Tejallergia fennálláskor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad. Kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, azonban a kisgyerekek felnőtt korukra 90%-ban kinövik.

A tejallergia nem összekeverendő a laktózintoleranciával, amit a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okoz. Tejfehérje allergia esetén a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni túlérzékenység van, azonnali immunválaszként IgE antitest termelődik a szervezetben. Attól még, mert valami laktózmentes, nem jelenti, hogy tejfehérjementes, fontos a címkeolvasás.

Fotó: Pinterest

A tejallergia kezelése a tejfehérje allergének teljes kiiktatását jelenti az étrendből. A tejet és származékait szigorúan nélkülözni kell az étrendből, fontos, hogy az élelmiszer nyomokban sem szennyeződhet az allergénnel, mert csak így tekinthető tejmentesnek. A tej szerepel a 14 jelölésköteles allergén között, így az előre csomagolt élelmiszereken, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken, valamint a közétkeztetésben és a vendéglátóhelyeken az étlapon kötelező feltüntetni.

Tiltott termékek

  • tej,
  • ízesített tejek, tejkészítmények,
  • kakaó, karamellás tej, tejeskávé,
  • joghurt,
  • gyümölcsjoghurtok
  • ivójoghurtok,
  • kefir, kaukázusi kefir
  • tejföl, krémföl,
  • tejszín,
  • túró,
  • sajt,(laktózmentes is kerülendő!)
  • vaj,
  • vajolaj,
  • tejzsírok (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín),
  • vajkrém
  • tejes margarin

Tiltott összetevők

  • tejfehérje,
  • tejpor,
  • savó (tejsavó),
  • savóprotein,
  • savópor,
  • édes savópor,
  • savófehérje izolátum,
  • író,
  • írópor,
  • kazein,
  • kazein származékok,
  • Na-kazeinát, K-kazeinát,
  • laktóz (tejcukor),
  • laktalbumin,
  • laktoferrin,
  • laktoszérum,
  • laktobiumot
  • laktoglobulin,
  • citopánpor,
  • hidrolizált kazein,
  • E478 (tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei)
  • E472 (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei)
  • E966 (laktit)

Keresztallergén a marhahús és borjúhús, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan allergiás reakciót adhat a szervezet fogyasztásukkor, ezért az ezekből készült ételeket is kerülni kell. A tehéntej mellett az összes emlős állat tejéből készült terméket ki kell iktatni.
Eredendően tejmentes élelmiszerek a tőkehúsok, feldolgozatlan húsok, halak, a száraztészták, rizs, magok, zöldségek, gyümölcsök, növényi olajok, gyümölcslevek és üdítők.
A péksütemények közül a vizes kifli és zsemle fogyasztható, azonban minden esetben meg kell nézni az összetevőket, illetve a szállítás és tárolás során szennyeződhet tejszármazékkal (pl. sajtos kifliről átkerül egy kis sajt). Amennyiben nem tudjuk biztonságos helyről beszerezni, a csomagolt kenyér a jobb választás.
Húskészítmények helyzetét tekintve a feldolgozott krémek, kenőmájasok, virslik gyakran tartalmaznak tejszármazékot. Előnyben részesítendő a csomagolt felvágott, hiszen a felvágottas pultban szennyeződhet tejjel másik termékről vagy a közös kés/szeletelő használatával.

Fotó: Pinterest

Tejhelyettesítő italok

Cukorbetegség és tejfehérje allergia együttes előfordulásakor a különböző tejhelyettesítő italok és készítmények szénhidráttartalmát kell figyelembe venni.
Gabonaitalok: zab, kukorica, rizs, köles, hajdina, tönkölybúza
– gabonafélék vízben történő áztatásával és turmixolásával, víz, édesítőszer és só hozzáadásával készülnek
– kalciumban szegényebbek, mint a magitalok
– a többi növényi italhoz hasonlítva magasabb a rosttartalmuk
Magitalok: mandula, kesu, dió
– olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készülnek
– kalcium és D vitamin tartalmuk magasabb, mint a gabonaitaloké
– édes ízük van
– telítetlen zsírsavakban gazdagok, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre
– szénhidráttartalmuk kedvezőbb
Kókuszital
– jellegzetes ízű
– a benne található telített zsírsavak könnyen emészthetők
– fehérjét nem tartalmaz, szénhidráttartalma alacsony
– nem allergizáló
Szójaital
– hüvelyesből készült növényi ital
– alacsony szénhidráttartalom
– magas fehérje- és kalciumtartalmú
– vasban gazdag
– izoflavonokban gazdag (daganatmegelőzés)

6 év alatti gyermekek esetében a tej helyettesítésére a zabital és a kókuszital használható, a magitalok és szójaital allergizáló hatása miatt csak kiegészítő jelleggel fogyasztandó, a rizsital pedig lehetséges arzéntartalma miatt 3 éves kor alatt nem ajánlott. Fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk sokkal alacsonyabb, mint a tehéntejé, ezért nem alkalmasak kizárólag helyettesítésre, ezek pótlását más forrásból kell megoldani. Megbízható pótlás lehet az extenzíven hidrolizált tápszer (Milumil Pepti és Pregomin) fogyasztása. A tejhelyettesítő tápszereket 1 éves korig a gyermekorvos, 1 és 6 éves kor között allergológus vagy gasztroenterológus szakorvos tudja támogatással felírni a tejfehérje érzékeny gyermeknek. A fehérje mellett pótolni kell a kalciumot, a vasat, a D és B12 vitamint: tojás, hüvelyesek, petrezselyem, banán, spenót, sóska, húsok, máj, stb.
Tejfehérje allergiások esetében étrend-kiegészítő szedése tanácsos lehet (főleg D vitamin), ebben kérjük ki szakember véleményét.

Tóth Annamária

12 évesen diagnosztizáltak nála 1-es típusú cukorbetegséget. 2015-ben szerezte meg dietetikusi diplomáját, közben edukátorképzésen vett részt, valamint gyógyszerkiadó szakasszisztensként végzett.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!