Új, fájdalommentes, kéthetes szenzor a láthatáron

Budapest, 2021. december 17.

A Diabforum portálon jelent meg nemrég a hír (https://diabforum.hu/cikk/cgms/ujdonsagok-szenzor-ugyben/), miszerint a 77 Elektronika Kft. az amerikai WaveForm és az olasz Menarini cégekkel együttműködve folyamatos szöveti glükóz monitorozó rendszerét tervezi bevezetni Magyarországon.

Kép Forrás: https://diabforum.hu/wp-content/uploads/2021/12/2021-05_glucomen_day.png

Az európai forgalmazó A. Menarini Diagnostics honlapja szerint (https://glucomenday.com/newplatform/glucomen-day-cgm/) a szenzor és a transzmitter együttes mérete: 3.5 x 2.5 x 0.7 cm, 14 napig használható, maximum 55 percig tart az indulása és percenként méri a szöveti glükóz koncentrációt. IP27 szabvány szerint vízálló. Lényeges tulajdonsága a fájdalommentes  behelyezés, valamint a napi egyszeri kalibrálás. A detektor a jól ismert GOD (glükóz oxidáz) elektrokémiai elven működik. Jelenleg a hasi felhelyezés engedélyezett.

Kép forrása: https://glucomenday.com/newplatform/glucomen-day-cgm/glucomen-day-cgm-training-and-guides/#faq-CGM

A szenzor FitBit okosórával összekapcsolható, a Glucolog T3 alkalmazással pedig hozzátartozónk távolról is monitorizálhatók.

Kép forrása: https://glucomenday.com/newplatform/app-software-for-diabetes-management/fitbit-
glucomen-day-cgm-clockface/

Az amerikai gyártó 2019. novemberében szerezte meg az európai forgalmazáshoz szükséges CE minősítést  (https://waveformdiabetes.com/waveform-technologies-inc-awarded-ce-mark-approval-for-their-cgm-system/)

Az alábbi videó szerint (https://glucomenday.com/newplatform/glucomen-day-cgm/glucomen-day-cgm-training-and-guides/) bemutatott  alapcsomag  2 db jeladót tartalmaz, így az aktív  használat közben a második jeladó USB kábel segítségvel tölthető. A szenzor a jeladóval együtt kerül „belövésre”, így a gondos leragasztáson kívül több tennivalónk nincs. A maximum 55 perces indulási időt követően, 6 óra múlva, majd 24 óránként szükséges kalibrálni. Amennyiben a saját, bluetooth kapcsolattal rendelkező GlucoMen Day METER vércukormérőt használjuk (ezt az alapcsomag tartalmazhatja), az ujjbegyből mért vércukorérték az applikációban automatikusan megjelenik és a kalibrációt csak jóvá kell hagyni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a 14 napos, vezetőtű (trokár)-mentes, fájdalom nélkül behelyezhető, percenkénti mérési adatot szolgáltató CGM eszköz valós, gyakorlati előnyeit remélhetőleg a magyar diabéteszes felnőttek és a gyerekek 6 éves kor felett is megtapasztalhatják majd a közeljövőben.