tudja, hogy (nyomokban) glutént tartalmaz-e az étele. Megoldás lehet a mindennapos otthoni ételkészítés, főzés, de lássuk be, egy egész életen át nem biztos, hogy kivitelezhető.

Diétás közétkeztetésre vonatkozó szabályok

A tartós betegek számára a bölcsődei és óvodai közétkeztetés ingyenes, az iskolai 50 százalékos térítéssel vehető igénybe. A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szerint a közétkeztetési intézményekben az étlapot jól látható helyre kell kifüggeszteni, amelyen feltüntetik az energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.

A rendelet kimondja, hogy nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani, figyelemmel az étkezések szakorvos által meghatározottak szerinti időzítésére és az étel dietetikus által meghatározott megfelelő adagolására, különös tekintettel a szénhidrátanyagcsere-rendellenességgel élő személyekre (mint az 1-es típusú cukorbetegség). A diétás étrend úgy is biztosítható, hogy ha az intézmény főzőkonyháján vagy az intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, hogy az intézmény azt más ilyen feltételekkel rendelkező közétkeztetőtől rendeli meg.

A diétás étrend összeállítása során csak olyan élelmiszer használható fel, amely az adott diétás célra alkalmas és diétás étrendet alkotó ételeket a megadott diétára való alkalmasságot befolyásoló anyag kizárásával kell elkészíteni, tárolni, szállítani, átadni a végső fogyasztónak, kizárva az ételek ilyen anyaggal való szennyeződésének lehetőségét. A gluténérzékenyek részére szánt diétás ételek készítéséhez csak a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló uniós rendelet szerinti „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek használhatók fel.

Amennyiben a közétkeztetés keretében nem biztosítható a diétás étkezés, a gyermek által az intézménybe bevitt, vagy a szülő, más törvényes képviselő által az intézménybe rendelt étel intézményben történő elfogyasztásának lehetővé tételével is biztosítható. Ennek érdekében a nevelési-oktatási intézmény vezetője köteles biztosítani a hűtés, a melegítés és a fogyasztás megfelelő feltételeit a hatályos jogszabályok és szakmai előírások betartásával.

Fotók: Pinterest

Gluténmentes recepteket a Szurikáta weboldalán itt találsz >>

Tóth Annamária

12 évesen diagnosztizáltak nála 1-es típusú cukorbetegséget. 2015-ben szerezte meg dietetikusi diplomáját, közben edukátorképzésen vett részt, valamint gyógyszerkiadó szakasszisztensként végzett.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!