Alkohol és a diabétesz

A húsvéti locsolás magyar hagyomány. Formája az évek alatt sokat változott. A hölgyek egy része szerint idejétmúlt, bosszantó népszokás, mások körében igen kedvelt. Minden estre számomra jó indok, hogy felhívjam a figyelmet az alkoholnak a diabészre gyakorolt hatásáról.

Hiszen ilyenkor gyakorlatilag nem kerülhető el, hogy a cukorbeteg ifjú alkoholt fogyasszon, bár tudjuk, hogy ezen kívül is számtalan lehetőség nyílik még erre, pl. társaságban, házibuliban, discoban, fesztiválokon lehet leginkább berúgni. Éppen a teljes tiltás inkább árt, mint használ. A kellő felvilágosítás viszont segíthet a káros következmények, vészhelyzetek megelőzésében.

Az alkohol hatása

 1. Tudni kell, hogy az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia alakulhat ki. Nem elhanyagolható tényező, hogy a beadott inzulin viszont folyamatosan hat, a bulikban gyakran sokat táncolnak és mozognak a fiatalok, amelyek tovább fokozzák a hipoglikémia veszélyét!
 2. Másrészt az alkohol önmagában is vizet von el a szervezetből és ehhez társulhat még a részegségi hányás valamint a fokozott energia igényként fellépő zsírégetés így ketoacidózis is kialakulhat részegség folyamán.
 3. A magas cukortartalmú italok, mint pl. pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma szintén jól megemelheti a vércukorszintet.

Láthatjuk, hogy az alkohol hatása igen komplex, de a legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik!


penzgyujtes1200x630 bank

Rendszeres támogatásért katt ide>>


Mi tehát a teendő alkoholfogyasztás esetén?

 • Kerüljük a magas alkoholtartalmú (tömény) és a magas cukortartalmú alkoholos italok fogyasztását.
 • Alkoholfogyasztás esetén mindig fogyasszunk szénhidrátot is (pl. pogácsa, ropi, keksz, sós sütemény) és folyadékot is (pl. ásványvíz).
 • Csökkentsük (akár 50%-kal) a bázisinzulint, pl. táncos éjszakai buli előtt csak fele mennyiségű bázisinzulint adjunk be.
 • Mindig legyen nálunk „hypos-csomag”.
 • Mérjünk 2-3 óránként vércukrot a buli alatt és lefekvés előtt is!
 • Legyen még valaki a társaságban (lehetőleg az, aki nálunk józanabb marad), aki tud a cukorbetegségünkről, és észreveszi ha hipozunk és annak ellátást is ismeri. Esetleg előre is megkérhetjük őt, hogy szóljon időnként, hogy mérjünk vércukrot.
 • Legyen nálunk „Diabéteszes vagyok” feliratú kártya. Ne feledjük, hogy a részegség és a hipo tünetei nagyon hasonlítanak egymásra, és –sokszor még „szakember” által- könnyen összekeverhető a két állapot!

 

Mit és hogyan „javaslunk” leginkább inni?

1-2 dl (nem édes) bor vagy 1 korsó (nem diétás) sör fogyasztása javasolható leginkább. A lényeg a mértékletességen és az óvatosságon lenne – ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről alkoholfogyasztás során.

Utószó

Tekintve, hogy ezeket a cikkeket cukorbeteg gyerekeknek és szüleiknek írom, ezért senkit, főleg nem egy kiskorút(!) nem szeretnék alkohol fogyasztásra buzdítani, sőt….! De – mint ahogy már fentebb is említettem – természetesen tisztában vagyok vele, hogy a teljes tiltás inkább árt, mint használ, hiszen előbb-utóbb mindenki találkozik az alkohollal. Ezért azt szerettem volna megmutatni, hogy egy cukorbetegnek miként kell kontrollálnia magát, és hogyan tartson mértéket, mert ez a kulcsa annak, hogy ne legyen rossz vége egy átmulatott éjszakának vagy egy kiadós húsvéti locsolásnak!

2015. április 01.

nszzs-2-kép-862x1024

Szép Húsvétot kívánva,

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus


Szurikáta Konferencia a “diabéteszes” lélek dolgairól

– szülőknek, 1-es típusú diabéteszes fiataloknak, felnőtteknek –

helyslider3

A kép forrása: Kortárs Építészeti Központ

A “diabéteszes” testről és annak kezeléséről sokat beszélünk, vércukrot mérünk, inzulint adunk be, szénhidrátot számolunk…. De mi van a “diabéteszes” lélekkel ?

 • Ki mondja meg, hogyan segítsünk gyermeküknek elfogadni diabéteszét, miközben még mi magunk is csak próbálkozunk vele?
 • Az idő majd valóban mindent megold?
 • Hogyan dolgozzuk fel a diabétesz miatti veszteségünket? Van-e jó út? Van-e egyedüli, üdvözítő megoldás mindenki számára?
 • Mikor, milyen problémák esetén és hová fordulhatunk a “diabéteszes” lélek gyógyulásáért?
 • Hogyan támogassuk jól gyermekünk – a diabétesz  miatt megtépázott – önbizalmát? Vannak erre megtanulható módszerek?
 • A kamaszkor a diabétesz nélkül is erős próbatétel a szülők és a gyermekek számára is. A kommunikáció elakad, félrecsúszik… Hogyan találjunk utakat  diabéteszes kamaszunkhoz?
 • Kifáradunk, elfáradunk, felőrölnek a mindennapok muszáj feladatai. Hogyan töltődhetnénk fel mi magunk, szülők is?
 • Nap mint nap szembesülünk a diabétesz hátrányaival, de lehetséges az, hogy mindebből  előnyt kovácsoljunk ? Hallottál már a rezilienciáról?
 • Miben segíthet a zene, miben a mese?
A kérdésekre mindenkinek magának kell megtalálnia a válaszokat, rálelni a saját útjára, de a válaszok megtalálásában, a saját út felismerésében pszichológus, coach, neveléskutató, meseterapeuta, szociális intézményt vezető szociális munkás, karvezető és gyászfeldolgozás specialista lesz a segítőnk.

A konferencia részletes szakmai programja

 2018. május 12. (szombat) 9.00-17.00 óra

Kortárs Építészeti Központ (KÉK), Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 10-12.

——————————————

09.00-09.20    Regisztráció

09.20-09.30    Köszöntő

09.30-10.00    Máté Orsolya, pszichológus

                          Milyen problémák esetén fordulhatok diabéteszes

                         gyermekemmel pszichológushoz?

10.00-10.30    Tóth Ildikó intézményvezető, szociális munkás

                           A szociális alap- és szakellátás rendszere Magyarországon

10.30-12.00    DrPécsi Rita, neveléskutató

                          Önbizalom, önértékelés, önbecsülés

12.00-12.30    Tóth Árpád karvezető

                          Éneköröm

12.30-13.30    Ebédidő

13.30-14.00    Hent Cecília, gyászfeldolgozás módszer® specialista, pszichológus

                         Veszteség-feldolgozás egészségügyi problémák esetén

14.00-15.30    Deliága Éva, pszichológus

                        A lelki ellenálló-képesség fejlődése cukorbeteg gyerekeknél

                        és családjuknál

15.30-16.15    Szakmáry András, coach

                        Hogyan értsünk szót (kamasz) gyerekünkkel?

16.15-16.45    Csóka Judit, meseterapeuta, pszichológus

                        Bármi legyen, gazdagít!

16.45-17.00    A rendezvény zárása


HOGYAN JUTSZ EL A RENDEZVÉNYRE?

helyslider91

Helyszín
Kortárs Építészeti Központ, 1111 Budapest( XI. ker.) Bartók Béla út 10-12.
Megközelítés közösségi közlekedéssel : Szent Gellért tér megálló
BKV buszjáratok: 7
Villamos vonalak: 19, 47, 49, 56/A
4-es Metro


támogatói-jegy

 • A rendezvény támogatói jeggyel látogatható, mellyel a rendezvény kiadásaihoz járultok hozzá és ahhoz, hogy a jövőben is tudjunk Számotokra hasonlóan magas színvonalú rendezvényeket tartani. A jegyárak nem fedezik a rendezvény teljes költségét, ezért azt rendszeres, magánszemély Támogatóink adományából és pályázati támogatásból egészítjük ki.
 • Alapítványunk rendszeres Támogatói tiszteletjeggyel vehetnek részt rendezvényünkön. (Legyél Te is rendszeres Szurikátás Támogató havi 1000 Ft vagy 2000 Ft támogatással! >>> Rendszeres Támogató szeretnék lenni)
 • Rendezvényünkön regisztráció és támogatói jegy megvásárlása után tudsz részt venni. Jegyvásárlásra a helyszínen sajnos nem lesz lehetőség, illetve a rendezvény összes jegyének lefoglalása után a jegyértékesítést lezárjuk.
 • A rendezvényen elsősorban 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő szülők, nagyszülők és 1-es típusú diabéteszes fiatalok, felnőttek és közvetlen hozzátartozójuk vehet részt, számukra a jegyvásárlásnál elsőbbséget biztosítunk. A helyszínünk befogadóképessége véges, ha a helyeink elfogynak, sajnos nem tudunk jegyet biztosítani és a jegyértékesítést lezárjuk.
 • Részvételed a rendezvényen csak a  jegyed kifizetése és részvételed visszaigazolása után válik véglegessé.

Jegyáraink

2018. március 31-ig történő jelentkezés és kifizetés esetén 2500 Ft/fő

2018. április 1-től történő jelentkezés és kifizetés esetén 3000 Ft/fő


Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével tudsz.

Várunk szeretettel a rendezvényen!

 

A rendezvény támogatója: Emberi Erőforrások Minisztériuma

penzgyujtes1200x630 bank

RENDSZERES SZURIKÁTÁS TÁMOGATÓ SZERETNÉK LENNI>>>TÁMOGATOM A SZURIKÁTA ALAPÍTVÁNYT